Baile Herculane

Băile Herculane

11 voturi
Autor: RobertCodescu, 24 Iulie 2011
Vizualizări: 4732
Hotel Dacia cel mai mare din Herculane In cei 2000 de ani ai existentei sale, statiunea Herculane a cunoscut de mai multe ori gloria si decaderea, cladirile s-au construit sau au ajuns in ruina, insa ceea ce nu s-a schimbat niciodata a fost peisajul de vis care-o inconjoara, caci pitoreasca asezare din Valea Cernei, aflata la adapostul muntilor, are o frumusete aparte.

Romanii, care cunosteau puterea tamaduitoare a izvoarelor termale de aici, au botezat-o Aqua Herculis.
Statiunea de pe malul raului Cerna, integrata în Parcul National Valea Cernei-Domogled, are o pozitie privilegiata si beneficiaza de un climat mediteraneean, fiind situata, se pare, pe aceeasi paralela cu Nisa si Venetia. În ciuda faptului că staţiunea se află la o altitudine de 168 de metri, aici se respiră un aer puternic ionizat, ca la 1500-2000 metri, acest lucru datorându-se şi numeroaselor izvoare termale şi a pădurilor ce înconjoară staţiunea.
Practic, oraşul Băile Herculane este format din 3 zone: oraşul vechi, unde se află faimoasa statuie a lui Hercules (simbolul oraşului), hotelurile vechi (Ferdinand, Apollo, Roman şi Hercules), vechile Băi de Sulf, Poşta, Agenţia CFR şi Biserica Romano-Catolică; zona nouă, care cuprinde pensiunile, vilele si hotelurile construite recent, Ocolul Silvic, zona comercială şi ştrandurile termale; cartierul de blocuri, dezvoltat de-a lungul drumului principal.
Ce poţi face în Băile Herculane în afară de tratament balnear specific? Sunt incredibil de multe locuri, care mai de care mai frumoase de vizitat aici, caci pitoreasca asezare se afla într-o vale adapostita de munti, de o frumusete aparte. Am să enumăr doar câteva dintre atractiile statiunii, pentru a nu vă răpi plăcerea de a le descoperi singuri:

* Strandul termal "7 Izvoare" - loc aflat la aproximativ 6,5 km. de staţiune, unde izvorăsc din munte ape termale iar oamenii vin aici pentru băi termale binefăcătoare total gratuit, se recomandă însă precauţie şi sfatul medicului înainte de această acţiune deoarece multe persoane pot fi vulnerabile la astfel de "abuzuri" termale;
* Strandurile termale in aer liber Hercules (capacitate de 1000 de locuri), Sara's Sons (1000 locuri) si cel de la Hotel Cerna (500 de locuri)
* Crucea Albă - după o oră şi 15 minute de urcat pe munte, ajungeţi sus, la locul numit Crucea Albă, loc de unde aveţi cea mai frumoasă panoramă asupra întregului oraş Băile Herculane şi a întregii Vai a Cernei;
* Statuia lui Hercule cu pielea leului din Nemeea pe umeri, simbolul acestei staţiuni, a fost un cadou facut statiunii in 1871, de catre ducele Karls. Statuia este confectionata din fier de tun si a fost faurita de mesteri vienezi.
* Platoul Coronini, o superbă poiană unde anual se întâlnesc adepţii unei binecunoscute mişcări yoghine;
* Grota Haiducilor, aflată la numai 10 minute în spatele hotelului Roman, este locul in care sapaturile arheologice au scos la iveala vestigii ale civilizatiilor primitive, intre care fragmente ceramice, unelte si arme din piatra;
* Grota cu aburi (cunoscuta si sub numele de "sauna naturala") este Eu ÅŸi Hercules o peşteră îngustă, cu pereţi negri-verzui, încărcată cu vaporii degajaţi de apa unui izvor termal care ţâşneşte prin crăpăturile peretelui de stanca.
* Foisorul Rosu, un punct de observatie situat pe un pisc, de unde se poate admira o panorama superba asupra intregii zone
* Gara din Herculane, considerata de multi cea mai frumoasa gara din Romania, pare un decor de film de epoca
* Cluburile, barurile, restaurantele şi puburile sunt şi ele o alternativă de recreere şi petrecere a timpului liber aici în Herculane.
In imprejurimile statiunii, mai puteti vizita:

* Orşova, oraş situat pe malul lacului de acumulare Porţile de Fier I, în zona de vărsare a râului Cerna în Dunăre, se află la 19 km depărtare. Cel mai interesant obiectiv de vizitat şi care oferă şi o panoramă asupra întregului oraş îl reprezintă Mănăstirea Sfânta Ana, situată pe Dealul Moşului ;
* Drobeta-Turnu Severin (50 km) cu podul lui Traian, construit de Apolodor din Damasc între primăvara anului 103 şi primăvara anului 105 pe Dunăre, cu scopul de a facilita transportul trupelor şi proviziilor necesare celei de-a doua invazii a Daciei; doar unul dintre picioarele podului s-a mai pastrat pana astazi;

Băile Herculane este cea mai veche staţiune turistică din ţara noastra, fiind atestata documentar inca din anii 153. În perioada civilizatiei romane, statiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atractie pentru aristocratia Romei antice. Impresionati de exceptionala putere tamaduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sositi în Dacia le-au închinat un adevarat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules. Baile au fost construite pe vremea lui Traian, iar excavatiile au scos la iveala mai multe statui reprezentandu-l pe Hercule. Tot din acele vremuri apuse, au ramas numeroase vestigii: apeducte, bai, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de multumire aduse zeilor pentru vindecare.
Dupa 1718 începe istoria moderna a Bailor Herculane, în cadrul Imperiului austriac: reconstructia si modernizarea bailor, a cailor de acces si a edificiilor din statiune. Cele mai multe dintre acestea sunt construite in stil baroc, dupa tipicul austriac, iar statiunea este frecventata de capete incoronate, precum mparatul Iosif al II-lea, împaratul Francisc I si împarateasa Charlotte, împaratul Franz Iosef si împarateasa Sissi a Austriei, care a facut chiar o pasiune pentru Baile Herculane. Printre oaspetii de seama ai statiunii s-au numarat si Nicolae Iorga, Dimitrie Gusti sau Mihail Sadoveanu.

In perioada comunista, o multime de cladiri de beton, tipice acelor vremuri de trista amintire, s-au ridicat in valea cea verde, iar hotelurile erau pline pana la refuz de turistii care beneficiau de vacante subventionate de stat, prin sindicat. Dupa revolutie, desi se astepta un « boom » turistic, s-a ales praful de toate planurile de relansare a statiunii. Si totusi, statiunea refuza sa moara, Herculane are inca un potential urias, iar peisajul din jur este incredibil.
Ce-i drept, un pic un de "lustru" nu i-ar strica, insa inca nu e totul pierdut. Eu va sfatuiesc sa nu mai daţi crezare tuturor zvonurilor, sa va luati inima-n dinti si sa va incumetati sa faceti o vizita la Herculane, unde va garantez ca veţi avea parte de o vacanţă şi o experienţă unică.
Hotel Dacia cel mai mare din Herculane

Hotel Dacia cel mai mare din Herculane

Eu ÅŸi Hercules

Eu ÅŸi Hercules



 

Comentarii (14)

 
26 Iulie 2011

Statiunea este o ruina, nu ai ce face acolo. Poate doar daca esti bonlav si vrei sa te tratezi, dar inchizi ochii la conditi. Aerul este bogat in sulf si este sufocant.. Parcul Domogled este OK.

 
26 Iulie 2011

Am fost între 21 aprilie şi 9 mai 2010 şi mi-a plăcut FOARTE mult mai ales când au sosit cei de la MISA staţiunea a devenit una din cele mai animate din România. Cred că ideea e să ştii ce vrei.

 
26 Iulie 2011

Cred ca Cezar are dreptate, e adevarat ca n-am mai fost de cativa ani la Herculane, la vremea acea statiunea era lasata in paragina. Nu cred ca s-a facut ceva. Imprejurimile sunt superbe, Valea Cernei este o splendoare dar trebuie sa ai si conditii de tratament si relaxare ca lumea.

 
27 Iulie 2011

Cum am mai spus eu am stat la Hotel Dacia (cel mai mare din Herculane) unde TOATA tamplaria si mobilierul fusesera schimbate era termopan, la usi si ferestre, iar despre tratament pot sa confirm ca este unul din cele mai bune. Cat despre aerul sulfuros si sufocant, eu cred ca Cezar a stat doar la "7 izvoare" ca altfel NU se explica ce si cum !!!

 
31 Iulie 2011

Am stat la Afrodita si am stat trei saptamani, dar pe vremea cand erau conditii. Adica in 1987. Dacia era hotelul sindicatului pe acea vreme si i se spunea musuroiul de furnici. Anul trecut am trecut prin statiune si era jalnica, nu as fi inmoptat acolo pentru nimic in lume. Niste prieteni mai fusesera acolo cu un an in urma,au mancat la un terasa pa langa H. Cerna si au ajuns la spital cu toxiinfectie alimentara. Daca nu ai citit impresia mea de anul trecut unde am pus si poze elocvente, pot sa i-ti spun ca la ora actuala exista un grup de investitori ce au cumparat statiunea si vor sa o tranforme.

 
31 Iulie 2011

Să o transforme în ce !?!?!? Că din 2009 este un grup de investitori acolo şi se pare că transformarea NU mai vine !!!

 
12 August 2011
dragos

o nota proasta patronilor hotelurilor Roman, Minerva, si celelalte care sunt un jeg.

 
12 August 2011
dragos

nu exista niciun grup de investitori care vor vumpara statiunea , nu mai credeti in toate minciunile, vestea ca vor veni investitori este veche de cel putin 15 ani de cand frunzaresc eu net-ul asta , nu exista asa ceva , iar patronilor acelor mizerii de hoteluri de unde m-am ales cu o eczema sa le fie rusine , ca sunt zgarciti si nu dau femeilor de serviciu detergent suficient sa spele bazinele .
RUSINE PATRONILOR .

 
16 Noiembrie 2011

Din pacate, am tot avut oczia sa trec prin Herculane in drum spre Vidin cu treburi. Un bun prieten are ocasa mostenita acolo, si am fost cu el si inainte de 89 si dupa. Locul este superb, dar in paragina.
O astfel de locatie nu doar turistica, ci istorica , ar trebui sa fie pe lista de investitii prioritare la Udrea in loc de bazine de inot si terenuri de golf.... Adevarat, sunt cateva locuri de cazare ok, dar majoritatea sunt dezastruoase! In primul rand, rusine localnicilor care nu acceseaza fonduri, fiind prea comozi sa faca ceva, apoi primariei, care se plange in mass-media, dar la fel, nu face nici un fel de plan concret. Patronii asteapta sa le vina porumbelul gata prajit si servit.... Mare pacat!

 
19 Noiembrie 2011

Aşa este Showmaster, ai punctat FOARTE corect lucrurile cu băile Herculane !!!

 
6 Martie 2012

Deosebit si foarte elocvent ! O recenzie cu ...multe simboluri ! Felicitari!

 
6 Martie 2012

Mulţumesc de vot, zâmbet şi apreciere Mariane şi NU te sfii să mai treci pe aici să mai lecturezi câte ceva !!!

 
2 Septembrie 2012
Ioana Dumitru

merg de ani buni la Herculane , am probleme reumatice, am fost cazata la hotel Minerva si Roman. Mie a numi hotel o asemenea constructie mi se pare prea mult, mirosul de sulf nu ma deranjeaza, aerul este ozonat si ok, patronii n-au inlocuit nici macar o sipca nicaieri, au folosit constructiie pana la epuizarea aparaturii de tratament , a mobilierului piscinelor si a personalului (nu li se platesc salariile ), desi se scot extraordinar de multi bani care nu sunt investiti, nu este nevoie de investitie din afara pentru ca hotelurile scot bani suficienti pentru a inlocui trei scanduri si ceva aparatura, dar nu se vrea. De asemenea primarul care primeste niste bani de la toti turistii nu investeste acesti bani, de fapt nici nu stiu unde se duc pentru ca statiunea nu are nici macar un wc cumsecade. Nu vreau sa-mi aduc aminte de jegul de la hotel roman unde pluteau mizeriile si se strangeau pe jgheaburile de margine , faianta cazuta , usa nu se inchide , vestiarele sunt cocine de porci, si daca nu te ucide salteaua din camera te ucide frigul , usile nu se inchid , toamna la munte este foarte rece. Cu toate ca se strag foarte multi bani, caldura in camere nu este decat sporadic, citeam mai sus ca turistii nu vin sa stea la tv. da eu stau la tv. pentru ca merg la tratament acolo iar statiunea este una pentru tratament, daca nu doresti tratament , mergi la Carlo Vivary, Herculane nu este pentru altceva pentru ca nu are nici confort si nici puncte de atractie.

 
3 Septembrie 2012

OK doamnă Dumitru atunci vă recomand hotel Dacia, în 2010 mobilierul a fost complet schimbat, camerele au televizor, baza de tratament este în incinta hotelului, mâncarea este FOARTE bună, la hotel Roman mergeţi DOAR dacă vreţi să auziţi susurul râului Cerna cât despre atracţii eu cred că ar fi timpul să apreciem CEEA CE AVEM şi să nu ne mai dorim CEEA CE NU ESTE !!! OK vă fac o listă cu ce avem:
1) Mânăstirea Naşterea Maicii Domnului
2) Statuia lui Hercule
3) 7 izvoare
4) Biserica catolică
5) Crucea Albă
6) Platoul Coronini
7) Grota Haiducilor

Şi după ce le veţi vedea pe TOATE vă aştept cu un nou comentariu aici pe www.turistik.ro neapărat şi negreşit !!!

Ai fost în Baile Herculane?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.