Barsana

Barsana - Maramures

6 voturi
Autor: balauru, 16 Septembrie 2011
Vizualizări: 3423
Sursa : www.manastireabarsana.ro
La sfarsit de mileniu, cand totul parea pierdut si risipit, din cenusa renasc altarele strabune ale stramosilor nostri cu oameni de jertfa si plini de lucrarea Duhului Sfant.
Tinandu-se seama de situatia geografica, de specificul locului, de posibilitatile formarii obstilor, de dorinta credinciosilor, de destinatia prezenta si de perspectiva, precum si de alte criterii s-a stabilit ca Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli" din Barsana sa fie manastire de maici.
In 1994, Dumnezeu a adus-o sub cerul Maramuresului, de la Manastirea Ramet, pe tanara monahie Filofteia Oltean, randuita ca stareta a noului asezamant. Fire energica si intreprinzatoare, cu simt artistic si zel ctitoricesc, Maica Filofteia a chivernisit si a vegheat, pana la cele mai marunte detalii, ridicarea intregului ansamblu manastiresc, inchinat Soborului Sfintilor 12 Apostoli.
Cea mai importanta preocupare a Maicii Starete Filofteia a fost, insa, formarea unei obsti monahale care sa dea viata manastirii.
Aceasta sfanta manastire, plina de taina Crucii si a Invierii lui Hristos in Biserica Sa, sinteza intre evlavie si arta, unde rugaciunea ziditoare de suflet frumos se uneste cu munca artistica, ziditoare de lumina construita din piatra si lemn, Barsana - este o icoana a sufletului crestin ortodox maramuresean la rascruce de milenii, o speranta pentru un viitor binecuvantat, este un loc sfant unde natura se uneste cu Biserica in Liturghie cosmica.
Valea Izei este tinutul de legenda al sufletului romanesc. Dincolo de coline si paduri, exista o alta geografie - mai profunda -, aceea a sentimentelor. La temelia tuturor acestora - coline, paduri, sentimente - se afla credinta, iubirea si nadejdea. Aici, in aceste locuri, oamenii si lucrurile sunt impacate cu ele insele, impacati cu ei insisi.
Sfantul lacas al Manastirii Barsana apropie, o data mai mult, Valea Izei de Dumnezeu. O manastire de maici este inceputul retemeluirii a ceea ce a fost odinioara, o vatra de ortodoxie intr-un autentic, "picior de plai, pe-o gura de rai". Aici, ca si-n alte locuri miraculoase din tara, intelegem, mai bine, locul neamului romanesc, intre Dumnezeu si bucata de pamant.
Apartinand de Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului, Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli" din Barsana este situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde spatiile dumbravilor largi ale Izei se stramteaza, spre localitatea Stramtura, fiind cel mai stramt vad al Izei.
De la kilometrul 17 al Drumului Judetean 186, trecand pe sub o frumoasa poarta maramureseana, se rasuceste in sus aleea care duce lin spre manastire; intrarea in incinta propriu-zisa se face pe sub semetul Turn - clopotnita, dincolo de care, pe partea dreapta, biserica tasneste mladioasa spre cer - pana nu demult, cea mai inalta biserica de lemn din lume.
De la biserica porneste aleea pietruita si strajuita de flori ce duce spre Staretie, constructie supraetajata de o cuceritoare fantezie arhitectonica. Pe pajistea verde din stanga aleii se afla un Altar de vara si un Aghiasmatar, pe dambul din dreapta se inalta Casa Voievodala, o remarcabila transpunere creatoare a stilului maramuresean al bisericilor de lemn iar la oarecare distanta, Casa Artistului - o fermecatoare casuta destinata sa gazduiasca, pentru repaus si creatie, carturari si mesteri ai frumusetii sacre. In spatele Staretiei si pe latura dinspre sosea se afla chilii, ateliere, arhondaricul, praznicarul cu trapeza si o seama de anexe gospodaresti, iar in partea de sud-est a manastirii, in imediata vecinatate a Turnului - clopotnita, se afla Muzeul de icoane si carte veche Gavril de Barsana.
Ceea ce fascineaza la Barsana, dincolo de duhul locului de buna randuiala monahala, este desavarsita unitate stilistica si simtul artistic fara gres care guverneaza intregul asezamant, pe linia unei traditii imbogatite prin evlavie creatoare. Puritatea liniilor de la Barsana e ca o tamada pentru ochi si pentru inima: filocalie (iubire de frumos) mladiata in lemn! Impresia neobisnuita a vegetalului prefacut in «slava statatoare» impartaseste ochiul cu un fel de sfintenie ca de inceput de leat, iar «gura de rai» a baladei capata deodata consistenta si chip.
Nici o nota discordanta in aceasta armonie a sfinteniei cu frumusetea, in aceasta minunata sinteza de geniu taranesc si cucernicie ortodoxa: arhitectura, sculptura ornamentala si iconografia isi raspund una alteia fara monotonie, dar si fara stridenta, intr-o impartasire fireasca, integrand pana si accesoriile cele mai «umile», precum scoarta, cerga sau stergarul. Tragand la Barsana si bucurandu-te in tihna de duhul primitor al locului, ca pelerin sau doar ca simplu turist, frumusetea ti se aseaza de la sine in suflet.
La Barsana, Ortodoxia este vrednica de traditia ei, iar sufletul romanesc rasufla spre zaristea lui mai buna. E o dovada ca inca putem raspunde vremurilor pe limba noastra, cu acea simplitate esentiala prin care credinta si fapta, feciorelnic nuntite, binemerita sa intre, cu candelele pline, in camara Mirelui dumnezeiesc.
Manastirea Barsana este un dar si o binecuvantare a lui Dumnezeu nu numai pentru dreptcredinciosul popor maramuresean cu biserici stravechi si sfinti ierarhi care au pastrat unitatea poporului si a credintei sale apostolice; ci este un dar si o binecuvantare a lui Dumnezeu pentru intreg neamul romanesc si pentru Biserica Ortodoxa martira prin marturia data pentru Hristos de-a lungul veacurilor in zbuciumata sa istorie.
La Barsana, tu cel acum traitor, treci prin experienta unica a inzidirii in durata harului. Fericit cel care poate marturisi:
«Si eu am fost la Barsana».

MUZEUL DE ICOANE SI CARTE VECHE

Observandu-se un aflux de pelerini si turisti atrasi de traditiile, autenticitatea si frumusetile zonelor de pe Valea Izei, s-a considerat necesara construirea si amenajarea unui muzeu care sa intregeasca functiile manastirii.
Inaugurarea oficiala a Muzeului de icoane si carte veche a avut loc in seara zilei de 29 iunie 2005 in prezenta Prea Sfintitului Justinian, Episcopul Maramuresului si Satmarului, a Prea Sfintitului Justin Sigheteanu, arhiereu vicar, a oficialitatilor locale, a oamenilor de cultura si a unui numeros public.
Muzeul este amplasat in partea de sud-est a manastirii, in imediata vecinatate a turnului clopotnita. Fiind un obiectiv destinat turistilor si pelerinilor dornici de informare asupra trecutului religios si cultural al provinciei istorice Maramures, este astfel amplasat ca sa aiba o legatura directa cu accesul in manastire si pentru a nu perturba activitatile cu caracter religios al manastirii.
Conceptia arhitecturala se bazeaza pe punerea in valoare a traditiei arhitecturale specifice zonei Maramuresului istoric si integrarea in sit. Muzeul este o constructie structurata pe trei nivele: demisol, parter si etaj. Nivelul demisolului si parterul sunt construite pe o structura de pereti din caramida si samburi de beton armat, iar etajul este construit din lemn. Interiorul este dominat de un spatiu liber desfasurat pe toata inaltimea cladirii. Proiectul rezolva functional spatii de expunere pentru icoane si vitrine cu carti vechi, la parter, dar si ateliere unde maicile desavarsesc arta tesutului, cea a pictarii icoanelor pe diferite suporturi, la demisol, iar la etaj sunt gazduite exponate cu caracter etnografic. La etaj spatiile destinate exponatelor sunt legate printr-un coridor tip "satra".
Toate aceste spatii sunt astfel construite incat sa avem imaginea unei case taranesti maramuresene, mobilierul si tamplaria fiind de inspiratie locala. Tot aici a fost prevazut un loc de "zabava" si meditatie, foisorul, element caracteristic arhitecturii romanesti. Accesul la etaj si demisol se face pe doua scari dispuse simetric, astfel incat sa se poata realiza un circuit de vizitare.
Muzeul manastirii dispune de manuscrise si carti sfinte de patrimoniu din secolele XVI - XIX, icoane vechi si o bogata colectie de obiecte de arta populara locala. Toate exponatele dau valoare spirituala colectiei muzeale.

ATELIERELE MANASTIRII

"Sfantul avva Antonie, stand odata in pustiu, a cazut prada acediei si apasatoarei intunecimi a gandurilor rele. Si zicea catre Dumnezeu: «Doamne, vreau sa ma mantuiesc si nu ma lasa gandurile rele. Ce sa fac in nelinistea mea? Cum sa ma mantuiesc?». Ridicandu-se putin si privind afara, Antonie vede pe cineva aidoma lui, stand jos si lucrand, apoi sculandu-se si facand rugaciunea, si iar asezandu-se si impletind funia, apoi din nou sculandu-se pentru rugaciune. Era un inger al Domnului, trimis ca sa-l indrepte si sa-l intareasca. Si l-a auzit pe inger spunand: «Fa asa si te mantuieste!». Auzind acestea, [avva Antonie] s-a bucurat nespus si a prins curaj. Si asa se mantuia" (Pateric).
Urmand Sfantului Antonie, monahii apreciau munca drept un mijloc potrivit pentru a feri mintea de risipiri, drept o forma de asceza, dar si ca o slujire facuta societatii si un izvor de venituri pentru facerea de milostenii. Faimosul principiu al monahismului "Roaga-te si munceste (Ora et labora), urmeaza invatatura comuna si reprezinta solutia ortodoxa la problema cum sa ne rugam neincetat (1 Tesloniceni 5, 17), solutie oferita inca de Origen care spunea "Se roaga neincetat cel care uneste rugaciunea cu faptele trebuincioase, si faptele cu rugaciunea".
Cuvantul dumnezeiesc rostit si ascultat este cuprins în Biblie; îl gasim cuprins în arhitectura si zidit. Cântat si reprezentat pe scena hierofanica a cultului, constituie liturghia. Tainic zugravit, se ofera contemplatiei ca "teologie vizuala" sub forma icoanei.
Urmand traditia de veacuri a monahismului ortodox, si la Manastirea Barsana au fost infiintate doua ateliere, unul de pictura si altul de tesatorie. In aceste ateliere maicile desavarsesc arta tesutului si a pictarii icoanelor pe diferite suporturi (in special lemn sau sticla).

La Manastirea"Soborul Sfintilor 12 Apostoli" din Barsana exista posibilitatea de cazare, doar pe timp de vara - din luna Mai pana in Septembrie -, in urmatoarele conditii:
a) in camere cu 8, 10, 25 si respectiv 30 de paturi, toate cu grup sanitar comun si fara apa calda - la pret de 10 RON / persoana;
Persoana de contact: Monahia Iustiniana, telefon 0735 88 20 27
Informatii se pot obtine si la telefonul manastirii 0262 331 101

CAILE DE ACCES

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli" din Barsana, apartinand de Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului, este situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetu Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, la kilometrul 17 al Drumului Judetean 186.
Pe sosea, accesul este posibil pe mai multe trasee, in functie de zona din care vine pelerinul, si anume:
- pe Drumul Judetean 186: Sighetu Marmatiei - Vadu Izei - Oncesti - Barsana;
- pe Drumul Judetean 186 din Sacel spre Bogdan Voda - Rozavlea - Barsana
- dinspre Cavnic pe ruta : Budesti - Calinesti - Barsana.
Pentru cei care doresc sa calatoreasca cu trenul, statia C F R care deserveste Manastirea Barsana este Sighetu Marmatiei.

122 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (3)

 
17 Septembrie 2011

Mi-au placut vorbele d-voastra de duh. Mi-ar placea sa ajung si la acea manastire. Domne Ajuta!

 
17 Septembrie 2011

Este o mare ploacere sa rasfoiesti albumele expuse de dumneavoastra,eu cand doresc o relaxare nu ezit sa le vizitez. Intr-un cuvant va invidiez dar in sensul bun al cuvantului si va transmit multe si sincere FELICITARI................................!!!!!!!!!!!!!!

 
18 Septembrie 2011

Va multumesc.
Doamana Carmen, eu locuiesc la o aruncatura de bat de Manastirea Barsana pe care o consider cea mai frumoasa manastire din lume. Am fost de nenumarate ori si de fiecare data o gasesc mai frumoasa si mai plina de har.
Nici o vizita in Maramures nu este implinita daca nu include si aceasta manastire alaturi de Cimitirul Vesel din Sapanta.
Va doresc sa ajungeti pe aceste meleaguri cat de curand si sa ne impartasiti impresiile.
Doamna Rodica (turista), nici cu ale dvs. nu ma pot pange si sunt sigur ca inca mai aveti multe sa ne spuneti si sa ne aratati.
Peste doua saptamani plec in Cipru de unde voi veni cu multe poze pe care le voi face cu gandul la ,,turistic.ro" si vizitatorii sai.

Ai fost în Barsana?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.