Am ajuns in Cadiz pe 19 octombrie si ne-am putut bucura de 3 ore de plimbare excelente -am ars cateva din caloriile branzicilor si jamonului espaniol - sub un soare generos intr-o atmosfera de vara linistita . Ma intreb cum e aici in iulie -august , daca in octombrie este atat de placut...
Cadizul este asezat pe o limba ingusta de pamant ce patrunde in Oceanul Atlantic. Orasul nou , este asezat de-alungul unui bulevard generos , plin insa de semafoare si, evident, de masini si politisti. Ingust si neimpresionant. Orasul vechi se bucura de un spatiu mai generos, ca un hexagon - cam 1,5 km ar fi cea mai lunga distanta deintr-un capat in altul ...Oricum distantele sunt foarte scurte asa ca parcati cu incredere in prima parcare subterana pe care o gasiti dupa de treceti de zidurile vechi ale orasului ( fie in dreapta , fie in stanga gasiti parcari ) . Noi am parcat pe Avenida Campo del Sur , imediat in apropierea Catedralei.
Spatiul fiind limitat , trebuie sa va asteptati la strazi inguste si cladiri multe. Dar cum totul este impecabil, stradutele mici placate cu piatra, cladiri bine intretinute , indulcite cu prezente verzi in ghivece sau in putinul pamant din jur, plimbarea, desi inghesuita, este o placere. In plus, daca va simtiti prea apasati de caramizi , in orice directie mergeti ajungeti la ocean unde va puteti clati ochii, aruncandu-i cat de departe reusiti, peste digurile orasului. In partea de nord vest este si un mic parc, Parcul Genovez, cu vegetiatie spectaculoasa si mici papagali colorati si agitati.
Cea mai celebra constructie - de altfel fotografia tipica pentru Cadiz - este catedrala. In fata ei este o mica Piata cu cafenele unde puteti savura un cafe con leche asa cum am facut si noi.
Catedrala a fost construita pe locul unde a ars vechea biserica a orasului. Reconstructia a fost inceputa in anul 1776 si condusa de acelasi arhitect - Acero - care a ridicat si catedrala din Granada. Acero a abandonat proiectul si alti arhitecti au preluat conducerea, pe rand. Rezultatul a fost o biserica construita in 116 ani si putin diferita fata de biserica baroca care s-a dorit a fi initial. Catedrala contine elemente rococo si o nota neoclasica, adaugata la final.
Orasul se considera a fi cel mai vechi din Europa , intemeiat de fenicieni in anul 1100 I. Hr, sub numele Gadir - adica cetate. Se pare ca si legendele il amintesc in povestea lui Hercule care a separat Africa de Europa creand stramtoarea Gibraltar .Dupa fenicieni au venit cartaginezii, romanii, vizigotii si in ultimul rand maurii. Orasul Cadiz nu are atat de multe influente maure fata de alte localitati andaluze. Spaniolii l-au implicat in perioada descoperilor geografice , insusi Columb a plecat de aici. Secolul 18 a fost secolul de aur al Cadizului , care s-a bucurat de monopolul schimburilor maritime culminand cu anul 1812 , cand orasul a devenit capitala Spaniei pentru foarte scurt timp si a publicat, in acelasi an, o Constitutie republicana .
Ce mi-a placut la Cadiz : stradutele inguste , decoratiunile din fier forjat, pietele micute cu cladiri varuite in culori pastelate, piatra de tip sedimentar, calcaroasa care apare atat in partea de jos a catedralei , cat si in multe constructii din oras, privelistea de la malul oceanului , albul caldirilor in contrast cu albastrul cerului si al apei, vegetatia , cafeaua buna si ieftina - o constanta a Spaniei , de altfel .
Ce nu am apucat sa fac : sa merg la Museo de Cadiz, sa intru in catedrala si in turnul din stanga de unde vezi orasul de sus, sa petrec in Barrio de la Vina - in partea de sud vest a orasului vechi , considerata zona perfecta pentru flamenco si restaurante cu fructe de mare, sa vizitez si Jerez care e la cativa kilometri distanta, o mica Sevilla cu sherry, flamenco, cai si propriul Alcazar. Cred ca era mai frumos decat binecunoscutul Cadiz....doar cred!
Ca si evenimente , doua sunt mai importante in Cadiz : carnavalul din februarie si calendarul fotabalistic de la sfarsitul lui august cu gratare pe plaje toata noaptea.
Cadiz se afla la mijlocul distantei intre Sevilla si Tarifa - aprox 100 km de fiecare.