Cartier Latin - 2
Am pornit periplu meu impreuna cu grupul, cu oprire la Notre Dame de unde voi poasta cateva poze intr-un viitor review, ne-am despartit apoi de grup si mi-am convins prietenii sa vizitam o bijuterie de biserica si anume "Saint Chapelle". A fost construita in 1246 de Sfantul Ludovic, pentru a gazdui relicvele crestine foarte pretioase pe care Ludovic le-a achizitionat de la imparatul bizantin - si care l-au costat de doua ori mai mult decat costul ridicarii capelei. Aceasta capela are parter si etaj si este singura de acest fel pe care eu am vazut-o. Capela de la parter era frecventata de servitorii palatului, iar in cea de la nivelul superior, de personalul regal. Capela se gaseste in marea curte interioara la stanga intrarii in Palatul de Justitie. Are o lungime de 33 metri, o latime de 17 metri si o inaltime de 76 metri, pana in varful turnului si 42 metri pana in varful pinionului Desigur aceasta capodopera a stilului gotic pe mine m-a impresionat prin cele 15 faimoase vitralii situate la nivelul superior al capelei care filtreaza si coloreaza lumina soarelui dandu-i maretie si distinctie. Dupa ce am admirat minute in sir vitraliile cu diverse combinatii de forme geometrice si culori, redand diverse scene biblice
, ne-am indreptat din nou spre Cartierul Latin.
Am trecut Petit Pont, cel mai scurt pod al orasului cu cea mai veche istorie, (intorcandu-se la originile Luteciei romane) care uneste Ille de la Cite cu malul stang al Senei. Vizavi de Petit Pont, pe Rue de la Bucherie, se afla libraria Shakespeare & Company, numita dupa vestitul magazin Sylvia Beach, transformat in biblioteca in 1920 a carei prag a fost trecut de mari personalitatii a literaturii universale.
Imediat la coltul strazii se afla una din cele mai impresionante si mai vechi biserici din Paris. St.Julien-le-Pauvre, mica si scunda adancita intr-un coltisor din gradinita care o inconjoara seamana cu o liziera de tara stramutata la oras.
Constructia acesteia a fost inceputa in 1170, biserica este acum o biserica greco-catolica a unor etnici tunisieni.
Trecand pe malul stang al Senei eram deja in Cartierul Latin si am continuat plimbarea pe bulevardele si strazile acestuia. Am trecut din nou pe langa Sorbona si am inconjurat la pas aproape integral ansamblul de cladiri al acestei universitati celebre, am poposit din nou in Gradinile Luxemburg, ne-am indreptat apoi spre Pantheon unde se odihnesc personalitati ale Frantei ca Victor Hugo, Voltaire, Rousseau, Zola si multi altii. Am admirat si fotografiat apoi Pantheonul, biserica St. Etienne du Mont, Universitatea Politehnica, Institutul Lumii Arabe.