La un an dupa ce am vizitat Casablanca am citit o opinie pe net, conform careia un turist care ar ajunge in Casablanca ar suferi un soc, caci ar gasi un oras modern in care spiritul oriental de-abia daca mai respira. Fals. Probabil ne-am plimbat pe alte strazi (sper ca nu si prin alt oras).
Casablanca e dominat de Moscheea Hassan al II-lea, a doua moschee ca marime din lume, detinand recordul in ce priveste inaltime minaretului (210 m). Este construita pe o platforma pe malul oceanului Atlantic. E cu adevarat impresionanta, munca celor 6000 de mesteri artizani de-a lungul a 7 ani si costurile de 800 milioane dolari nu au trecut fara urme. Se spune ca in ultimii 3 ani, fiindca constructia nu a putut fi terminata la termen se lucra non stop, ziua si noaptea, astfel incat in 1993 a putut fi data in folosinta.
O parte a tavanului moscheei este mobil, permitand, cu ocazia evenimentelor speciale, ca acesta sa se dea la o parte iar deasupra sa ramana cerul liber.
Biserica Notre Dame de Lourdes este catolica si dateaza din anii 1950. Datorita viitraliilor sale separate de ziduri subtiri cand intri ai senzatia stranie ca toti peretii stralucesc, caci nu vezi geamurile cu vitralii, doar piatra care straluceste in zeci de nunate. E superb si unic (cred).
Palatul regal este inca o dovada a stilului oriental, incarcat dar atat de elegant, de care nu ma pot satura.
Orasul vechi Medina este de fapt bazarul, asa cum il stim, cu abundenta de produse si cu arabii care te trag de maneca sa intri in pravalia lor.
Citeam in aceeasi descriere pe care o aminteam la inceput: " Daca orasul Casablanca este primul loc pe care il vizitati in Maroc, aveti toate sansele sa nu va placa."
Imi permit sa contrazic aceasta afirmatie, eu cred ca aveti toate sansele sa indragiti orasul... si daca mai prindeti un apus asa cum a fost cel imortalizat de mine, probabil o sa va simtiti fericiti ca ati ajuns in acest punct al Africii.
Merita!
pt detalii:
anihbo@yahoo.com