"Splendid oras baroc situat la Marea Ionica, intr-o vasta campie cultivata cu citrice si dominata de Etna..."(Sicilia, Ghid de calatorie, ed. Corint). Ghidul de la National Geographic "Italia" nu i-a alocat nici o pagina. In topurile de orase turistice din Sicilia pe care le-am gasit online, la fel, Catania nu este, in greneral, prezenta.
Pe forumuri si pe bloguri discutiile despre Catania sunt controversate, dar majoritatea nu elogiaza acest oras. Pana si pe prietenii nostri, tovarasi de calatorie, i-am surprins spunand "uite o zona mai curatica" facand o comparatie intre centrul istoric ("murdarel") si cladirile de pe Via Etnea ("curatica").
Am sa va prezint in continuare impresia mea despre Catania si va spun de la inceput, parerea mea e medie spre buna.
Fondat in sec VIII, orasul a fost practic distrus de doua catastrofe: eruptia vulcanului Etna (1669) si cutremurul din 1693. Perioada de refacere a orasului a coincis cu perioada barocului. Ca urmare Catania este acum un exemplu de oras baroc, din acest motiv fiind inclus si in patrimoniul UNESCO.
Stilul baroc a aparut prima data la Roma, in 1600 si ulterior s-a raspandit in restul Italiei, Europa si chiar America. Reprezinta o tendinta artistica manifestata atat ca mod de viata cat si in constructii: barocul arhitectural. Constructiile au tendinta de a fi mari, grandioase, cu coloane simple, dar masive, tavane boltite, inalte, arcade mari, interioare largi, impresionante, cu mult spatiu gol.
Zona turistica a Cataniei se tese in jurul strazilor Via Garibaldi, Via Vittorio Emanuele si Via Etnea. Primele doua sunt paralele, despartite de doua-trei randuri de cladiri,iar a treia perpendiculara pe ele. Toate 3 se intalnesc in Piata Domului.
Noi am stat pe Via Politi, o straduta ce leaga Garibaldi de Vitt. Emanuele, deci chiar in centrul istoric al Cataniei, la 3 min de Piata Domului.
Piata Domului are o deschidere larga ce pune in evidenta Domul(catedrala). In centrul ei este Fantana Elefantului - simbolul Cataniei, un mic elefant negru - din roca vulcanica, ce cara un obelisc egiptean in spate. De aici marile atractii turistice ale Cataniei sunt la o aruncatura de bat.
Din piata Domului, cum te uiti la Catedrala:
- in stanga se continua cu Piata Universitatii unde poti admira Palatul S.Giuliano, apoi in continuare, intri pe Via Etnea, cu magazine
- in dreapta, treci prin Porta Uzeda si daca faci stanga ajungi la Palatul Biscari.
- in dreapta spate, ascunsa dupa o frumoasa fantana, se afla Piata de Peste. Am scris-o cu litere mari pentru ca este o atractie in sine.
Nimic nu iti arata mai bine ca aici spiritul sicilian. In plus, ai acces la alimente proaspete si cu adevarat delicioase, fie ele, portocale, branza siciliana sau preparate de peste si fructe de mare. Trezeste-te devreme (dar nu foarte, ca italienii sunt mai comozi si inainte de 7 n-ai ce face) si fa-i o vizita.
- in stanga fata, daca o iei pe Via V.Emanuel, prin stanga catedralei, treci pe langa Manastirea Sant`Agata la care poti admira doar fatada, pentru ca e ingramadita de cladiri.
Mai mergi putin si faci la stanga pentru a ajunge la Teatrul Bellini.
Acesta se poate vizita, iar interiorul este f frumos.
Important: in fata teatrului, in dreapta fantanii, cum te uiti la teatru, este o gelaterie cu cea mai buna inghetata din Catania.
- in stanga spate, cum urci pe Via Victorio Emanuel ajungi in Piata S.Francesco. In mijloc troneaza statuia lui Cardinal Dusmet, in spate e Muzeul Bellini, iar in dreapta o frumoasa biserica. Renuntand la Via Victorio Emanuel, fa dreapta prin aceasta piata, treci prin arcul San Benedeto, si intri pe Via Crociferi,
unde vei gasi o serie de biserici cu fatade baroce: Biserica S. Benedetto, Colegiul iezuitilor si Biserica Giuliano.
In continuare ajungi pe Via Clementi,
o strada marginita de copaci infloriti si faci la stanga pe ea. In curand vei ajunge la Biserica San Nicolo - cea mai mare biserica siciliana.
La exterior e un monstru arhitectural cu o fatada care te lasa nedumerit: e un fel de fort, cu niste coloane imense si neterminate. Interiorul insa, imens, alb si luminos, echilibrat, te invita la contemplare.
Din piata Domului, cum te uiti la Dom, daca o iei in dreapta si treci prin acea poarta ajungi in Piata Borselino, de unde poti lua autobuz catre orasele din sud (Siracuza, Noto, etc). Pentru orasele din nord trebuie sa iei autobuzul din Statzione Centrale (sau parcurile cu autocare din vecinatatea ei). Pentru a ajunge la aceasta gara o poti lua pe Via Vittorio Emanuel spre mare, iar cand ajungi pe strada de langa faleza faci stanga si mai mergi vreo 500m. Retine ca sunt doua zone diferite de unde iei autobuzul in f de directie. Ia o harta cu orarul autobuzelor de la Oficiul de turism, situat pe Via V. Emanuel, ceva mai la vale de Catedrala.
Inedit: in timp ce ocoleam palatul Biscari, suparati ca poarta era inchisa, dintr-o curte interioara iese un domn impreuna cu un cuplu. ne-a luat din prima, spunandu-ne ca daca vrem, putem vizita palatul. Ne-am luat dupa el fara sa intrebam prea multe. S-a dovedit ca era unul din urmasii mostenitori si administra in acest moment acest palat.
Ca urmare ne-a facut o prezentare detaliata a cladirii, ca pe propria lui casa. In plus ne-a oferit si amanunte "picante" atat despre viata celor care au locuit aici, cat si despre a lui. "Gelozia e un lucru bun", spunea el. "Reinvie flacara iubirii". ...Dar palatul era interesant...
Piata Domului, cu catedrala si cladirile din jur, Piata Bellini cu teatrul, Zona Crociferi cu bisericile ei baroce, toate acestea sunt exemple de frumusete arhitecturala asupra carora ar trebui sa aloci timp si atentie.
Mergand pe Via V.Emanuele ridica-ti ochii asupra fatadelor ce o marginesc; pe langa cladirile darapanate, vei vedea constructii vechi incantatoare, sculpturi, statuiete, biserici cu porti masive, curti interioare deosebit de frumoase.
Via Garibaldi si stradutele din jur te introduce in peisajul sicilian clasic.
Cladirile sunt vechi, multe insalubre, cu rufe atarnate la uscat pe balcoane, cu ferestre aparate de soare cu rogojini rupte. E cald si oamenii de la parter scot scaune afara si trancanesc in fata usii. Pe strada o multime de scutere zumzaie in continuu. Am vazut multi tati cu copii mici in fata pe scuter, uneori toata familia era pe scuter. In masini, cei mici erau in bratele adultilor, la volan.
Ai putea zice ca orasul e "murdarel". Insa treci peste asta, uita-te in profunzime, simte spiritul sicilian, mananca inghetata, prajiturelele specifice si preparatele cu pistachio(fistic) si bucura-te de aceasta zona unica, pe care probabil n-o vei mai revedea niciodata. Aminteste-ti ca esti in vacanta pentru a vedea lucruri(si oameni) inedite, interesante...nemaivazute...
"Curatel" nu inseamna neaparat frumos. Iar frumosul e subiectiv. Deschide-ti mintea!
Acesta a fost un monolog interior, iar sfaturile...autoadresate.