Rio de Janeiro
Rio de Janeiro înseamnă Râu de Ianuarie în portugheză. Oraşul este faimos pentru plajele sale Copacabana şi Ipanema cu hoteluri de prima clasa aliniate de-a lungul lor, pentru imensa statuie a lui Isus Cristos Mântuitorul ("Cristo Redentor") de pe muntele Corcovado, şi pentru carnavalul său anual.
Populaţia oraşului este de aproximativ 6.150.000 locuitori, ocupând o suprafaţă de 1256 km². Zona metropolitană curpinde o populaţie estimată între 10 şi 13 milioane.
Golful în care este situat Rio de Janeiro (Golful Guanabara) a fost descoperit de europeni pe 1 ianuarie, 1502, prin exploratorul portughez Gaspar de Lemos; l-a numit "Rio" pentru că a crezut că era mai degrabă o gură de râu decât un golf.
Oraşul Sfântul Sebastian Rio de Janeiro a fost fondat la 1 martie 1565 în onoarea regelui Sebastian I al Portugaliei.
Rio de Janeiro a fost capitala Braziliei din 1764 până în 1960, când guvernul a fost transferat la BrasÃlia, dar acesta a rămas unul dintre cele mai importante oraşe din ţară, al doilea cel mai mare după Săo Paulo. Între 1808 şi 1821, în timpul invaziei napoleoniene asupra Portugaliei oraşul a deveni capitala Portugaliei şi a extinsului său imperiu.
Ocupatia preferata a locuitorilor din Rio este aceea de-a cânta mereu cu entuziasm meritele orasului lor. Dupa numai cinci minute de conversatie cu orice locuitor al orasului un strain afla ce fericire l-a lovit daca a ajuns in Cidade Maravilhosa, adica Orasul Minune, cel mai frumos oras din lume.
Se spune ca pentru crearea acestui oras Dumnezeu a folosit cinci din cele sapte zile destinate facerii lumii.
Rio de Janeiro este cu siguranta un oras neobisnuit de frumos, iar despre frumusetile lui s-au scris tomuri de cantece si versuri. Marele arhitect brazilian Oscar Nimayer, intrebat fiind care este cel mai frumos oras din lume a raspuns: "Rio de Janeiro, apoi Niteroi, pentru ca de acolo poti privi Rio"
Centro este zona istorică a oraşului. Atracţii turistice importante sunt Biserica Candelaria
şi catedrala modernistă
- opera a cunoscutului arhitect amintit mai sus, Teatrul Municipal şi câteva muzee. Centro rămâne inima comunităţii de afaceri a oraşului. In periplul nostru prin Rio alta atractie speram sa fie "Bondinho", un tramvai, care pleca din staţia centrală, trecea printru-un fost apeduct în stil roman, şi se plimba pe străzile abrupte ale cartierului învecinat Santa Teresa. N-a fost sa fie, intreg ansamblu linii si tramvai sunt intr-o ampla actiune de modernizare dupa ce in 2011 un accident grav soldat cu şase morţi şi 50 de răniţi a determinat autoritatile sa stopeze functionarea acestui mijloc de transport. Se speră ca pana la Jocurile Olimpice-2016 totul sa fie functional si in deplina siguranta.
Scara lui Selaron
a fost transformată în operă de artă în 1990, când artistul din Chile care a pictat si a locuit pana in 1983 in cca 50 de tari cand s-a stabilit definitiv in Rio, a decis să pună bucăţi mici de gresie şi mozaic ca să înfrumuseţeze străduţa abandonată de autorităţi. Vecinii au început să râdă de el şi de culorile pe care le alegea - galben, verde şi albastru sunt culorile din steagul Braziliei. Până la urmă, nebunia lui s-a transformat într-o operă de artă care conţine peste 2000 de piese colecţionate sau donate de turişti din 140 de ţări. Cele 250 de trepte spun o poveste şi sunt mereu pline de turişti. Artistul a putut fi vazut ani in sir stand pe trepte, vorbind si dand autografe turistilor indemnandu-I sa-I cumpere lucrarile. Tot aici pe aceste scarile pe care le-a iubit asa de mult, a fost gasit mort in ianuarie 2013.
Zona sudică din Rio de Janeiro este formată din mai multe cartiere, printre care Săo Conrado, Leblon, Ipanema, Arpoador, Copacabana şi Leme, care compun faimoasa linie de coastă a oraşului.
Cartierul plajei Copacabana găzduieşte una dintre cele mai spectaculoase petreceri de An Nou. Peste două milioane de spectatori îmbulziţi pe nisip urmăresc artificiile. Din 2001, artificiile sunt lansate de pe vase, pentru a conferi mai multă siguranţă evenimentului. Eu n-am ajuns la Rio nici de Revelion si nici de Carnaval sunt insa multumita ca m-am plimbat desculta pe plaja de la Copacabana, mi-am bagat picioarele in apa inca calda a Oceanului Atlantic desi era sfarsitul verii la ei. Dupa turul orasului si vizitarea celor cateva obiective din programul zilei ne-am adunat un grup de temerari si ne-am delectat la una din multele terase de pe plaja cu o bautura traditionala braziliana - caipirinha.
Caipirinha este un cocktailul - care se face cu cachaca (bautura din trestie de zahar si cu rom - originara din Brazilia), zahar si lime, de unde rezulta un gust foarte aromat - dulceag. Pentru cina la propunerea ghidei noastre ne-am dus la o Churrascaria unde vorba cuiva am mancat carne cu carne, cu carne, cu carne......
După Copacabana şi Leme, se află cartierul Urca, în care se află Muntele Capatana de Zahăr ("Păo de Açúcar"), a cărui nume caracterizează faimoasa înălţare din mare, o stanca de granit inalta de 395 m care domina golful Baia de Guanabara. Amerindienii o numeau Pau na Acuqua ceea ce inseamna "culme ascutita, izolata". Portughezii au inteles in loc de Acuqua, Azucar-zahar, mai mult decat atat colonistii au asemanat forma conica cu forma unui vas de lut utilizat la rafinarea zaharului. Ascensiune pe aceasta culme se făcea pe jos păna in 1912. Acum in vârf se poate ajunge cu telecabina, accesibilă de pe Dealul Urca ("Morro da Urca"), care oferă o priveleşte spre muntele Corcovado. Cel mai înalt munte al oraşului, totuşi, este Pedra da Gávea (Piatră de Gabier) din Săo Conrado (842m).
Corcovado-Muntele Cocosatului. Pe drept cuvant statuia Mantuitoruliui este considerata emblema orasului. Ideea acestei statui a aparut in 1922 cand s-au sarbatorit 100 de ani de independenta a tarii. In urma concursului organizat a castigat proiectul lui Hector da Silva Costa. La construirea statuii a fost implicata si biserica prin actiunile de stangere de fonduri din donatii din toata tara. Proiectul s-a realizat pe parcursul a noua ani iar astazi Iisus priveste si tine sub bratele sale ocrotitoare intreg orasul Rio de pe varful Corcovado de la 705m inaltime. De la statia Velho, chiar in apropierea careia se afla Consulatul Romaniei la Rio (intr-o superba cladire de tip colonial) un tren pe o distanta de 3,7 km ne-a dus si pe noi pana in varful acestei coline. Calatoria printre plantele tropicale a Parcului National Tijuca a fost o adevarata incantare. Pe acest traseu din cand in cand se deschidea cate un luminis cu vedere pana la tărm care desigur starnea exclamatii de incantare si bucurie pentru toti pasagerii trenului. La un moment dat intr-un alt grup se cantă pentru cineva La Multi Ani(in spaniola). Ne-am mobilizat grupul nostru si i-am cantat in lb.romana. Batranelul ne-a multumit cu lacrimi in ochi asa a fost de marcat de gestul nostru.
În Zona de Nord din Rio se află Stadionul Maracană, a fost stadionul de fotbal cu cea mai mare capacitate din lume, capabil să găzduiască aproape 200.000 de persoane) care a fost insa modernizat si adus la standardele impuse de forul mondial al fotbalului pentru Campionatul Mondial din 2014 astfel ca a fost redusa drastic capacitatea acestuia la cca 95.000 de locuri. Rio de Janeiro este oraşul de origine a patru cluburi de fotbal braziliene: Flamengo, Botafogo, Fluminense şi Vasco. Faimosul stadion Maracană care poarta de fapt numele unui mare jurnalist sportiv Mario Filho, spre surprinderea noastra ca nu am vazut acolo numele marelui PELE,
l-am vazut insa gravat pe trei din cele cinci placi unde sunt imortalizate numele componentilor echipei Braziliei de cinci ori castigatoare a Campionatului Mondial.
Rio este un oraş al contrastelor, şi deşi mare parte din oraş concurează cu metropolele cele mai moderne ale lumii, un procent important din cei 13 milioane de locuitori ai oraşului încă trăiesc în gospodării sărace. Cele mai urâte locuri din aceste zone sărace sunt mahalalele, cunoscute sub numele de favelas, dezvoltate de obicei pe dealuri, unde clădirile înalte sunt dificil de construit, iar accidentele, provocate în general de ploi, sunt frecvente. Favelas, se confruntă cu probleme legate de droguri, crime şi atacuri de bandă.
https://youtu.be/EQ3GOVycA7M