Sigiriya

Circuit in munti -I-Stinca Leului

1 voturi
Autor: elkamino, 19 Februarie 2012
Vizualizări: 3911
Stinca Leului vazuta din departare Sri Lanka înseamnă nu numai plajă ,soare ,valuri .Ea este mult mai mult .Chiar , geografic vorbind . Ea mai este tradiţie , cult , religie . Nu poţi să poposeşti pe aceste meleaguri şi să nu guşti măcar câte puţin din fiecare .
Cu 28ooo rupie am închiriat un microbuz şi ne-am pornit la drum în munţi .Traseul a fost :Moragalla -Sigiriya -Kendy - Moragalla şi s-a întins de-a lungul a trei zile. Am avut alaturi de noi ,două femei din Elveţia ,şoferul ,Sunantha şi bine-nţeles ghidul nostru Lasantha . Dar ,in această scurtă călătorie , trebuie să amintesc aportul excelent în alegerea rutelor , a calculării timpului şi a altor informaţii utile ale simpaticului nostru şofer singalez .
Primul punct de atins în prima zi a fost Sigyria .
Ne-am " îmbarcat " dimineaţa la 7 fix , luând cu noi câteva sendwişuri pregătite de gazdele noastre ,ceai şi apă . Am trecut prin satul vecin ,în care majoritatea populaţiei este mahomedană ,la ceasul în care copiii se îndreptau spre şcoală : băieţii în haine albe făceau un grup compact şi gălăgios , ne priveau şi ne făceau semne . Fetelor , îmbrăcate şi ele în alb , le puteai vedea doar ochii care priveau în pământ strângând la pieptul lor ,în tăcere , caietele de şcoală .
Nu sunt o feministă ,dar văzând copilele astea nevinovate închise sub veşmintele ,fie ele şi albe , puse acolo în colţ şi obligate să nu privească în jurul lor , parcă mi s-a strâns inima .
La capătul satului am intrat pe autostrada ce duce la Colombo ,asta ca să evităm aglomeraţia şoselei . Dar aşa cum am mai spus ,chiar şi într-o călătorie pe autostradă ai parte de privelişti minunate : plantaţii de arbori de cauciuc ,altele de palmieri ,plantaţii de orez şi scorţişoară .Trecem peste râul Kalu Gang (Râul Negru) , vedem undeva pe o colină o statuie a lui Buddha şi un mic templu hindus , care însă nu mai este folosit şi ieşim de pe autostradă plătind 250 rupie. Întrăm în furnicăraiul care mie îmi dă emoţii , dar Sunantha îmi demonstrează repede calităţile lui excelente de şofer . Mă liniştesc şi pot să urmăresc ceea ce se petrece în jurul meu .Iar strada oferă multe . Printre altele ,este interesant să vezi femei îmbrăcate în frumoase sari cu cască pe cap ,strecurându-se pe motociclete spre locurile de muncă . Fără să pot afirma că este regulă generală , am constatat că în instituţii , femeile poartă sarii ( bănci , şcoli ) .
Cu cât laşi în urmă plaja , cu atât verdele devine mai crud şi gospodăriile sunt mai orânduite ,mai curate , mai... Asta nu înseamnă că de-a lungul drumului nu am întâlnit şi case fără geamuri şi uşi , doar cu saltelele pe duşumeaua care probabil nici nu există.
Sunantha şi Lasantha ne sunt ghizi de nădejde ,cunosc drumul şi ne anunţă din timp ,că pe partea dreaptă vom vedea o mică Un asezamint crestin fabrică ce pregăteşte scândură de palmier , lemn de esenţă tare de culoare roşiatică , sau că pe partea stângă vom vedea un copac care are frunzele roşii în partea dinspre soare , sau că fluviul pe lângă care trecem este al doilea ca mărime în Sri Lanka .
Am fost avertizaţi că la munte plouă mult , des şi este mai rece ,dar avem parte de aceeaşi vreme frumoasă pe care am lăsat-o în urmă .
Oprim să ne hidratăm cu un bun ceai de Celyon şi să ne dezmorţim picioarele , la o ceainărie ce are de altfel şi o mică plantaţie de ceai propie şi care este mai mult decât elegantă . Iar 6 căni de ceai ,lapte şi zahăr au costat doar 400 rupi . La un alt local , la fel de elegant ,dar unde se putea servi şi masa ,am avut de ales în a plăti intrarea la toaletă 1oo rupie sau a consuma o cană de ceai , la fel de gustoasă ca prima , cu 150 rupie. ( Am ales a doua variantă ,doar am călătorit alături de un nemţ şi două elveţience.) Priveliştea , care ne-a oferit-o terasa unde ne-am băut ceaiul , a meritat însă mai mult decât , înzecit , 150 rupie .
Citisem câte ceva pe internet de ce voi găsi în Sigiriya şi ştiam că ,de undeva ,din depărtare stânca se vede având forma unui uriaş elefant . Am fost foarte mulţumită când am identificat imaginea văzută pe internet .
Un mic popas în natură pentru a ne savura mâncarea din coş ne-a oferit prilejul să facem câteva fotografi de "arhivă".
Propietarul pensiunii , unde aveam făcută rezervarea , ne-a întâmpinat cu acelaşi superb zâmbet timid pe care l-am întâlnit întodeauna aici .
Iar pensiunea a întrecut toate aşteptările mele .
Aşezată pe marginea unui lac plin cu flori de lotus ,cu o curte în care erau risipite mici mese de lemn , cu un pavilion acoperit şi un legăn în livada din spatele propietăţii , a fost tot ceea ce mi-aş fi putut dori. Camera curată şi mâncarea delicioasă au completat aşteptările . Camera împreună cu micul dejun au costat 35oo rupie.
Ambientul ne-a plăcut tuturor mult şi am hotărât să cinăm aici .O porţie , nu a fost mai scumpă de 700 rupie . Doar berea a fost mai piperata , dar ce a contat când totul a fost atât de minunat ! La plecare ni s-a dat şi o explicaţie : propietaru nu deţinea licenţă şi a cumpărat berea de la hotelul de peste drum . E un lucru de reţinut dacă te cazezi la mici pensiuni sau case de vacanţă : licenţele sunt scumpe , aşa că ...
Pentru mine această pensiune mai are o notă de zece : dimineaţa am băut singura cafea bună băută în Sri Lanka . Poate nu e de mirare dacă şti că o pungă de cafea Jacobs de 500 gr costa în magazine Poarta din fata asezamintului crestin ,facuta din coaja de nuca de cocos si...Lasantha 10 Euro ,iar alte sortimente au preţuri apropiate.
Aici , la această pensiune am mai aflat un lucru : în general ,dacă eşti însoţit de un şofer şi un ghid singalez ,aceştia au de cele mai multe ori un loc unde să doarmă şi mâncare gratis . Locurile unde nu exista aşa ceva sunt în special hotelurile de la 4 stele în sus (De ce nu mă miră oare asta?!)
Ne-am schimbat încălţările ( urma să urcăm pe stâncă ) si , cu sticla de apă şi aparatele de fotografiat sau camerele de filmat , ne-am îndreptat spre punctul destinaţiei noastre .
La intrare eşti asaltat de bărbaţi care se oferă să îţi fie ghizi ,nu ştiu cât sunt de profesionişti ,noi am avut ghidul nostru.
Preţul unui bilet de intrare este mare ( 2500 rupii / persoană , plus 50 rupii pentru ghidul singalez ) ,dar pentru faptul că am găsit totul îngrijit şi consevat ,cred că merită . Apoi, mai primeşti şi un mic Cd cu imagini reprezentative .
Biletul se poate plăti cheş , în rupie , dar şi cu card. Un incident la care am participat mă face să cred că soluţia plăţii cheş este ideală .
Dar ce este Sigiriya ?
Stânca Leului ,cum i se mai spune , a fost pentru o scurta perioada capitala Sri Lankăi medievale. Oraşul este construit din piatră masivă şi este împodobit în interor cu fresce ce ilustrează înfâţişarea fecioarele ce ar fi făcut parte, conform miturilor, din haremul împăratului .
Dar povestea ei începe mult mai devreme ,undeva prin secolul al III-lea î.Hr.,când peştera din munte a fost folosită ca refugiu de către călugării buddhişti . Inscripţiile găsite în peşteră confirmă asta .
Între anii 455-473 a domit regele Dhatusena . El a avut doi fi : Mogallana , fiul unei regine şi Kassapa , fiul unei consoarte de rang inferior. Când Mogallana a fost desemnat moştenitor al tronului , Kassapa s-a răsculat împotriva tatălui său , pe care l-a luat prizonier iar pe fratele său l-a alungat în India .
Dhatusena a fost zidit de către Kassapa într-o încăpere şi lăsat să moară .
Temându-se de răzbunarea lui Mogallana , Kassapa a pus să se ridice o nouă reşedinţă , castel şi fortăreaţă , pe stânca Sigiriya . Construcţia ar fi durat şapte ani .
Noul rege a construit la baza stâncii un complex imens de grădini , bazine şi fântâni .
În anul 491, Mogallana , în fruntea unei armate de mercenari tamili , a venit să-şi revendice tronul .
Kassapa şi-a părăsit citadela în fruntea armatei sale , călare pe un elefant , şi şi-a întâmpinat fratele în câmp deschis.
A pierdut bătălia şi s-a sinucis.
Mogallana a redat Sigiriya călugărilor budişti iar aceasta a devenit un loc de meditaţie şi de rugăciune.
Stânca a fost abandonata în 1155 dar a fost redescoperita de englezi în anul 1828 .
Astăzi printre ruinele grădinilor ,bazinelor şi fântânelor se plimbă urmărind poşeta ,aparatul de fotografiat sau cercelul vreunei doamne , maimuţele.
La unul dintre etaje se văd foarte bine frescele .Ele sunt considerate unice, atât ca stil cât şi ca mod de realizare. Explicaţia ghizilor mei nu a fost mai detailată ,aşa că dacă informaţia este neântemeiată ,îmi cer scuze în faţa profesioniştilor . Ceea ce pot confirma este ,că una dintre picturi ,privită din trei direcţii diferite (dreapta,mijloc şi stânga) îţi arată trei poziţii diferite ale privirii fecioarelor. Iar dacă îţi schimbi poziţia într-un ritm mai alert,ai impresia că ochii lor sunt vii .
În exteriorul acestei porţiuni a stâncii se găsesc faguri cu albine,aşa că eşti averizat să nu foloseşti bliţul la aparatul de fotografiat sau să stinghereşti într-un alt mod roiul de albine .
După ce ai urcat o primă parte de stâncă ,urcuşul nu este dificil ,sunt săpate trepte sau construite scări ,ajungi la intrarea propiuzisă în cetate. De-o parte şi de alta a trepţilor de piatră , ghearele leului de " Sri Lanka " te fac să te simţi mic. Leul este simbolul ţării şi se pare că el vine din vremuri foarte îndepărtate . Dacă întrebi un singalez simplu , cum este Lasantha ce reprezintă el îţi va răspune : " Sri Lanka nu are elefanţi , ea are doar Leu . A avut doar un singur elefant pe care a sosit aici Buddha. " Nu ştiu dacă această afirmaţie este făcută aşa pentru că nu găseşte alte cuvinte în germană sau engleză ,sau doar atât ştie şi pentru el e de ajuns . Dar oricare ar fi motivul , această frază este rostită cu mândrie şi respect pentru simbolul ţării .
Sus de tot ,aproape că atingi cerul cu mâna , iar ceea ce se vede în zare ,în josul tău , nu poţi găsi cuvinte să descri . Poate nici un pictor supertalentat nu ar putea să redea frumuseţea locurilor .
Una peste alta , tot ce am găsit aici ,de la Mario cu a lui pensiune (al cărui nume adevărat în singaleză nu l-am reţinut ) şi până la platoul de sus de pe stânca în formă de elefant , dar care se numeşte Stânca Leului , este un loc în care mi-aş dori să revin ,iar şi iar , şi pe care îl recomand cu căldură tuturor celor iubitori de frumos.

Stinca Leului vazuta din departare

Stinca Leului vazuta din departare

Un asezamint crestin

Un asezamint crestin

Poarta din fata asezamintului crestin ,facuta din coaja de nuca de cocos si...Lasantha

Poarta din fata asezamintului crestin ,facuta din coaja de nuca de cocos si...Lasantha

Un magazin de suveniruri

Un magazin de suveniruri

Un magazin de suveniruri

Un magazin de suveniruri

Am platit ca sa-l fotografiem

Am platit ca sa-l fotografiem

``Taxi  Singalez ``-l-au botezat ghizii nostri !

``Taxi Singalez ``-l-au botezat ghizii nostri !

Ceainaria ``Tea Vila``

Ceainaria ``Tea Vila``

Ceainaria ``Tea Vila``

Ceainaria ``Tea Vila``

Ceainaria ``Tea Vila``

Ceainaria ``Tea Vila``

Plantatie de ceai a ceainariei ``Tea Vila``

Plantatie de ceai a ceainariei ``Tea Vila``

Ceainaria ``Tea Vila``

Ceainaria ``Tea Vila``

98 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (2)

 
19 Februarie 2012

Am aflat lucruri despre care eu n-am avut ocazia sa citesc nimic pana acum.
Multumesc. Va felicit si pentru explicatiile de la fiecare poza, stiu ca presupune multa migala.

 
19 Februarie 2012
Fuchs Cristina

Sunt locuri tare frumoase si tare mult as vrea sa le vizitez si eu cat mai curand .
Dar in aceelasi timp si frumos explicte .Felicitari..Pentru asta iti trebuie multa rabdare.

Ai fost în Sigiriya?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.