Circuit 2019 ŢARA BASCILOR: FRANŢA şi SPANIA
- Circuit in: Franta
- Durata: 10 zile
- Transport: cu avionul
- Cazare: hotel 4*
Pret: 995 € / persoană
Traseu:
Madrid – Pamplona – Lourdes – Mauleon-Licharre – Saint-Jean-Pied-de-Port – Bayonne – Biarritz – Saint-Jean-de-Luz – La Rhune – San Sebastian – Vitoria-Gasteiz – Guernica – Bilbao – Santander – Santillana del Mar – Cuadonga – Gijon – Oviedo – Leon – Burg
Tarife:
Perioada: 02.09 – 11.09.2019
TARIF: 995 EURO / loc în cameră dublă; Supliment single: 390 EURO
(tarif valabil pentru un grup minim de 25 turişti; pt. 20-24 turişti, tariful se va majora cu 50 euro/pers.)
Detalii:
“Ţara” întinsă în două ţări
ŢARA BASCILOR: FRANŢA şi SPANIA
Madrid – Pamplona – Lourdes – Mauleon-Licharre – Saint-Jean-Pied-de-Port – Bayonne – Biarritz – Saint-Jean-de-Luz – La Rhune – San Sebastian –
Vitoria-Gasteiz – Guernica – Bilbao – Santander – Santillana del Mar –
Cuadonga – Gijon – Oviedo – Leon – Burgos – Valladolid
Veţi descoperi într-o singură călătorie, o regiune specială, prea verde ca să fie Spania, dar prea aridă ca să fie confundată cu Franţa, un ţinut numit Ţara Bascilor, format din provincii istorice, situate atât în Spania cât şi în Franţa. Veţi înţelege că dacă ceva defineşte Ţara Bascilor, cu dimensiunea şi populaţia sa redusă, atunci acel “ceva” îl constituie caracterul complex al societăţii sale, un caleidoscop de realităţi de tot felul care se cristalizează într-o pronunţată identitate colectivă. Veţi avea prilejul de a vedea de ce Ţara Bascilor este preţuită pentru peisajele sale şi pentru specificul cu totul aparte al culturii sale. Veţi fi introduşi în mitologia bască prin poveştile cu gigantul Olentzero, mascota ţinutului, dar şi în istoria complexă, presărată cu figuri legendare precum El Cid. Veţi înţelege de ce bascii, care trăiesc într-un climat dur, în care doar Pirineii îi apără de vicisitudini, nu pot fi decât nişte oameni aspri, care se numesc „euskaladau”, adică „cineva care vorbeşte limba euskara”. Vă veţi convinge că bascii se individualizează prin vinurile roşii şi seci, prin gastronomia în care piesa de rezistenţă este coada de taur, dar mai ales că pentru basci, cinstirea fiecărei rămăşiţe de tradiţie a devenit religie şi reprezintă un mod de a supravieţui. Şi nu în ultimul rând, veţi pătrunde în unicul univers spiritual din Lourdes, un minunat prilej de explorare lăuntrică, locul în care miracolele s-au întâmplat şi continuă să se întâmple!
Perioada: 02.09 – 11.09.2019
Ziua 1 / 02.09.2019: Bucureşti – Madrid
Întâlnire cu conducătorul de grup la Aeroportul Henri Coandă, la ora 05:00 (în faţa ghişeului de îmbarcare al companiei Tarom). Plecare spre Madrid cu compania Tarom, zbor RO 415 (08:10 / 11:15). Odată sosiţi în Madrid, vom face un tur panoramic de oraş care va include Puerta del Sol, celebrul bulevard Gran Via, Plaza Cibeles, Palatul Regal din Madrid, Teatro Real, care include şi Casa Operei restaurată în anul 1850, Parcul Buen Retiro, impunătoarea Bibliotecă Naţională, care conţine o parte din arhivele istorice ale Spaniei, Muzeul Prado, care adăposteşte una dintre cele mai celebre colecţii de artă din lume, Muzeul Naţional şi Centrul de Artă Regina Sofia. Chiar dacă Madridul dispune de o infrastructură modernă vom vedea că acesta şi-a păstrat totuşi aspectul istoric pe care-l vom regăsi pe multe dintre străzile şi cartierile sale. Cazare în Madrid.
Ziua 2 / 03.09.2019: Madrid – Pamplona (390 km)
Mic dejun. Plecare spre marele oraş al Pirineilor spanioli, Pamplona, vechea capitală a regatului Navarei, fondată de romani în anul 75 î.Hr. pe vechea aşezare bască Iruna, care a păstrat aspectul unui vechi oraş fortificat, vestit fiind prin cursa stradală de tauri, dar şi datorită faptului că este considerat a fi locul de unde pleacă „El Camino del Norte”, ruta de 840 km a pelerinajului către Santiago de Compostella. Irun, cunoscut mai mult sub numele de Pamplona, a devenit faimos graţie lui Ernest Hemingway, care a descris cursele de tauri care au loc anual aici, în timpul Festivalului Sanfermines, eveniment care atrage şi astăzi sute de mii de vizitatori. Vom face un tur panoramic şi pietonal al oraşului care va include vechile ziduri lângă care se ridică vechea catedrală gotică, remarcabilă pentru arcadele curţii interioare delicat construite, Primăria, o superbă construcţie barocă, Muzeul Navarra, un fost spital din sec. al XVI-lea, Palatul regilor, Palatul episcopal, Teatrul Gayarre, Piaţa Castillo, străzile pietonale Zapateria, San Anton şi San Nicolas şi Parcul Taconera, care adăposteşte căprioare îmblânzite, fântâni şi monumente închinate eroilor navarezi. Seara, veţi putea urma exemplul lui Hemingway şi să vă retrageţi în splendida atmosferă a Cafe Iruna, dominată de frumosul candelabru de sec. al XIX-lea din Piaza de Castillo. Cazare în Pamplona.
Ziua 3 / 04.09.2019: Pamplona – Lourdes (250 km)
Mic dejun. În aceasă zi vom descoperi de partea cealaltă a Pirineilor, în Franţa, o altfel de Ţară a Bascilor. Aici dealurile sunt mai verzi, iar micile localităţi oferă o imagine încântătoare prin culoarea ocru a pietrei de construcţie folosită, provenită din roca muntelui. Pirineii sunt plini de locuri sacre, iar văile şi peşterile încă se crede că sunt stăpânite de divinităţi. Ne vom îndrepta către cel mai vizitat centru de pelerinaje din lume, Lourdes, situat în inima Pirineilor, care primeşte în fiecare an mai mult de 5 milioane de vizitatori din întreaga lume. Aici, Sfânta Fecioară Maria s-a înfăţişat păstoriţei Bernadette (canonizată ulterior), în apropierea grotei de unde a ţâşnit un izvor după prima Sa apariţie şi unde i-a cerut să întemeieze o biserică. În prezent, biserica Notre-Dame de Lourdes este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru creştini, izvorului atribuindu-i-se puteri miraculoase de tămăduire a bolilor, conform miilor de mărturii. O bazilică denumită Massabielle a fost construită pe piatra unde s-au petrecut miracolele. După vizitarea lăcaşurilor sfinte ne vom caza, urmând ca seara, dacă doriţi, să vă alăturaţi pelerinilor veniţi din toată lumea, pentru că, seară de seară, în jurul catedralei din Lourdes se revarsă un râu de lumină provenit de la flăcările lumânărilor purtate de miile de pelerini care îşi unesc paşii în procesiune şi vocile în rugăciuni şi în imnuri de slavă închinate Fecioarei Maria care a ales acest loc pentru a transmite un mesaj de pocăinţă, credinţă şi speranţă. Cazare în Lourdes.
Ziua 4 / 05.09.2019: Lourdes – Mauleon-Licharre – Saint-Jean-Pied-de-Port – Bayonne (305 km)
Mic dejun. Încărcaţi spiritual şi cu multă speranţă în suflet, vom părăsi meleagurile sfinte din Lourdes, îndreptându-ne spre Mauleon-Licharre, capitala micuţei provincii basce franceze Soule, cunoscută ca şi ”capitala” espadrilelor şi a brânzei. Vom vedea în cadrul unui tur panoramic, Fortăreaţa Mauleon, Castelul Maytie d’Andurain şi Biserica Notre Dame de la Haute Ville. Vom descoperi în continuarea zilei, pitoreşti sate basce, ivite dintr-o dată de nicăieri, amplasate pe pante sau la poalele munţilor, precum Larrau, un sat singuratic în pustietatea Pirineilor, cu doar vreo 50 de case. Ne vom îndrepta apoi spre Saint-Jean-Pied-de-Port, capitala provinciei basce franceze Basse-Navarre, considerat a fi locul de unde pleacă “Camino Frances”, ruta de 780 km a pelerinajului către Santiago de Compostella. Vom avea ocazia să admirăm centrul medieval, după care, urmând itinerarul zilei vom trece prin La Bastide-Clairence, un sat construit în sec. al XIV-lea care a reuşit să-şi păstreze foarte frumos aspectul medieval, unele case datând încă din acea epocă, apoi prin Cambo-les-Bains, cunoscut ca centru balnear dar şi pentru faptul că aici se află casa ce a aparţinut lui Edmond Rostand, autorul nemuritorului Cyrano de Bergerac. Îndreptându-ne către litoral, la poalele Pirineilor, vom trece prin Espelette, satul faimos pentru celebrul său piper roşu, piperul de Espelette. Vom descoperi apoi un mănunchi de sate cochete, între care Ainhoa, Sare şi Ascain sunt pe lista celor mai frumoase sate din Franţa. În Ainhoa, aflat şi el pe ruta Camino Frances, vom fi cuceriţi de arhitectura incredibilă a caselor care sunt aliniate una după alta la aceeaşi înălţime, în Sare vom admira florile atârnate la ferestrele localnicilor care completează frumuseţea locului, iar în Ascain vom vedea un frumos pod de piatră care datează încă din epoca romană. În finalul acestei călătorii ca o poveste, vom ajunge în Bayonne, unul dintre cele mai importante oraşe din regiunea Bască. Cazare în Bayonne.
Ziua 5 / 06.09.2019: Bayonne – Biarritz – Saint-Jean-de-Luz – La Rhune – San Sebastian (90 km)
Mic dejun. Dimineaţa vom vizita frumosul oraş Bayonne care este nu numai capitala administrativă dar şi cea culturală a Pays Basque, ale cărui origini datează din vremea aşezării romane Lapurdum, aflându-se la aprox. 5 km distanţă de apele Oceanului Atlantic. Influenţa bască predominantă aici se vede la locuinţele construite parţial din lemn, cu tâmplărie pictată în nuanţele specifice zonei, respectiv verde şi roşu. Vom admira Catedrala St. Marie cu turnurile sale gemene, construită din piatră gălbuie, măcinată de vânt şi timp şi cheiurile de-a lungul râului Nive care oferă cele mai pitoreşti peisaje ale oraşului, cu reşedinţe boltite din sec. al XVI-lea, dispuse de-a lungul cartierului Petit Bayonne. În continuarea zilei ne vom îndrepta spre Biarritz, situat în Golful Biscay, la o distanţă de 35 km faţă de graniţa cu Spania, destinaţie căutată de-a lungul timpului de către reprezentanţii familiilor regale europene, de însăşi Regina Victoria care a venit aici cu regularitate timp de 30 de ani. Vom face un tur panoramic, prilej cu care vom vedea fosta reşedinţă de vară a împărătesei Eugenia, soţia lui Napoleon al III-lea, astăzi luxosul Hotel du Palais, aflat chiar pe plajă, Cazinoul, deschis în anul 1901, portul pescăresc, parte a oraşului vechi, cu aşa numitele „crampottes”, cabane mici ale pescarilor, cu obloane colorate, unele din ele folosite ca atare şi astăzi, dar multe transformate în restaurante sau şcoli de scufundări, rue de Vieux, cu multele ei magazine şi localuri, tunelul construit pe vremea lui Napoleon al III-lea, Muzeul Mării, ce găzduieşte 24 de acvarii, Halles de Biarritz, piaţa acoperită, Villa Belza, cu turnul său medieval, loc de filmare a multor producţii cinematografice şi în sfârşit Podul lui Gustave Eiffel, care leagă ţărmul de Stânca Fecioarei de unde vom avea o privelişte superbă, cu Coasta Basqua şi Pirineii în zare. Ne vom deplasa în continuare spre Saint-Jean-de-Luz, un orăşel cu o vechime considerabilă, la doi pași de Spania, renumit pentru corsarii basci care i-au adus prosperitatea înainte de Revoluție. După un scurt popas ne vom îndrepta spre punctul de îmbarcare La Rhune, de unde opţional veţi putea urca cu un trenuleţ cu cremalieră pe Vârful La Rhune, care deşi are o înălţime de numai 905 m, oferă privelişti fantastice asupra coastei franceze, a lanţului muntos al Pirineilor şi a coastei nordice spaniole, La Rhune, fiind situat la graniţa franco-spaniolă, unde se întâlnesc provinciile tradiţionale basce Labourd şi Navarra. Preţ de aprox. 1 oră, trenuleţul parcurge un peisaj marţian, parcă coborât din romanele SF ale lui Wells. De pe terasa restaurantului aflat aproape de vârf, priveliştea către Bayonne, Biarritz şi până la San Sebastian este fantastică. După-amiază vom ajunge în capitala provinciei basce Guipuzcoa, în San Sebastian, Donostia, cum îi spun bascii, considerată regina coastei Ţării Bascilor. Vom face un tur panoramic, prilej de a vedea Playa de la Concha, unde se află Palacio de Miramar, un pitoresc conac în stil englezesc, cartierul vechi, cu pitorescul Paseo del Muelle, din spatele portului, unde se află şi Aquarium-ul şi linia de coastă străjuită de trei dealuri: Monte Igueldo, care are un parc de distracţii la care se poate ajunge cu telecabina din Plaza del Funicular, Monte Urgull, în vârful căruia se înalţă semeţ un castel şi Monte Ulia, unde există un loc de unde pot fi observate balenele şi care oferă privelişti uluitoare. Cazare în San Sebastian.
Ziua 6 / 07.09.2019: San Sebastian – Vitoria-Gasteiz – Guernica – San Sebastian (260 km)
Mic dejun. Timp liber sau opţional, excursie la Vitoria-Gasteiz şi Guernica. Vă veţi îndrepta spre Vitoria
capitala regiunii Alava (Arabă) care se află printre primele oraşe spaniole cu cele mai ridicate standarde de viaţă. Veţi vedea cât de bine au ştiut locuitorii orașului să-şi conserve patrimoniul arhitectural şi vestigiile medievale din oraşul vechi şi veţi fi uimiţi de numărul mare de parcuri, datorită cărora Vitoria-Gasteiz a fost declarată în anul 2012, "Capitala Verde Europeană". Veţi vedea centrul istoric, numit "migdala medievală vitoriană", datorită formei sale ovale, cartierul Ensanche şi centrul actual, cu clădiri moderne şi parcuri, aflat în partea de nord. Centrul vechi, fostul oraş medieval înconjurat de ziduri de apărare, cu formă de migdală are străduţe foarte înguste, iar Catedrala Santa Maria este considerată cea mai de preţ comoară a oraşului. Veţi pleca apoi spre Guernica (Gernika, în bască), capitala spirituală a provinciei Vizcaya unde odinioară regii Castiliei şi apoi ai Spaniei mergeau să depună jurământ că vor respecta forurile basce la vestitul stejar din Gernika. De altfel, în timpul turului panoramic veţi vedea că astăzi întregul oraş, se învârte în jurul simbolisticii stejarului. Guernica a fost timp de secole locul de întâlnire al reprezentanţilor localităţilor din provincia Vizcaya care participau la reuniuni ce aveau loc în faţa stejarului şi se numeau Juntas Generales din Vizcaya. Aceste reuniuni au fost abolite în anul 1876 dar au fost reinstituite în anul 1979. Locul de reuniune, Casa de Juntas, concepută iniţial ca o curte interioară a fost transformată în anul 1964 în muzeu, consacrat istoriei provinciei Vizcaya. Odată cu reinstituirea reuniunilor Juntas Generales clădirea şi-a recuperat funcţia instituţională. Aceasta are o sală spectaculoasă datorită unui vitraliu imens care ţine loc de plafon, instalat în anul 1985 şi care reia grafic simbolismul stejarului ca punct de întâlnire pentru diverse sate şi oraşe din Vizcaya. Stejarul care a fost martorul primelor reuniuni din sec. al XIV-lea, a trăit 450 de ani. Din 25 februarie 2005, un nou arbore de Guernica perpetuează tradiţia istorică. După-amiază vă veţi întoarce la San Sebastian pentru cazare.
Ziua 7 / 08.09.2019: San Sebastian – Bilbao (100 km)
Mic dejun. Plecare spre Bilbao, capitala şi cel mai mare oraş din provincia Biscaya din cadrul regiunii autonome a Ţării Bascilor din Spania, al zecelea oraş ca mărime din Regatul Spaniei, un oraş cu numeroase monumente, muzee şi obiective turistice. Vom face un tur panoramic al oraşului care s-a dezvoltat fulminant odată cu industrializarea care a a dus la “segregarea” populaţiei pe malurile râului Nervion, un mal fiind dominat de vile (malul celor bogaţi), celălalt de blocuri înalte, construite odată cu dezvoltarea industriei (malul celor mai săraci). Cu toate acestea, malurile râului sunt legate între ele prin numeroase poduri, iar unul dintre ele, Podul Suspendat (Puente Colgante din Las Arenas) este o construcţie masivă prevăzută cu o platformă acoperită, ce transportă oamenii şi maşinile peste Râul Nervion. Podul a fost inaugurat în anul 1893 şi a fost primul de acest tip din lume, iar în anul 2007, acesta a intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO. Vom face un tur panoramic şi pietonal care va include Biserica Santiago, edificiu gotic, datând din sec. al XIV-lea considerat un exemplu interesant al acestui stil în spaţiul spaniol, Casco Viejo, oraşul vechi, poate cea mai frumoasă parte din Bilbao, cu vile, magazine foarte vechi, străduţe, pieţe şi monumente istorice şi Muzeul Guggenheim, care este găzduit într-un sediu cu aspect futuristic, cu formele sale exterioare fantastice care duc cu gândul la o barcă din poveşti acoperită cu solzi gigantici, în prezent un simbol al noii identităţi a oraşului. Apariţia veselă a uriaşului căţel alcătuit din flori multicolore, creaţie a artistului american avangardist Jef Koons, care veghează intrarea Muzeului Guggenheim, este dovada că oraşul este viu şi vesel, care trăieşte şi se bucură la cote maxime. După-amiază timp liber pentru activităţi individuale, cumpărături, pentru vizitarea Palacio de Olabarri, a Palacio de Ibaigane sau a celebrului muzeu Guggenheim care deţine una dintre cele mai bogate colecţii de artă modernă şi contemporană. Cazare în Bilbao.
Ziua 8 / 09.09.2019: Bilbao – Santander – Santillana del Mar – Cuadonga – Gijon – Oviedo (370 km)
Mic dejun. În această zi vom avea un traseu mai lung, dar deosebit, pentru că vom trece prin sate de un pitoresc aparte, vom vedea oraşe cu o încărcătură istorică deosebită, castele, biserici şi sanctuare cu o deosebită semnificaţie pentru basci, bucurându-ne de un peisaj de o frumuseţe dumnezeiască. Vom trece prin Castro Urdiales, un vechi port pescăresc, o armonie între modern şi antic, situat la frontiera dintre provincia bască Biscaya, renumită pentru vinul său «La Rioja» şi provincia Cantabria. Cunoscut ca Flaviobriga în timpul ocupaţiei romane, Castro Urdiales are un şarm aparte, cu fortăreţe datând din Evul mediu, cu o impresionantă biserică gotică, Santa Maria de la Asuncion datând din sec. al XIII-lea, cu un pod medieval şi un castel, care domină portul. Imediat ce vom trece din Ţara Bascilor în Cantabria, vom observa că atmosfera se schimbă, steagurile basce fiind înlocuite cu cele spaniole. Vom ajunge în Santander, capitala Cantabriei, care are farmecul său propriu, cel mai bine oglindit de cazinourile din apropierea plajelor, după care vom ajunge în Santillana del Mar, un vechi sătuc plin de mister, cu străzi pietruite şi înguste, cu o istorie veche de 1200 de ani, un ansamblu architectural unic şi armonios. Vatra originală a satului medieval încă supravieţuieşte în centru, al cărui punct culminant este Colegiata de Santa Juliana, o mănăstire benedictină care datează din sec. al XII-lea, o operă de artă romanică. Traseul zilei ne va purta spre Comillas, un alt orăşel al Epocii de Aur, unde vom vedea printre altele, „El Capricho”, o clădire proiectată de nimeni altul decât Antonio Gaudi. Ne vom deplasa în continuare spre Cuadonga pentru a vizita sanctuarul dedicat Fecioarei din Cuadonga, important loc de pelerinaj, situat într-o peşteră, după care ne vom îndrepta spre Gijón, un frumos oraş asturian aflat pe litoralul cantabric, pe aşa numita Costa Verde. În timpul turului panoramic vom vedea portul El Musel, unul dintre cele mai mari porturi spaniole, Paseo Maritimo unde se află Las Termas Romanas, unul dintre vestigiile romane şi frumoasa biserică San Pedro. În continuarea zilei vom pleca spre Oviedo, capitala principatelor Asturiei, situată pe pantele unui deal, la 30 km de coastă, pe un platou fertil înlănţuit de poalele munţilor Cantabrici. Oraşul este şi centrul spiritual şi intelectual al Asturiei, aici funcţionând şi una dintre cele mai vechi universităţi europene, inaugurată în anul 1608. Vom face un tur panoramic prilej cu care vom descoperi că în centrul oraşului este prezentat un mileniu întreg de artă, cu monumente şi clădiri datând din perioada secolelor VIII – XVIII. În eleganta Plaza Alfonso II, denumită după fondatorul din sec. al IX-lea al oraşului, vom vedea edificiul măreţ al catedralei San Salvador construită în stil gotic-flamboyant. Cazare în Oviedo.
Ziua 9 / 10.09.2019: Oviedo – Leon – Burgos – Valladolid (430 km)
Mic dejun. Dimineaţa ne vom îndrepta spre Leon, capitala regiunii Castilla, de o solemnă frumuseţe medievală, care deşi este un oraş mic, ascunde o mare parte din istoria tumultoasă a acestei ţări, dar şi creaţii celebre, cum ar fi Casa Botines proiectată de Antonio Gaudi. Vom admira cele trei „comori” ale oraşului, respectiv Catedrala gotică, cu aprox. 1800 m2 de ferestre şi vitralii, Colegiata de San Isidoro, construită iniţial pentru zeul Mercur, devenită ulterior Basilica Sf. Isidoro căci găzduieşte moaştele sfântului decedat în sec. al VII-lea şi faţada în stil renascentist a mănăstirii vechi din San Marco, iniţial spital pentru pelerini, astfel cum a fost mandatat de către monarhii bisericii catolice. Vom face în continuare o plimbare prin centrul istoric unde vom vedea Casa Botines construită de celebrul arhitect Gaudi la sfârşitul sec. al XIX-lea, care uimeşte şi în prezent prin apectul original, specific, introdus de Gaudi dar şi cu un uşor iz „franţuzesc”, Piaţa Primăriei, Palatul “de los Guzmanes”, Panteonul Regal, locul în care numeroşi membri ai familiei Regale din Leon (23 regi şi regine, 12 prinţi şi 9 conţi ) sunt înmormântaţi, clădire care uimeşte şi prin picturile de pe boltă şi pereţii interiori, vechi de sute de ani, păstrate extraordinar până în zilele noastre, motiv pentru care mai este numită “Capela Sixtină a artei romanice”. În continuarea zilei vom pleca spre Burgos, unde vom face un tur pietonal în timpul căruia vom descoperi splendoarea medievală a centrului istoric cu numeroase biserici şi mănăstiri care adăposteau pelerinii în drumul lor spre Santiago de Compostela. Vom vizita impunătoarea Catedrală gotică, monument UNESCO, construită în anul 1222, care adăposteşte mormântul eroului legendar El Cid, cel mai înverşunat duşman al maurilor care cuceriseră Spania. Vom pleca în continuarea zilei spre Valladolid, capitala provinciei cu acelaşi nume şi a Comunităţii Autonome Castillia y Leon, care a jucat un rol important în istoria Spaniei, pentru că aici s-a născut Regele Filip al II-lea, aici s-au căsătorit în anul 1469 Regele Fernando şi Regina Isabel şi aici a fost locul de întâlnire a Curţii spaniole în mai multe rânduri atât în Evul Mediu, cât şi în Epoca Modernă. Acesta a fost de asemenea sediul curţii castelliane şi între anii 1601–1606, a fost capitala Imperiului Spaniol până când acesta s-a mutat la Madrid. De asemenea, a fost un punct de întâlnire pentru exploratori, precum Magellan, care a venit aici pentru a discuta despre planurile sale de navigaţie. Valladolidul a fost oraşul de reşedinţă al lui Miguel de Cervantes, celebrul autor al romanului Don Quijote, dar şi locul în care renumitul explorator Cristofor Columb a murit, în anul 1506. Vom face un tur panoramic şi pietonal, oraşul fiind recunoscut pentru rafinamentul şi diversitatea arhitecturală, istoria sa fiind simbolizată de Piaza Mayor. Vom vedea cu acest prilej că oraşul este bogat în biserici vechi, muzee şi monumente şi renumit pentru universitatea sa, care a fost fondată în sec. al XIII-lea, fiind cea mai veche, după Salamanca. Cazare în Valladolid.
Ziua 10 / 11.09.2019: Valladolid – Madrid (190 km)
Mic dejun. Transfer la aeroportul din Madrid pentru plecarea spre Bucureşti cu compania Tarom, zbor RO 416 (12:15 / 17:05).
TARIF: 995 EURO / loc în cameră dublă; Supliment single: 390 EURO
(tarif valabil pentru un grup minim de 25 turişti; pt. 20-24 turişti, tariful se va majora cu 50 euro/pers.)
TARIFUL INCLUDE:
- transport continental cu avionul pe ruta: Bucureşti – Madrid – Bucureşti cu compania Tarom
- 9 nopţi cazare cu mic dejun în hoteluri de 4* şi 3*
- transport intern pe toată durata circuitului cu vehicul dotat cu aer condiţionat, adaptat la nr. de turişti
- taxe parcare, taxe de autostradă, poduri, tunele etc.
- transferurile, tururile şi excursiile menţionate în program
- participarea la slujba de seară desfăşurată la locurile sfinte din Lourdes
- însoţitor român de grup
- asigurare în caz de insolvabilitate / faliment al agenţiei de turism
- BONUS: asigurare medicală şi storno
TARIFUL NU INCLUDE:
- taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru zborurile continentale: aprox. 160 euro, care se plătesc odată cu excursia (pot fi modificate de companiile aeriene, valoarea exactă fiind cunoscută la data emiterii biletelor de avion)
- taxele de oraş (unde se percep) se achită individual la recepţia hotelurilor
- alte servicii suplimentare decât cele menţionate, cheltuieli personale, băuturi etc.
- taxele de intrare la obiectivele turistice (muzee, catedrale etc) şi dacă este cazul, ghizii pentru acestea
- bacşişuri: 30 euro/pers. pentru ghizi şi şoferi, mai puţin pentru bagajişti (se achită conducătorului de grup la sosire); bacşişurile nu se referă şi la excursiile opţionale
- excursiile opţionale se pot realiza cu un număr minim de participanţi, precizat de partenerii externi, tarifele acestora fiind informative; în funcţie de timpul disponibil, la faţa locului, se mai pot organiza şi alte excursii opţionale propuse de partenerul local
• urcare cu trenuleţul pe Vârful La Rhune: aprox. 25 euro/pers.
• excursie la Vitoria-Gasteiz şi Guernica: aprox. 60 euro/pers. (pt. un grup de minim 15 pers.)
ACTE NECESARE:
- paşaport valabil minim 6 luni de la data încheierii călătoriei sau carte de identitate valabilă, a căror copie va fi depusă la agenţie în momentul înscrierii
CONDIŢII DE ÎNSCRIERE:
- înscrierile încep din momentul lansării programului, cu plata unui avans min. de 50% din tarif şi se încheie la epuizarea locurilor
- diferenţa de 50 %, se achită cu min. 30 de zile înainte de data plecării
- turistul va încheia cu agenţia « Contractul de prestări servicii turistice », la care prezentul program este parte
- în momentul semnării « Contractului de prestări servicii turistice », turistul îşi asumă plata diferenţei stipulată în program în cazul neintrunirii grupului minim de turişti
OBSERVAŢII:
- conducătorul de grup poate modifica programul acţiunii în anumite condiţii obiective, inclusiv ordinea în care se vizitează obiectivele turistice
- agenţia nu se obligă să găsească partaj persoanelor care călătoresc singure
- agenţia nu răspunde în cazul refuzului autorităţilor de la punctele de frontieră de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite să părăsească teritoriul propriu
- prezentarea la aeroport se va face cu două ore înaintea zborului; agenţia nu răspunde în cazul refuzului îmbarcării turiştilor ca urmare a întârzierii acestora
- conducătorul de grup se va asigura că programul se desfăşoară conform itinerarului prezentat, va oferi asistență în situaţii de urgenţă, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informaţii referitoare la excursiile opţionale şi la itinerar cu observaţia că nu are calificarea şi atestarea legală de ghid turistic
- cazarea turiştilor, precum şi eliberarea camerelor se face în conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecărei ţări
- clasificarea pe stele a unităţilor de cazare este cea atribuită oficial de ministerul de resort din ţările vizitate şi ca atare respectă standardele locale
- distribuţia camerelor la hoteluri se face de către recepţiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolvă de către turist direct la recepţie şi la cererea sa, va fi asistat de conducătorul de grup
- dacă hotelul este schimbat din motive care nu ţin de agenţie, va fi înlocuit cu un altul de aceeaşi categorie, aşa cum este precizat în program
- agenţia îşi rezervă dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, în cazul în care valoarea acestora este schimbată de compania aeriană
- agenţia poate aloca un număr de locuri cu reducere în cazul anunţurilor promoţiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioadă limitată de valabilitate; dacă acestea se epuizează înainte de expirarea perioadei anunţate, agenţia va opri promoţia fără un anunţ prealabil
- în derularea excursiei pot apărea situaţii de forţă majoră precum întârzieri în traficul aerian, blocarea aeroporturilor din raţiuni de securitate, schimbări de aeroporturi din raţiuni politice, greve, condiţii meteo nefavorabile etc.; în aceste cazuri agenţia se obligă să depună eforturi pentru depăşirea situaţiilor ivite; totodată, agenţia nu poate fi făcută răspunzătoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente
- aşezarea turiştilor în autocar se va face începând cu bancheta a doua, în ordinea înscrierilor
- agenţia nu-şi asumă responsabilitatea în cazul în care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta
- conform legilor internaţionale, doar ghizii locali au dreptul să ofere explicaţii în interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducătorii de grup vor oferi explicaţii turiştilor doar în afară obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajaţi contra cost doar cu acordul turiştilor interesaţi de ghidajul acestora
- excursiile opţionale se efectuează la faţa locului cu agenţiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se încasează în numele şi pentru agenţia DAL TRAVEL; tarifele excursiilor opţionale pot fi mai mari decât cele ale excursiilor care pot fi achiziţionate de la recepţia hotelurilor, sau din altă parte, aceasta datorându-se faptului că persoanele participante vor avea la dispoziţie un mijloc de transport care îi va duce şi îi va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei şi după caz, un ghid local; în tariful excursiilor opţionale nu sunt incluse intrările la obiectivele turistice vizitate
- agenţia nu poate fi făcută răspunzătoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauză
- în cazul în care turistul întârzie sau renunţă la programul stabilit, nu poate avea nici o pretenţie privind rambursarea eventualelor despăgubiri
- agenţia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecări de teren, căderi masive de zăpadă şi evenimente politice neprevăzute, greve etc.
- copiii minori pot călători doar: a) însoţiţi de ambii părinţi; b) însoţiţi de unul dintre părinţi care să deţină acordul notarial al părintelui care nu călătoreşte (sau încredinţare prin hotărâre judecătorească definitivă, certificat de deces); c) însoţiţi de un adult cu certificat de cazier judiciar în original şi acordul notarial al ambilor părinţi
- copiii care nu posedă carte de identitate au nevoie de paşaport individual
- asigurarea STORNO de călătorie, oferită BONUS de către agenția DAL TRAVEL, poate acoperi pierderile financiare cauzate de anulare, contracarând efectul penalizărilor aplicate; valoarea storno maximă asigurată este de 8.500 lei/călătorie (cu franșiză de 10%); acest mijloc de protectie financiară acoperă cele mai frecvente evenimente ce cauzează anularea călătoriei
- vă rugăm să vă asiguraţi că documentele de călătorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PAŞAPORTUL, nu prezintă urme de deterioare a elementelor de siguranţă şi sunt valabile minim 6 luni de la data terminării călătoriei
- pentru posesorii de paşapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesară obţinerea vizelor de la ambasada din Bucureşti; în cazul neobţinerii vizei se reţin penalizări pentru biletul de avion, asigurarea medicală şi cheltuielile agenţiei
- c/v excursiei poate fi achitată şi în lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plăți
- prezentul document constituie anexă la « Contractul de prestări servicii turistice »
Rezervare & Informații contact
Această ofertă a fost publicată de către Agenția de turism
DAL TRAVEL:
- Adresa: STR. GEORGE ENESCU NR. 33, SECTOR 1, bucuresti
- Telefon: 0213197062
Trimite o cerere de rezervare pe email:
Solicitarea trimisă prin formularul de mai jos nu garantează rezervarea. Veți fi contactat de către operator pentru detalii.