Champs-Élysées
Bulevardul Champs-Élysées este cea mai cunoscuta artera din Paris, iar cartierul emana bogatie si opulenta. Este un loc dedicat luxului si bunul gust, una dintre cele mai scumpe arii imobiliare din Europa. Aici este resedinta presedintelui Frantei, este sediul marilor case de moda, a ambasadelor si consulatelor, a hotelurilor de cinci stele si a restaurantelor celebre frecventate de elita franceza si straina.
Bulevardul se intinde pe aproximativ 2 km, in arondismentul 8, in partea de NV a Parisului, incepand de la Piata Concordiei pana la Piata Charles de Gaulle - initial Piata Stelei. datorita celor 12 bulevarde care se intersecteaza aici, Prima parte a bulevardului, unde se afla si Teatrul Marigny si palatul Grand Palais, este cea mai vizitata si cea mai frumoasa.
Palatul Élysées nu este situat la bulevard, ci in apropiere, mai spre nord. Aici este resedinta presedintelui si este o zona foarte bine pazita, care nu se viziteaza de turisti.
In partea de vest, bulevardul este marginit de cinematografe, cafenele, restaurante - Fouquet`s este cel mai celebru - si magazine luxoase. Champs Elysees trece pe sub Arcul de Triumf.
Istoria Bulevardului Champs ÉlyséesIdeea acestui bulevard a plecat din anul 1616 cand Maria de Medici si-a dorit crearea unei strazi largi, marginite de copaci, dincolo de Palatul Tuileries, in zona in care erau doar campuri si gradini. A luat fiinta in anul 1667, cand gradinarul curtii regale, Andre Le Notre a plantat aici copaci. Initial strada avea denumirea de Grand Cours - Drumul Mare, abia ulterior imprumutand numele de inspiratie greaca - Campiile Elizee.
Pe o harta din anul 1724, Marele Bulevard Champs Élysées se intinde inspre vest incepand din Place du Pont Tournant, viitoarea piata Ludovic XV - azi, Place de la Concorde. Spre finalul secolului XVIII Champs-Elyseses devine un bulevard la moda. Boschetii de pe margini au fost decorati in forma rectangulara. Regina Maria Antoaneta se plimba aici cu prietenii ei si lua lectii de dans la Hotelul Crillon, aflat in Piata Ludovic al XV-lea.
Champs-Élysées a intrat in proprietatea orasului Paris in anul 1828, cand s-au adaugat trotuare, fantani si iluminarea cu gaz. Bulevardul a trecut prin diverse modificari, ultima in anul 1994 cand trotuarele s-au largit.
Evenimente pe Champs-ÉlyséesDatorita latimii si lungimii considerabile, precum si a situarii in proximitatea Arcului de Triumf, Bulevardul a fost si este gazda diverselor parade militare. Prima mare procesiune a fost cu ocazia funeraliilor lui Napoleon in anul 1840. Cea mai umilitoare a fost cea a trupelor germane din anul 1940, ca urmare a caderii Frantei. Aceasta a fost urmata in anul 1944 de un mars al fortelor franceze si americane, sarbatorind succesul acestora in al Doilea Razboi Mondial. In fiecare an, in ziua Bastiliei, cea mai mare parada militara din Europa se deplaseaza pe Champs-Élysées.
Cu ocazia Sarbatorilor de Iarna aici au loc decorari speciale in fiecare an, printre cele mai frumoase din lume. De asemenea, Anul Nou este sarbatorit in strada la Paris tot pe Champs-Élysées. Practic bulevardul reprezinta locul unde lumea se intalneste si sarbatoreste evenimente speciale, cum ar fi castigarea cupei FIFA in anul 1998 de catre echipa de fotbal a Frantei. Din 1975, aici are loc atat ultima etapa a competitiei Turul Frantei cat si festivitatea de premiere a castigatorilor. Expozitia Universala de la Paris din anul 1855 s-a desfasurat pe Bulevardul Champs-Élysées.
Mai multe informatii pe site-ul oficial al Bulevardului Champs-Elysees.