Manastirea Sf Varlaam
Sfanta manastire Varlaam este a doua ca dimensiune dintre cele sase manastiri din din complexul Meteora. A fost construita in 1541 si infrumusetata in 1548. Biserica dedicata Tuturor Sfintilor (Áyion Pánton) a fost construita in 1541 - 42 si decorata in 1548. Refectoriul este acum muzeu.
Calugarul Varlaam a urcat pe aceasta stanca si s-a stabilit aici, in anul 1350. A construit trei biserici, o chilie pentru sine si un bazin pentru apa. Calugarul nu a fost urmat de nimeni, astfel incat locul a ramas abandonat dupa moartea sa. Abia in 1517, doi frati din Ioannina - Theophanes si Nektarios Apsarades - au urcat pe stanca si au intemeiat manastirea. Potrivit legendei, acestia au fost nevoiti sa alunge monstrul care locuia in pestera de pe varful stancii.
Fratii au renovat biserica Trei Ierarhi, au ridicat turnul si au construit biserica dedicata Tuturor Sfintilor. Folosind franghii si scripeti, calugarii au avut nevoie de 22 de ani pentru a ridica toate materialele de constructie pe stanca. Dupa aceasta insa, constructia a durat doar 20 de zile.
Manastirea Sf Varlaama fost locuita de calugari (in jur de 35 la numar) in secolele XVI, XVII, apoi a intrat in declin. Treptele din stanca au fost sapate la inceputul secolului XIX, insa s-au degradata de mai multe ori de atunci. Astazi manastirea este locuita de 7 calugari, iar accesul se face pe un pod ingust. Muzeul manastirii expoune o colectie frumoasa de relicve, cruci sculptate in lemn, icoane, broderii si alte bogatii ecleziastice.
Alte obiective turistice și atracții în Meteora