Alpinism - Rock Climbing
Alpinism - Rock climbing
Alpinismul este o actvitate solicitanta din punct de vedere mental si fizic, dar care ofera si mari satisfactii. Acest sport va va solicita forta, rezistenta, agilitatea si echilibrul; dar tocmai aceste aspecte reprezinta o atractie magnetica pentru persoanele care cauta sa-si depaseasca limitele, sau doar un plus de adrenalina. Alpinismul cuprinde mai multe forme, in functie de suprafata de parcurs:
catarare pe stanca (engl. rock climbing),
alpinism clasic (engl. mountaineering - escaladare si drumetii in munti),
catarari la mare altitudine,
escalada sportiva,
catararea pe gheata (engl. ice climbing),
bouldering (escalada la altitudini mici - 3-4 m),
escalada pe suprafete artificiale.
Escaladarea stancilor (rock climbing) presupune parcurgerea unui munte, deal abrupt sau perete artificial folosind forta bratelor si anumite tehnici si echipamente. Acesta este un stil de catarare liber, rutele fiind parcurse fara ajutoare artificiale. Accesoriile si echipamentul folosite sunt mai degraba o protectie preventiva decat un ajutor. Spre deosebire, escalada sportiva presupune folosirea unor ancore permanente, atasate de stanca.
In
bouldering alpinistul are la dispozitie doar forta mainilor si a picioarelor, precum si o saltea pentru a-si amortiza caderea. Asta pentru ca bouldering nu depaseste inaltimea de 4 m si permite executarea unor miscari mai complicate, prea periculoase la altitudini mari. Pe masura ce traseele au o altitudine mai mare, riscul impune masuri aditionale de protectie. Se folosesc o varietate de tehnici si echipamente, iar alpinistii lucreaza de obicei in perechei. In principiu, incepatorii pornesc ancorati cu franghia, cu bouldering usor, apoi incep sa escaladeze peretele.
Echipament de baza - se recomanda utilizarea echipamentelor omologate de UIAA (Uniunea Internationala a Asociatiilor de Alpinism)
Coarda
Coarda este un element esential si trebuie sa fie special creata pentru tipul de escaladala care va fi folosita. Lungimea sa trebuie sa fie de doua ori mai mare decat lungimea traseului de parcurs.
Hamul
Acesta trebuie sa aiba marimea adecvata, asa ca aveti grija sa-l si incercati inainte de a-l cumpara.
Papucii speciali de escalada - espadrile
Acesti papuci trebuie sa aiba talpa flexibila, sa fie usori si sa adere la stanca. De asemenea trebuie sa fie cu o jumatate - un numar mai mici decat papucii de strada. Degetele trebuie sa fie bine stranse si adunate, dar nu indoite.
Casca
Alegerea castii depinde de preferintele fiecaruia. Important este sa isi indeplineasca functia de protectie.
Saculetul pentru carbonatul de magneziu
Aceasta substanta absoarbe transpiratia din palme, ajutand astfel la o mai buna aderenta de stanca. Saculetii de marimemai mare sunt de folos pentru traseele lungi si solicitante, iar cei de dimensiuni mai mici sunt folositi in competitii, avand si avantajul de a fi mai usoare.
Dispozitive de prindere
Acestea sunt confectionate din duraluminiu si sunt de mai multe tipuri: carabiniera, optul de rapel, bucle, dispozitivul Gri - Gri.
In stilul de escalada
Top-rope se fixeaza o ancora in varful traseului dinainte stabilit. Franghia este trecuta prin ancora, la un capat aflandu-se alpinistul si la celalalt partenerul sau care tine coarda tensionata. Alta metoda de escalada este posibila atunci cand unul dintre alpinisti
conduce, iar celalalt il urmeaza, fiind atasat cu coarda de acesta. Traseul este impartit pe sectoare. La sfarsitul fiecarui sector, cel care conduce pune o ancora, apoi il trage pe cel care il urmeaza, cu funia prin ancora. In ambele cazuri, alpinistii pot cobora impreuna,
mergand sau prin
rapel.