Regimurile comuniste din Europa de est au construit intotdeauna propriile cladiri, statui, monumente si alte accesorii, care sa le adunca mereu aminte locuitorilor ideologia sistemului in care traiesc. Cladirile comuniste erau de obicei masive si de culoare gri cu simboluri ale regimului comunist scrise in maghiara si in rusa. Erau si foarte multe monumente ce simbolizau muncitorul fericit, femeia puternica, coroane de stele rosii si embleme cu secera si ciocanul.
Toate aceste monumente au fost azi inlaturate din centrul Budapestei, dar au ramas ca amintire blocurile de locuinte, construite intr-o era cand cantitatea era mai importanta decat calitatea. Majoritatea strazilor si pietelor erau numite dupa eroi ai comunismului din tarile vecine, un semn al fratiei dintre regimurile comuniste.
Acum exista in Budapesta trei expozitii permanente care prezinta istoria comunista:
- Casa Terorii care se concentreaza pe brutalitatea partidului comunist si a celui nazist din Ungaria.
- Parcul Memento are o expozitie de fotografie de la Revolutia din 1956 si de la evenimentele din 1989, dar si 42 de simboluri si statui comuniste.
- Muzeul National are o sala dedicata epocii comuniste din Ungaria.
Toate aceste expozitii nu pot din pacate sa faca vizitatorii sa inteleaga impactul comunismului asupra Ungariei de azi. De aceea in 2008 s-au constituit niste trasee turistice prin Budapesta care sa faca acest lucru si ele reprezinta mai mult decat simpla vizitare a unor monumente. Turul cuprinde vizitarea ultimelor monumente comuniste care au supravietuit in oras, iesirea de urgenta a unui bunker militar secret, locurile in care s-au dus luptele pentru libertate in 1956 si multe altele.
Turul este unicul de acest fel din Europa de est si el asigura mai mult decat o simpla cronologie a evenimentelor istorice si a personajelor din acea vreme. Participantii pot sa isi faca o imagine clara ale diferitelor aspecte ale vietii sub regimul comunist, educatie, sanatate, locuinte, viata de zi cu zi, media, conditiile sociale, drepturile omului, agentii securitatii si alte povesti cutremuratoare din regimul comunist. Aceste trasee acopera nu numai perioada comunista ci si pe cea post comunista.
Muzeele intr-adevar nu pot explica turistilor nici perioada post comunista nici impactul comunismului in prezent. Urmarile din ziua de azi se pot vedea in diferenta nivelului de trai, rata crescuta a somajului, incapacitatea pietei la inceput de a trece de la una centralizata la una liberala. Turul se termina intr-o veche cladire comunista unde este prezentata o expozitie de obiecte din acea perioada (pasapoarte, buletine de identitate, publicatii). Turistii au voie aici sa atinga si sa studieze indeaproape aceste obiecte pe care in alt muzeu le-ar fi vazut protejate de sticla.
Proiectul acestor tururi este independent, iar abordarea asupra trecutului este destul de balansata nici prea incisiva dar nici cu desconsiderare. Ghizii care insotesc turistii lucreaza numai pe bacsis, dar acesta nu este obligatoriu, astfel incat turul este accesibil pentru toata lumea interesata in istoria comunista si post comunista a Ungariei.
Tunisia, cunoscuta destinatie de vacanta mediteraneana, a fost aleasa ca locatia potrivita pentru un nou proiect al Grupului Quatari Diar. ...
Un restaurant din Letonia ofera turistilor o experienta de neuitat. Angajatii poarta uniforme medical, iar camerele restaurantului sunt echipate cu ...
Drumetii in Obcina Feredeului: Traseu: Satul Brodina de Sus - Comuna Vama. Marcaj: banda rosie
Coasta Bohuslan se intinde de la Gothenburg, unul dintre cele trei orase mari ale Suediei, inspre nord spre granita cu ...
Daca visati sa va pierdeti pe strazile si treptele serpuite ale unui oras inconjurat de culturi de vita de vie ...
Soverato este un oras mic aflat in regiunea Calabria in provincia Catanzaro. Orasul se intinde pe o suprafata de 7.7 Km ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat