Karlstejn este probabil cel mai remarcabil castel din Cehia si unul din simbolurile importante ale vechiului Regat Ceh. Charles IV, rege ceh si imparat roman, a fost cel care a initiat constructia acestui castel in 1348 care urma sa aiba trei niveluri.
Primul nivel adapostea camerele rezidentiale ale imparatului, reginei si cei care il acompaniau. La nivelul al doilea a fost construita o biserica dedicata Fecioarei Maria care era conectata de capela privata a lui Charles IV printr-un coridor ingust. Capela a fost dedicata Sf. Katerina care era patroana imparatului. Nivelul al doilea era un loc pentru purificare spirituala. Nivelul al treilea era reprezentat de turnul in forma de prisma cu cel mai mare spatiu sacru al castelului, Capela Sfintei Cruci.
Castelul a fost construit ca un loc de relaxare pentru fondatorul sau, dar pe durata de peste 7 ani a constructiei, idea initiala si functia lui s-au schimbat. Castelul a adapostit si bijuteriile coroanei dar si relicve ale crucificarii. In timpul domniei lui Charles castelul a avut mai mult un rol reprezentativ. Drumul calare de la castel la Praga, unde se intalnea deseori elita politica europeana, dura aproape o zi.
In timpul razboaielor Husite castelul Karlstjen a fost de cateva ori tinta atacurilor acestora. In 1422 fortificatiile sale si-au dovedit calitatea respingand un asediu a celor din Praga. Spre sfarsitul secolului 15 castelul a primit niste modificari in stilul gotic tarziu, iar reconstructia Marelui Turn a schimbat si silueta castelului.
In perioada rudolfiana, intre anii 1578 si 1597, s-au facut reconstructii extinse in stilul renascentist. In 1625, Imparatul Ferdinand II a schimbat statutul castelului si l-a transformat pe acesta si domeniile sale in zestre pentru reginele Cehiei. Regina Maria Theresa a donat domeniul Institutului Femeilor Nobile.
Semnificatia istorica a castelului Karlstejn a fost apreciata cum se cuvine abia spre sfarsitul secolului 18. Reconstructia castelului in stilul gotic pur a fost hotarata si initiata in anul 1887 sub ingrijirea arhitectului Josef Mocker. Unele din vechile cladiri ale castelului au fost darmate si altele noi construite. In 1910 castelul a obtinut aspectul pe care il are si in prezent si a fost deschis publicului.
Marele Turn cu Capela Sfintei Cruci sfintite in 1357, cea mai scumpa parte a complexului, domina castelul. Boltele sunt decorate cu pietre semipretioase asezate in forma de cruce si cu o serie de portrete de sfinti, papi, cardinali, conducatori sau invatatori spirituali.. Deasupra altarului se gaseste o nisa inchisa cu bare de aur unde erau pastrate bijuteriile coroanei si relicvele sfinte. Bolta ne prezinta si cerul cu stele, luna, soarele si cele 5 planete care erau cunoscute la acea vreme. Capela Sfintei Cruci este deschisa publicului dar trebuie sa va faceti o rezervare din timp.
Drumetii in muntii Almajului: Comuna Berzeasca (200 m) - Valea Berzeasca - Valea Rudaria - Comuna Eftimie Murgu (400 m); Orsova (75 m) ...
Sassi din Matera sunt unul dintre cele mai extraordinare exemple a locuintelor sapate in piatra din intreaga regiune. Construita de ...
Drumetii in muntii Vladeasa: Gara Bologa - Comuna Bologa - Valea Hentii - Satul Rogojel - Poiana Fanturii - Cabana ...
FÃ¥rup Sommerland este un parc de distractii situat in nordul peninsulei Iutlanda din Danemarca, fiind unul dintre cele mai ...
Stockholm si Hamburg au devenit primele orase care au primit titlul de "Capitala verde a Europei", titlu acordat pe 23 februarie 2009 ...
Atunci cand simti ca agitatia zilnica te copleseste este timpul sa te bucuri de natura , in acelasi timp inima ta ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat