Cum sa te intorci din vacanta cu sticla de vin perfecta
Cum sa achizitionezi vinul potrivit in vacanta - Expertii ne indica la ce sa fim atenti, ce producatori sa cautam si ce sa evitam atunci cand cumparam o sticla de vin in calatorii.
Evan Goldstein, somelier sef, presedinte si director educational la
Full Circle Wine Solutions Inc., ne spune:
„In mod evident, locurile ca Franta, Italia sau Spania au o traditie indelungata in productia de vinuri si in prezent sunt putine vinuri interesante in locuri ca Bordeaux, Burgundia sau chiar valea Ronului.
Cautati vinurile
Cru Bourgeois si producatorii care detin castele in locuri ca
Lalande,
Vensac and
Latour, cum ar fi
Chateau de Pez si
Chateau Greysac.
Desi poate fi doar o mlastina, in Burgundia se gasesc producatori faimosi, cum ar fi
Faiveley,
Olivier Leflaive si
Jadot. In valea Ronului, producatorii ca
Chaputier si
Jaboulet sunt mai usor de gasit si au preturi mai accesibile.
Mare parte din ce este francez depinde de gusturi. Bordeaux tine de traditie si eleganta, insa Ronul si Loara sunt cu adevarat artizanale.
In Italia preturile la vinuri au crescut foarte mult in ultima vreme, asa ca, daca vreti sa nu va apuce ameteala, stati departe de Barolo si Barbaresco si cautati
Barbera si
Dolcetto, vinuri ce ofera un raport pret - calitate mai bun. Cautati si regiunile
Campagna langa Neapole si
Apulia,
Sicilia si
Sardinia. Incercati podgoriile
Feudi di San Gregorio in Basilicata si renumita
Mastroberardino.
Ceva mai interesant si mai legendar gasiti in
Portugalia,
Grecia,
Austria si
Slovenia, dar si in regiunile neconventionale din tarile cu traditie in productia de vinuri.
Daca mergeti in Spania, nu va limitati la
La Rioja si
Ribera del Duero, ci cautati producatorii din zone ce inconjoara
La Mancha,
Jumilla,
Torro,
Galicia si
Ribeira Sacra.”
Jim Cawood, somelier si comerciant de vinuri la
Vino Vietnam, ne spune:
„Momentan
Spania este Lumea Noua a Europei, fiind cea mai dinamica regiune de productie a vinurilor, probabil datorita investitiilor europene acordate dezvoltarii pietei, precum si experimentelor din domeniul gastronomiei moleculare.
Nu sunt multi cei care privesc Spania ca o tara producatoare de vin alb, insa aici gasiti o gama intreaga de vinuri, de la cele mai ieftine, pana la sticle de 700 euro. Si mai sunt si fantasticele
Temperanillo si
Grenache.
Franta se `agata` de vinurile de Burgundia, Bordeaux si valea Ronului, insa aceste regiuni reprezinta doar 3-5% din productia tarii, marea majoritate fiind doar vin obisnuit de masa. Si in Italia este la fel.
In Burgundia cautati producatorii mai mici, ca
Maison Champy,
Vincent Girardin,
Jaques Prieur. La fel si in
Campagna - uitati de Moet, Veuve Cliquot si alti producatori mari. Puteti gasi sampanie buna la un pret relativ decent, chiar daca producatorul nu are un buget imens pentru promovarea produsului.”
Ce sa evitatiProductiile mai proaste sunt anul
2002 in valea Ronului, cand inundatiile au coincis cu timpul culesului, si
2003 in Spania, cand s-a inregistrat un mare val de canicula.
sursa: travel.cnn.com