Rulourile de ou, omletele Funen si carnatii cu varza din sudul Iutlandei sunt numai cateva din specialitatile regionale pe care le puteti degusta daca vizitati restaurantele si hanurile din Danemarca. In trecut majoritatea danezilor trebuia sa isi pregateasca mancarea cu ingredientele pe care le aveau la indemana. De-a lungul tarmului pescarii si familiile lor mancau mai mult peste in timp ce spre interiorul continentului fermierii consumau mai multe legume si carne de porc.
Pe langa acest fapt fiecare regiune a dezvoltat si specialitati locale. Multe dintre aceste specialitati au fost uitate sau pur si simplu au disparut in amestecul prezent al bucatariilor internationale. Mai mult de atat, unele dintre aceste specialitati trebuiau pregatite si timp de trei zile si in prezent oamenii nu considera practic acest lucru. Totusi, din fericire, unele dintre aceste specialitati au supravietuit si le puteti degusta in restaurantele din diferitele regiuni ale tarii.
Nordul si Vestul Iutlandei - Unul dintre cele bune feluri de mancare se gaseste in micul sat pescaresc numit Skagen si consta din cambula prajita in tigaie cu un sos facut din coacaza, afine sau agrise. Legumele erau folosite mai rar aici deoarece nu prea se puteau cultiva pe solul saracacios in schimb fructele de padure cresteau din abundenta in imprejurimile localitatii Skagen. In prezent puteti incerca acest delicios fel de mancare plaice a la Skagen cu afine la Hotelul Brondum.
Pe coasta vestica a Iutlandei veti gasi feluri locale de mancare bazate pe peste. In Limfjorden majoritatea felurilor de mancare sunt bazate pe tipar servit sub diferite forme. Rulourile de tipar sunt printre cele mai vechi feluri de mancare din regiune. Dupa ce tiparul este dezosat si pielea este indepartata, pestele este apoi umplut cu ceapa tocata si condimentat cu sare si piper. In continuare tiparul este rulat dinspre coada spre cap, apoi ivelit intr-o panza si gatit. Rulourile sunt servite apoi reci, taiate felii impreuna cu garnitura de cartofi in sos alb. La Hanul Veno din Struer veti gasi niste rulouri de tipar incredibile.
Oamenii din vestul Iutlandei sunt cunoscuti si pentru Olben, un fel de mancare ce dateaza din secolul 18 si pe care il puteti incerca la Hanul Sevel. Specialitatea este facuta din costita de porc care a stat la saramura pentru 24 ore pentru a fi apoi gatita cu condimente intr-o mixtura de pasta de tomate si bere bruna. Dupa ce supa astfel obtinuta a fost tinuta la rece pentru trei zile, costitele sunt scoase si rumenite si apoi sunt servite cu o tocana de varza facuta in stil caracteristic zonei. Acompaniati acest fel de mancare cu bere sau cu snaps obtinut din distilarea unor plante locale.
Mijlocul si Sudul Iutlandei - De-a lungul secolului 19 barjele navigau in susul si josul raului Gudena transportand diferite bunuri de la un oras la altul. Munca pe aceste barje era obositoare si muncitorii isi astamparau foamea la hanurile de pe malul raului care aveau intotdeauna o oala de mancare pregatita pe soba pentru a putea umple farfuriile doritorilor. Felul principal de mancare se numea pramdragergryde si era obtinut din bucati de carne de porc normala si afumata si multe legume taiate in bucati mari.
Hanul Svostrup care se afla la numai o aruncatura de bat de rau serveste si in prezent aceasta specialitate numai ca intr-o versiune mai sofisticata gatita cu bucati de muschi, cartofi prajiti si sunca rumenita.
Sudul Iutlandei este cunoscut in schimb pentru carnatii produsi aici. Cand se apropie Craciunul veti gasi cu siguranta carnati cu varza cam pe toate meniurile hanurilor din zona. Carnatii sunt facuti din carne de porc si apoi uscati si afumati. Aceasta specialitate o puteti gasi, printre alte locatii, la Hanul Tyrstrup.
Solaeg este un alt fel de mancare traditional care isi are originea aici. Oualle sunt gatite impreuna cu coaja de ceapa cam jumatate de ora dupa care sunt puse la saramura pana la 3 saptamani. Inainte de a fi mancate sunt curatate, taiate in doua si galbenusul indepartat cu grija. Apoi ouale sunt umplute cu tabasco, ulei, otet, mustar sau alte ingrediente cu arome puternice si galbenusul este pus la loc. Ouale astfel preparate sunt servite apoi in hanuri si pub-uri alaturi de o halba de bere rece. In Barul Buchs din Haderslev veti gasi aceasta specialitate intr-un bol de sticla asezat pe bar pe tot parcursul anului.
Fano si Aero - In trecut la petrecerile de nunta de pe Insula Fano se servea o specialitate numita sakkuk. Aceasta este un fel de budinca servita impreuna cu miel afumat, file de porc, jumari si sos. Sakkuk se mai gateste si in prezent in unele locuri de pe insula printre care Cafe Nanas Stue, unde, conform traditiei, mancarea este insotita de un pahar de hvidtol cald(bere neagra fermentata) sau snaps. Din pacate aceasta specialitate se prepara numai la cerere si numai daca sunt mai mult de 8 oameni care doresc acest fel. Daca vreti sa aveti ocazia sa degustati aceasta mancare incercati sa va inscrieti la evenimentele din fiecare joi organizate in fiecare vara de restaurant si unde se ofera sakkuk si se asculta muzica traditionala de pe insula.
Insula Aero este inschimb cunoscuta pentru clatitele sale groase de aproape 1 cm. Grosimea clatitelor se datoreaza faptului ca pun drojdie in aluat si acesta creste cand este pus in tigaie. Pe timpul verii insula gazduieste mai multe festivaluri si evenimente si este o adevarata traditie ca in timpul acestora sa se vanda la tarabe clatite umplute cu miere sau piure de mere.
Funen si Mon - Omletele din Funen sunt o specialitate veche dar mirosul acestora este prezent si acum pe insula. De fapt, Restaurantul Carlslund este foarte cunoscut pentru versiunea proprie a acestei omlete pe care o are in meniu inca din 1860, de cand si-a deschis portile pentru prima data in mijlocul padurii Fruens Boge. Omleta este servita de obicei impreuna cu carne de porc prajita, paine de secara si mustar.
Pe Mon specialitatea se numeste bidesild. Acest fel de mancare dateaza de secole si consta din hering care a stat la saramura in butoaie mari cateva zile. Este consumat de obicei cu paine si grasime si astfel il gasiti si la Restaurantul Kaj Kok. O alta specialitate de aici este si prajitura de grau. Numele este inselator pentru ca specialitatea nu este o prajitura si a primit acest nume pentru ca in vechime produsele obtinute dintr-un tip mai bun de grau erau numite prajituri. Aceste specialitati de paine pot fi servite cu branza sau prune uscate si pot fi consumate la pranz sau seara.
Bornholm si Zealand - Heringul si Bornholm-ul sunt inseparabili. Oricine a vizitat una din vechile afumatori de pe insula isi da seama de asta. Una dintre specialitati este Sun over Gudhjem si consta din hering afumat pe paine de secara cu ceapa si galbenus de ou crud.
Heringul sarat si prajit este un fel de mancare foarte vechi. Heringul este tinut la saramura dupa care este acoperit cu faina si prajit in grasime de porc. O alta specialitate este sosul dulce acrisor cu sunca numit gudhjemmadyppa si care este servit impreuna cu cod. Ambele feluri de mancare le gasiti la Restaurantul Bokulhus care este specializat pe mancarea traditionala din Bornholm.
In timp ce in restul tarii mai gasiti multe specialitati locale acest lucru este tot mai dificil in Zealand. Felul cel mai apropiat de unul regional pe care il gasiti aici este sandvisul cu o singura felie de paine numit smorrebrod. Acest faimos sandvis isi are originea in Copenhaga unde in anii 1880 au aparut mai multe restaurante care serveau asa ceva. O alta specialitate veche pe care o gasiti in toata tara este servita pe paine de secara si consta din bucati de piept de vita afumat, hrean si hering sarat. Daca vreti sa incercati un astfel de sandvis cel mai bine este sa mergeti la Ida Davidsen in Copenhaga unde puteti alege dintr-un numar de 250 de tipuri diferite de sandvis.
Nu exista o pauza mai placuta in timpul zilei decat cea pentru ceai. Tendinta este acum, ca in aceste pauze, ...
Aceeasi destinatie binecunoscuta... o alta fata ei. Departe de imaginea aglomerata si incarcata de misticele temple si ruine, de casutele ...
Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat marti ca ar putea fi construita o noua statiune de tipul Vama Veche, in ...
Vinul Chianti, cunoscut tuturor ca acel vin obisnuit imbuteliat in sticle impletite cu paie, a ajuns acum la maturitate. Vinul ...
Ne-am tinut promisiunea: datorita acestor reglementari, drepturile pasagerilor europeni se extind acum si la transportul cu autobuze si autocare. UE ...
In luna februarie, Warner Bros. Studio Tour London - The Making of Harry Potter invita vizitatorii sa se delecteze in ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat