Dracula si turismul medical - acum in Romania
Zeci de mii de turisti sosesc in fiecare an in Romania pentru a beneficia de servicii medicale la preturi mult mai mici decat cele din Occident sau Statele Unite. Peste doua milioane de romani care locuiesc in afara granitei tarii vin cu regularitate acasa pentru a profita de tratamentele medicale mai ieftine de aici.
Potrivit expertilor, Romania trebuie sa isi imbunatateasca infrastructura si sa investeasca in promovarea serviciilor de sanatate pentru a atrage un numar semnificativ de turisti de bani la buget.
„Imi tratez toate problemele importante de sanatate in Romania, in special problemele dentare si la fel fac toti romanii pe care i-am intalnit in Marea Britanie”, a declarat pentru SETimes Vasile Stuparu, un roman de 38 de ani care locuieste in Londra. „In primul rand preturile sunt incomparabil mai mici si apoi te simti ca o mica rotita in sistemul economic al propriei tari.”
Potrivit unui studiu de Insight Market Solutions, piata de turism medical din Romania este evaluata la aproximativ 189 milioane de euro, fiind dominata de serviciile oferite de statiunile balneoclimaterice. Expertii sunt de parere ca o strategie eficienta ar putea cu usurinta dubla aceasta cifra pentru anul viitor, aducand 500.000 de turisti in tara.
„Pe de o parte avem aspectul medical: dentisti extraordinari, oftalmologi, chirurgi si esteticieni renumiti, dar avem nevoie si de dimensiunea turistica, adica cele trei cuvinte magice: siguranta, infrastructura si servicii, iar aceasta din urma este dimensiunea in care lasam de dorit”, a declarat pentru SETimes Razvan Nacea, directorul managerial Seytour, o agentie specializata in turism medical.
Guvernul Romaniei spera sa puna la punct un sistem de management al calitatii pentru a castiga increderea strainilor care vin in tara pentru tratamente medicale.
„Dispunem de resurse, suntem motivati si dorim sa desfasuram aceasta ctivitate pentru pacientii din Romania, Europa si de oriunde din lume”, a declarat Vasile Cepoi, consilierul primului ministru Victor Ponta, la deschiderea Conferintelor in Turismul International din iulie, Bucuresti.
Cu un sector turistic subdezvoltat, ce insumeaza aproximativ 1,5% din PIB-ul tarii, provocarile ar putea fi mai mari decat vor sa recunoasca oficialii din Bucuresti. Din cele 40 de centre balneoclimaterice de interes national din tara, doar 5 sunt acreditate, iar 10 urmeaza procesul de a primi acreditare. Potrivit oficialilor, un prim pas il reprezinta revitalizarea turismului belneoclimateric, un domeniu infloritor in epoca comunista.
„Trebuie sa lucram la imbunatatirea imaginii noastre externe prin participarea la targuri internationale, printr-o reprezentare excelenta a birourilor noastre turistice in strainatate si prin identificarea acelor „ambasadori” care stiu sa explice lumii ca inca avem acel „autentic si unic” pentru care turistii straini nu platesc prea mult”, a declarat Nacea.
Guvernul Romaniei a creat deja o comisie interministeriala care va identifica principalele probleme in calea dezvoltarii turismului medical, va propune schimbarile legislative necesare si va alege cea mai buna cale pentru promovarea internationala.
sursa: www.eturbonews.com