Cladiri fara acoperis, fara instalatii de apa curenta sau electricitate, strazi prea inguste si pentru cel mai mic Fiat, vantul care aduce praf si ramasite prin ferestrele goale, acestea sunt imaginile pe care le puteti experimenta in Citta Morte, orasele fantoma ale Italiei.
Multe dintre aceste localitati au fost abandonate dupa cutremure care au transformat cladirile in gramezi de moloz. Locuitorii hotarau sau erau obligati de autoritati sa se mute intr-o locatie noua in loc sa reconstruiasca in acelasi loc. Oricare ar fi fost motivul: dezastru natural, lipsa infrstructurii moderne sau imbatranirea si apoi disparitia populatiei, orasele fantoma pot fi gasite pe tot teritoriul Italiei.
Cu toate acestea cateva dintre aceste orase au primit o noua sansa prin transformarea lor in colonii de artisti si chiar ca loc de refugiu pentru imigrantii ilegali. Sunt probabil sute de sate si orase parasite pe teritoriul Italiei cu o concentratie mai mare in zona seismica din sud. In continuare va prezentam cateva dintre cele mai cunoscute Citta Morte din Italia:
Bussana Vechia este fara dubiu cel mai cunoscut dintre ele mai ales ca el a reinviat sub forma unei colonii de artisti. Locuitorii prezenti ai orasului se judeca de cateva zeci de ani cu autoritatile locale pentru dreptul lor de a locui acolo. Orasul se afla in Liguria, in apropiere de granita franceza si se afla sub administratia San Remo. La sfarsitul secolului 19 un cutremur devastator a distrus orasul si acesta a fost parasit pana in anii 1960 cand o trupa de artisti a inceput sa se adaposteasca in cladirile vechi.
In prezent orasul cunoaste multe imbunatatiri datorita muncii artistilor. Multe locuinte au fost reconstruite si zone din Bussana Vechia au acum apa curenta si electricitate ceea ce a permis aparitia restaurantelor si a galeriilor de arta. Desi orasul nu poate fi considerat parasit, mare parte din el pastreaza aspectul de ruina si continua sa ii inspire pe artisti. Viitorul orasului este nesigur pentru ca autoritatile incearca sa-i evacueze pe locuitori si chiar incearca sa-i forteze sa plateasca chirie pe spatiile ocupate.
Giardini di Ninfa - Aceasta proprietate parasita si vechi oras, aflat in Lazio, este cunoscut mai bine azi pentru gradinile botanice si se incadreaza perfect in reteaua de Citta Morte. Giardini di Ninfa, numele sub care este cunoscut astazi, a fost in trecut orasul medieval, destul de important, Ninfa. Orasul ale carui origini dateaza din perioada romana a devenit apoi proprietatea familiei Caetani dar numeroasele razboaie si o epidemie de malarie au facut ca in secolul 14 orasul sa fie abandonat.
Ultimii urmasii ai familiei Caetani au folosit ruinele orasului in anii 1920 pentru a pune bazele unei gradini botanice. In prezent Giardini di Ninfa sunt admirate pentru peisajele romantice, numeroasele poduri de peste ape si biserici in ruine acoperite de numerosi arbusti si alte plante exotice.
Tocco Caudio - Orasul din zona Benevento este un exemplu clasic de oras viu care il inconjoara pe cel parasit. Vechiul oras este situat pe o creasta de munte inaccesibila care facea viata moderna aproape imposibila. Vechiul centru al orasului era deja abandonat cand cutremurul din 1980 a tras clopotele pentru vechiul oras.
Locuitorii au construit un oras nou care este mai primitor si in care accesul auto este posibil. In zilele noastre vechiul Tocco Caudio este un oras parasit in care accesul este interzis din motive de siguranta. Cu toate acestea turistii intra in vechiul oras, se plimba printre cladirile daramate si fac poze.
Pentidattilo - Acest oras din regiunea Calabria a fost parasit de cateva zeci de ani stand in fata a doua mari amenintari: cutremur si alunecari de teren. Pentidattilo inseamna cinci degete si orasul a fost numit astfel dupa formatiunile de piatra ce domina orasul si in ziua de azi. Orasul a fost evacuat inainte de a se intampla vreo catastrofa asa ca majoritatea cladirilor sunt intr-o stare destul de buna in comparatie cu alte orase parasite.
Multe din cladiri au acoperis inclusiv biserica si turistii se mira de ce au fost parasite. Acum exista o organizatie care incearca sa revitalizeze orasul si de curand acesta a gazduit si un festival de film. Cu toate acestea daca priviti stancile care domina orasul va puteti da seama ca si cel mai mic cutremur ar putea sa le prabuseasca peste Pentidattilo.
Poggioreale este un oras sicilian parasit din provincia Trapani care a fost distrus de un cutremur in 1968. Vechiul oras Poggioreale avea o vechime de numai 300 de ani inainte de a fi distrus de cutremur iar locuitorii au fost nevoiti sa construiasca noul oras cu cativa Km mai la sud. Acesta nu a fost singurul oras din Sicilia care a fost abandonat dupa cutremurul din 1968: orasul medieval Salaparuta a fost tranformat aproape complet in moloz si numai cateva portiuni ale castelului au ramas in picioare. Prin comparatie Poggioreale a suferit mult mai putin fata de alte orase astfel ca el inca poate fi vizitat pentru a vedea cladirile deteriorate.
Politia londoneza a emis avertizari in legatura cu infractorii care se dau drept politisti sub acoperire si `amendeaza` turistii pentru ...
Tarmul acestei sub-peninsule este invecinat cu Marea Adriatica si cu cea Ioniana, iar numele regiunii provine de la vechii ei ...
Coasta Cilento din sudul Italiei se intinde de la Paestum pana la Policastro si este intr-adevar minunata. Cu plajele ei ...
Zimbabwe si Etiopia au aderat de curand la programul Natiunilor Unite Reteaua Mondiala a Rezervatiilor Biosferei. Ele s-au alaturat altor 107 ...
TUI a precizat ca sunt patru conditii de baza fara de care grupul german nu s-ar putea intoarce pe piata ...
Magazinele de pe aeroporturile europene variaza mult in privinta preturilor la bunurile pe care le comercializeaza. Potrivit unui studiu recent, ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat