Via Appia este probabil cel mai cunoscut, cel mai timpuriu si cu siguranta cel mai important drum roman. Drumul a carui constructie a fost inceputa in 312 BC, cunoscut mai tarziu ca Regina Drumurilor, a fost foarte important pentru comert si pentru legiunile care mergeau spre est. Drumul a fost martor la multe evenimente: de la razboaiele din timpul vechii republici romane si revoltele lui Spartacus pana la luptele intense din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si blocajele din trafic din zilele noastre.
Drumul modern Via Appia Nuova leaga si in prezent orasul Roma de orasul port din sud Brindisi si urmeaza o ruta similara cu vechiul drum Via Appia Antica. Parti ale vechiului drum fac acum parte dintr-un parc din apropierea Romei.
In prezent Via Appia Nuova incepe in apropiere de Basilica Sfantul Ion Lateran si paraseste orasul pe o ruta diferita fata de vechiul drum dar se intalneste cu acesta cativa Km mai departe spre sud est. Pe cateva sectiuni de-a lungul traseului drumul modern se desparte de cel vechi. Sectiuni pietonale sau de trafic usor al drumului vechi pastreaza pavaj roman intact sau chiar poduri romane ce merita cu siguranta vizitate. Daca va hotarati sa explorati vechiul drum mergeti fara grija de a va rataci pentru ca drumul revine des in proximitatea autostrazii SS7.
Cand explorati Via Appia Antica trebuie sa incepeti de la Porta Sebastiano. Aceasta constructie masiva de caramida reprezenta o poarta a orasului numita Porta Appia si este foarte circulata si in prezent. Poarta face parte din zidurile construite de Aurelian care au infruntat hoardele de barbari si apoi distrugerile din timpul razboaielor medievale si renascentiste din Italia.
Portiunea de drum Parco Appia Antica a fost construita in secolul 18 de institutia papala si merge in paralel cu drumul vechi. In aceasta zona nobilimea romana si-a construit cavouri de familie si Villas de-a lungul drumului. Dupa caderea imperiului multe din mausoleurile de aici au fost transformate in evul mediu in biserici si castele si multe au fost distruse pentru a fi folosite ca material de constructie.
In prezent Parco dell`Appia Antica incearca sa mentina ceea ce a supravietuit pana acum pe langa drum. Multe monumente, mausoleuri, apeducte, pietre de marcaj si catacombe crestine si evreiesti pot fi vizitate pe aceasta portiune a drumului.
In sectiunea de drum de la Roma la Terracina Via Appia trece printre dealurile Alban in care se gasesc cateva comunitati vechi si pline de farmec. Printre aceste comunitati cele mai cunoscute sunt Castelli Romani si sunt destinatii ideale pentru excursii. Oraselee Albano Laziale, Ariccia si Genzano di Roma se afla chiar pe ruta vechiului drum.
In Albano Laziale puteti descoperi o serie de ruine romane printre care si o poarta pretoriana, Genzano di Roma gazduieste o parada a florilor anuala numita Infiorata in timp ce iubitorii de vin ar trebui sa se opreasca in Velletri, un important centru viticol care se afla pe aceeasi ruta. Din orasul Cisterna di Latina Via Appia urmeaza o cale dreapta printre terenuri agricole spre Lazio si apoi spre Terracina.
Terracina este un loc de odihna ideal pe malul marii cu multe cladiri frumoase din evul mediu printre care si o frumoasa catedrala in stil gotic-romanesque, un castel si multe ruine romane. Aici se pastreaza si o portiune a drumului cu pavajul original. Langa oras se afla si ruinele unui templu masiv dedicat lui Jupiter Anxur din secolul 1 BC. Drumul paraseste orasul si continua de-a lungul tarmului printre niste peisaje spectaculoase spre urmatorul oras.
Via Appia trece apoi prin Fondi, un oras aflat la jumatatea drumului spre Napoli si care se presupune ca a fost fondat de Hercule. Orasul cu o importanta majora in timpurile romane si apoi evul mediu este acum un adevarat centru agricol. Principalele atractii pe care le puteti vizita aici includ castelul orasului cu turnurile sale rotunde si Palaul Printilor.
Dupa Fondi drumul ajunge in orasul Itri in jurul caruia se vad urme ale numeroaselor lupte care au fost purtate in zona, cele mai recente fiind din al Doilea Razboi Mondial. O mare parte din orasul vechi a fost distrusa dar mai sunt monumente interesante de vazut printre care impunatorul castel cu al sau Turn Crocodil. Orasul are o versiune proprie a sarbatorii Infiorata. In aceasta zi Via della Republica este acoperita cu formatiuni florale reprezentand imagini sfinte, castelul si bisericile locale. La sfarsitul zilei o procesiune religioasa trece peste aceste aranjamente florale.
La periferia orasului Formia se afla mausoleul lui Cicero, unul din marii oratori si filozofi ai Romei. Acest loc de langa Via Appia a fost o atractie turistica inca din timpuri antice. Orasul Formia gazduieste si el multe ruine antice, pereti medievali la malul marii si biserici vechi. Portul are cateva promenade pe malul marii de care va puteti bucura dar este si un terminal important pentru feriboturi si iahturi de mici dimensiuni.
Dupa ce mai strabate o parte din Italia rurala Via Appia trece pe langa o serie de ruine romane langa Minturno unde puteti vedea un teatru si un apeduct. Podul foarte frumos decorat Bourbon care strabate raul Garigliano este intr-un contrast evident cu podul ultramodern suspendat al autostrazii din vecinatate.
De aici spre anticul oras Capua drumul brazdeaza terenurile agricole urmand unduirile raului Garligiano si trece si prin cateva localitati micute. Via Appia trece pe langa Sessa Aurunca unde puteti vizita ruine antice si apoi prin orasele Francolise si Pastorano ajungand in cele din urma la raul Volturno.
Turnuri masive, creneluri, fortarete de piatra situate pe stanci abrupte, ruine romantice, palate somptuoase si multe altele, acestea sunt imaginile ...
Egiptenii au o industrie a turismului veche de 4000 de ani. Comertul cu civilizatiile mediteraneene si vizitele la templele situate de-a ...
Cel mai mare festival de jazz din istoria sa de opt ani, precum si unul dintre cele mai mari festivaluri ...
Amsterdam este pentru cei mai multi cunoscut ca fiind the promised land: sex, drugs and rock'n`roll. Multi tineri ...
Insula Evia este a doua insula ca marime a Greciei dupa Creta. Principalul oras al insulei de unde puteti pleca ...
Datorita faptului ca economia Chinei este in continua crestere Japonia a luat hotararea logica de a usura acordarea vizelor cetatenilor ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat