Orasul Capua a fost la origine un oras etrusc si in 312 BC el a devenit punctul terminus al noului drum proaspat construit Via Appia. Drumul va fi extins mai tarziu pana la Brindisi iar orasul Capua de atunci va fi distrus de catre Saraceni in secolul 9 AD. In prezent orasul acopera ambele maluri ale raului Volturno si este un loc foarte placut de vizitat cu biserici frumoase si un amfiteatru roman la periferie.
Via Appia trece prin partea sudica a orasului pe sub vechiul Ponte Romano si pe langa Castelul Capua care domina orasul cu fortificatiile sale intacte. Vechiul traseu poate fi inca urmat prin oras trecand raul in ceea ce a fost vechiul oras Casilinum pe un pod cu trei arcuri.
Pe masura ce puterea Romei crestea in peninsula asa se dezvoltau si drumurile. Vechiul Via Appia se oprea in Capua dar a fost mai tarziu extins pana la portul Brindisi. Pe acest segment al drumului este recomandabil sa mergeti pe drumul modern ce pleaca din Capua.
La periferia orasului de-a lungul drumului spre Santa Maria Capua Vetere se pot observa ruinele vechiului oras Capua. Localitatile Santa Maria Capua Vetere si Curti ocupa in prezent vechiul punct terminus al vechiului drum. In centrul localitatii Curti autostrada SS7 se desparte din nou de Via Appia Antica pornind pe rute separate spre orasul Maddaloni.
Via Appia Nazionale merge pe o ruta mai nordica trecand prin orasul Caserta si pe langa Palatul Regal Caserta. Palatul, care face parte din Patrimoniul UNESCO, are niste gradini minunate care merita vizitate. Via Appia Antica are un traseu mai putin spectaculos prin San Nicola la Strada. Din Maddaloni Via Appia continua prin cateva localitati mici precum Santa Maria a Vico si orasul castel Montesarchio inainte de a ajunge in Benevento.
Orasul Benevento a cunoscut prosperitatea de secole si a adapostit si multe site-uri ce merita vizitate. De la ruinele antice romane ca Arcul lui Traian la biserici medievale impresionante, zona este cunoscuta si pentru deliciile sale culinare si faimosul lichior Strega. Desi Via Appia nu intra in orasul propriuzis, Benvento reprezinta un punct de odihna ideal pe parcursul calatoriei voastre. Drumul continua apoi spre sud prin Campania ocolind orase mici inainte de a ajunge la Avellino, un oras frumos ce nu trebuie nici el ratat.
Dupa ce paraseste Avellino, Via Appia se indeparteaza de autostrada SS7 si se indreapta spre munti si urmareste drumul dificil SS400. Autostrada continua spre sud si se reintalneste cu vechiul drum in apropiere de orasul Lioni. De aici drumul continua si trece prin orase mici precum Sant`Andrea di Conza inainte de a intra in Basilicata.
Potenza este capitala regiunii Basilicata si are o istorie lunga si plina de evenimente. Orasul a fost afectat atat de bombe cat si de cutremure in istoria recenta dar pastreaza inca multe comori arhitecturale precum cateva biserici si fostele porti ale orasului.
Dupa Potenza Via Appia se unduieste la deal pe langa cateva orasele precum Grassano si continua spre orasul Matera. Orasul este bine cunoscut pentru formatiunile sapate in roca numite Sassi si pentru varietatea de arhitectura religioasa italiana sudica. Din Matera Via Appia trece prin tinuturile agricole ale regiunilor Basilicata si Puglia. Drumul trece prin micile localitati Laterza, Castellaneta, Palagianello si Massafra inainte de a ajunge in orasul port Taranto.
Desi vechiul drum intra in orasul Taranto printr-o zona puternic industrializata, restul orasului este chiar frumos. Taranto are o istorie veche si numeroase monumente care sa dovedeasca acest lucru printre care Castello Aragonese si Ponte Girevole dar si niste peisaje spre ocean magnifice. Muzeul arheologic local gazduieste numeroase exponate antice grecesti si romane descoperite in zona.
Din Taranto Via Appia continua pe ultimul sau segment spre portul de la Marea Adriatica Brindisi. Pe traseul sau drumul trece pe langa micile localitati Grottaglie, Francavilla Fontana, Latiano si Mesagne si prin regiunile agricole idilice din sudul Italiei.
Brindisi este punctul final al Via Appia marcat de o columna romana in apropiere de tarmul marii. Aglomeratul port Brindisi este locatia ideala pentru a termina aceasta aventura cu impunatoarele structuri medievale printre care si marele Castel Swabian. Portul orasului este foarte frumos si este foarte activ din punct de vedere naval. Si inca un plus ar fi ca daca vreti sa va continuati calatoria, Brindisi este un punct important de oprire pentru feriboturile din Marea Mediterana.
Baile termale italiene sunt recunoscute in toata lumea. Tratamentele locale specializate, imprejurimile extrordinare si serviciile de inalta calitate atrag milioane ...
Daca alegeti un sejur in Bulgaria, nu aveti cum sa ocoliti renumita statiune Nisipurile de Aur. Cum de ce?! Pentru ...
In Macedonia sunt inregistrate 346 de pesteri, un adevarat paradis pentru aventurieri si iubitorii de adrenalina. Din cauza inaccesibilitatii lor si ...
Multe dintre ele nu mai exista in prezent drept capitale, insa au ramas locuri in care turistii pot vizita crampeie ...
Slovacia ofera turistilor o experienta interesanta in partea nordica a Muntilor Carpatii Mici. In aceasta regiune gasiti Castelul Contesei Bathory, ...
Cotidianul " The Times " ne invita impreuna cu cei de la Lonely Planet sa nu ratam o incursiune in cultura asiatica ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat