In lumea de azi foarte putine lucruri sunt gratis. Chiar si pentru apa care este un dar al naturii trebuie sa platim si multe companii fac o multime de bani din imbutelierea si vinderea ei. Acest lucru nu este obligatoriu in Roma a carei istorie a fost intotdeauna legata de sursele de apa si unde apa curata pe care o gasiti la liber este un mod de viata.
Foarte multi oameni sunt familiarizati cu fantanile din Roma dar foarte putini par sa realizeze ca apa de la aceste fantani nu numai ca este gratis dar este si curata si potabila. Asa ca data viitoare cand ajungeti in Roma incercati sa gustati apa de la una din fantanile Orasului Etern.
Capitala Italiei si unul dintre cele mai populate orase, Roma a fost intotdeauna un centru de putere si influenta politica de-a lungul istoriei. De inainte de Julius Caesar si pana la conducerea papala din timpul Renasterii, Roma a influentat lumea si a contribuit in domenii de la arta la arhitectura. Orasul este cunoscut si ca o atractie turistica importanta aflata cu siguranta in top 5 al oraselor ce trebuie vizitate si unde milioane de turisti vin sa vada cladiri, statui, muzee, galerii de arta si monumente antice. Mancarea are si ea un rol foarte important. Fantanile pot fi gasite oriunde in oras si desi unele sunt faimoase precum Fontana di Trevi, altele sunt trecute cu vederea desi fac parte importanta din istoria orasului.
Fantanile Romei sunt deopotriva frumoase si practice. Sculptate de artisti faimosi ai lumii fantanile aduc apa esentiala pentru cetatenii orasului. In anul 98 AD consulul roman a primit sarcina de gardian a sursei de apa a orasului si de atunci inainte furnizarea apei pentru cetatenii ei a devenit o sarcina importanta pentru autoritatile Romei.
La acea vreme Roma avea 9 apeducte care furnizau apa pentru 39 fantani arteziene, 591 de bai publice si o serie de vile al nobililor. Gradul de dezvoltare al sistemului de distribuire apei din vechea Roma este pur si simplu uimitor. Dupa caderea Romei aceste apeducte au fost partial distruse pentru a fi reconstruite apoi in secolele 17 si 18.
In Roma de azi puteti gasi aproximativ 2500 de fantani publice numite nasoni (nasuri mari). Desi multi nu isi dau seama aceste fantani au apa curata si potabila, aceeasi apa care este furnizata si la robinetele localnicilor asa ca daca va plimbati prin Roma vara nu aveti niciun motiv sa cumparati apa imbuteliata; mai bine va opriti la una dintre aceste fantani. Primul nasone a fost construit in 1874 cand se gaseau numai 20 de astfel de fantani in tot orasul. Daca va aflati in Roma orice ghid turistic sau localnic ar trebui sa va indrume cu usurinta in directia unui nasone.
In aparenta nasoni sunt diferite fata de fantanile obisnuite pentru ca sunt mai mici si multi considera ca sunt mai putin atractive fata de fantanile cunoscute ale orasului. Nasoni sunt rotunde si robuste, turnate din fonta, inalte cam de 90 cm dar au o apa apa proaspata si racoroasa. Pe fiecare din ele veti gasi initialele SPQR care provin din latinescul Senatus Populous Romanus care pot fi vazute si pe capacele canalizarilor.
Apa pentru aceste fantani vine dintr-un bazin imens din Peschiera si calatoreste peste 100 Km inainte de a tasni prin teava uneia dintre fantanile orasului.
Acest sistem de fantani ajuta si la protejarea mediului deoarece apa este reciclata. Unele dintre fantani au chiar si un buton care trebuie apasat pentru a curge apa. Daca aveti probleme sa gasiti aceste fantani o simpla cautare pe internet va va oferi harti cu pozitionarea lor in oras.
Festivalul Culinar din Singapore - Singapore Food Festival 2012 (SFF2012) a ajuns la cea de-a 19-a editie si in acest an ...
Un ghetar este o masa mare de gheata ce se formeaza din acumularea si compactarea straturilor de zapada de-a lungul ...
Aceasta zona gazduieste una dintre cele mai valoroase comori artistice ale Europei. Ea este situata in Catalonia, in nord estul ...
Potrivit site-ului Skyscanner, cele mai mari aeroporturi din Marea Britanie nu ofera acces gratuit Wi-Fi nelimitat, spre deosebire de aproape ...
Facutul cumparaturilor in Italia se poate transforma intr-o activitate foarte placuta si nu numai o activitate neplacuta pe care trebuie ...
In acest stat, duminica Floriilor este cunoscuta sub denumirea de Duminica Palmierului sau "Domingo de Ramos". Ceremonia specifica se desfasoara ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat