Muntii Codlei si Muntii Persani

Varful Magura Codlei

Varful Magura Codlei

cruce_albastratriunghi_rosuCodlea - Dumbravita


Marcaj: triunghi rosu; cruce albastra

Traseu: Orasul Codlea (565 m) - Varful Magura Codlei (1.292 m) - Comuna Dumbravita (520 m)

Timp de mers: 5 - 5 1/2 ore

Diferenta de nivel: 770 m

Descriere traseu: Pornim din centrul orasului, de la hotelul Cetatea Codlea, urmand strada Magurii si marcajele triunghi galben, triunghi rosu si triunghi albastru. Iesim din oras si continuam prin padure. Ajungem pe o muchie de unde putem vedea valea Paraului Auriu, apoi ne orientam spre dreapta si ajungem in saua dintre un delusor si varfu Magura. Sub Magura intalnim o rascruce de drumuri - noi o luam la stanga, iar dupa putin timp ne paraseste marcajul triunghi albastru. Urcam prin padure si ajungem pe varful Magura Codlei.

Continuam traseul aproape in lungul culmii spre nord, urmand marcajul cruce albastra. Trecem de opoiana cu pietre si intram in padurea Piatra de la Amiaza. Dupa aproximativ 30 de minute parasim creasta si coboram spre stanga, iar dupa alte 30 de minute gasim un izvor. Ajungem intr-o poiana cu ocasa parasita, iar de aici coboram mai intai pecoasta de nord-vest a Magurii, apoi pe drumul carierei. De la drumul national 1 urcam usor pe sosea pana la marginea padurii. Traversam dealul Frumos si padurea, apoi continuam pe dealul Carlig pana la satul Dumbravita.

triunghi_albastruCodlea - Cetatea Neagra


Marcaj: triunghi albastru

Traseu: Orasul Codlea (565 m) - Cetatea Neagra (913 m)

Timp de mers: 2 - 2 1/2 ore

Diferenta de nivel: 350 m

Descriere traseu: Din centrul orasului pornim pe acelasi drum ca al traseului descris anterior, pana la limita superioara a zonei despadurite, de unde urca spre varful Magurei. Noi continuam pe drumul forestier pana la poieni si satul Holbav. Marcajul ne conduce la ruinele cetatii Negre, insa din prima poiana putem urma poteca spre culmea sudica a Magurei Codlei, marginita de stanci, care ne ofera o priveliste panoramica a muntilor Taga.

triunghi_galbenCodlea - Complexul Turistic Codlea


Marcaj: triunghi galben

Traseu: Orasul Codlea (565 m) - Complexul Turistic Codlea (620m)

Timp de mers: 1 1/2 ora

Diferenta de nivel: 180 m

Descriere traseu: Pornim din centrul orasului, la fel ca la traseele anterioare si continuam pe strazile Soimului si Vulturului. Iesim din oras si intram in padurea Codlei. Urcam serpentinele si ajungem la un drum forestier, pe care il urmam spre stanga. La un moment dat apare o bifurcatie, ambele variante ducand la compelxul Codlea. Drumul din stanga trece printr-o sa, iar cel din dreapta o ia pe o alee, apoi pe o vale, pana la drumul forestier de pe malul drept al paraului Auriu.

cruce_albastraDumbravita - Varful Magura Codlei


Marcaj: cruce albastra

Traseu: Comuna Dumbravita (520 m) - Dealul Frumos - Drumul Carierei - Varful Magura Codlei (1.292m)

punct_galbencruce_albastraCrizbav - Racos


Marcaj: cruce albastra; punct galben

Traseu: Comuna Crizbav (570 m) - Varful Cetatii (1.104 m) - Fantana Alba (620 m) pe DN 13 - Piscul Inalt (941 m) - Muntele Negru (967 m) - Defileul Oltului - Racos (480 m)

Timp de mers: 13 1/2 - 14 1/2 ore

Descriere traseu: De la marginea nordica a satului, urmam drumul forestier spre est, prin depresiunea Barsei. Dupa aproximativ 2,5 km intram in padure, apoi ajungem la confluenta a doua vai, unde se termina si drumul forestier. Continuam pe muchia dealului dintre cele doua vai si dupa o ora ajungem in golul de munte din imprejurimile Varfului Cetatii. Pe acest varf ajungem dupa trei ore de la plecarea din Crizbav. Mergem putin pe creasta principala, continuam la dreapta pe o creasta secundara, apoi o luam iar la dreapta si coboram in bazinul paraului Maierus. La confluenta cu paraul Rancila intalnim un drum si o cabana forestiera. Dupa doi kilometri pe acest drum, ajungem la sosea, popasul si izvorul Fantana Alba din rezervatia Padurea Bogata.

La aproximativ 100 m de Fantana Alba intalnim indicatorul "Pestera Meresti 4 zile". Urmam acest traseu prin padure si dupa scurt timp o luam la stanga. Poteca paraseste drumul, indreptandu-se spre dreapta, spre partea superioara a varfului Dealul Alb, pe care il depaseste prin dreapta. Continuam pe sub culme, spre nord-est, pana ajungem intr-o poiana cu cativa copaci, ideala pentru un popas. Urcam apoi prin padure, pe creasta principala, pana ajungem in varful Piscul Inalt. Poteca ocoleste varful si coboara in sa. Continuam prin golul de munte si dupa o ora parasim muchia principala luand-o la dreapta. Coboram pe firul Salivasului pana la confluenta cu Remetea si continuam pe drumul forestier pana la cabana forestiera.

Continuam 10 minute in amonte pe langa paraul Hiala, apoi o luam la dreapta, avand grija sa nu ratam poteca, in lungul unei vai seci. Traversam pe partea stanga a vaii si ajungem la borna silvica 58 dintr-o sa. continuam spre stanga, apoi spre dreapta, coborand spre obarsia unei vai, pana ajungem intr-o sa de pe culmea principala. Aici intalnim poteca ce duce spre pestera Tolvajos, la stanga. Continuam drumul si, dupa mai multe schimbari de directie si schimbarea potecii, ajungem pe o creasta secundara si coboram spre nord. Ajungem intr-o sa cu vedere panoramica, ocolim prin stanga varful Tipia Ormenisului, coboram in poiana si intram in padure, coborand spre valea paraului Top. La iesirea Oltului din defileu intalnim drumul forestier de malul stang, ce ne va conduce spre Racos (drum marcat cu punct galben).

punct_albastruDumbravita - Vladeni


Marcaj: punct albastru

Traseu: Comuna Dumbravita (520 m) - Varful Plesita (860 m) - Valea Hamaradia - Satul Vladeni (540 m)

Timp de mers: 6 - 6 1/2 ore

Diferenta de nivel: 340 m

Descriere traseu: Din centrul comunei mergem spre nord-vest, de-a lungul vaii Caselor. Mergem pe langa un paraias ce ocoleste o coama de deal, apoi parasim paraiasul, trecem pe sub linia de inalta tensiune si ajungem sub varful Plesita, la marginea padurii. Urcam prin padure, trecem de o poiana si de borna silvica 127, si urcam spre creasta principala. Ocolim varfu Plesita prin dreapta si continuam pe langa linia de creasta. Dupa aproximativ o jumatate de ora parasim drumul dpre varful Coasta Tiganului si o luam la stanga, pe Muchea Curtului Mic. Coboram la obarsia paraului Hamaradia si urmam drumul forestier de pe langa rau, ce ne duce in satul Vladeni. Exista doua pesteri pe care le putem vizita: pestera Hamaradia si pestera Scoicilor. Prima se afla la 300 m de cabana forestiera situata la 1,5 km de mers pe drumul forestier, iar cea de-a doua se afla in apropiere de Vladeni.

punct_rosuRotbav - Varful Cetatii


Marcaj: punct rosu

Traseu: Satul Rotbav (500 m) - Valea Seaeti - Cetatea Eroilor (999 m) - Varful Cetatii (1.104 m)

Timp de mers: 3 1/2 - 4 ore

Diferenta de nivel: 600 m

Descriere traseu: Din centrul satului mergem spre nord-vest. Iesim din sat si ajungem pe un platou ce ne ofera privelisti panoramice asupra Persanilor centrali. Trecem pe sub firele de inalta tensiune si de la marginea padurii si continuam pe celalalt drum pietruit, apoi pe drumul forestier de pe Valea Seaca. La capatul acestuia o luam pe poteca de pe valea ce devine seaca si cu stanci, apoi o luam spre stanga, urcand la Cetatea Eroilor. De aici mai avem putin de mers. Trecem printr-o padurice si urcam pe linia de creasta, iar in 15 minute suntem pe Varful Cetatii.

traseu_nemarcatCrizbav - Varful Cetatii


Marcaj: traseu nemarcat

Traseu: Comuna Crizbav (570 m) - Valea Crizbavului - Varful Cetatii (1.104 m)

Timp de mers: 4 ore

Diferenta de nivel: 530 m

Descriere traseu: Din Crizbav urmam drumul forestier pe valea Crizbav, pana cand intram in padure si in zona montana. Dupa 4 km ajungem la cabana situata la confluenta cu paraul Tiganului. De aici urcam abrupt aproximativ o ora, pana la culmea dintre varful Cetatii si creasta principala a Persanilor. Urmam in continuare poteca spre est, pana pe varful Cetatii.


cruce_albastraAugustin - Pestera Meresti


Marcaj: cruce albastra

Traseu: Satul Augustin - Defileul Racos - Valea Rica - Pasul Haghimas - Varful Dugau (1.011 m) - Pestera Meresti


cruce_albastraRacosul de Sus - Defileul Oltului de la Racos


Marcaj: cruce albastra

Traseu: Satul Racosul de Sus (475 m) - Valea Rica - Defileul Oltului de la Racos (460 m)

Timp de mers: 5 - 5 1/2 ore

Diferenta de nivel: 340 m

Descriere traseu: Din sat urmam drumul forestier aproximativ 4 km si ajungem pe valea Rica, la confluenta cu paraul Carbunari si la cabana forestiera de pe malul stang al paraului Rica. Dupa 200 m intalnim si marcajul cruce albastra. Traversam o poiana si apa, apoi ajungem pe varful Boldi. De aici coboram spre sud, traversam paraul Nadas, ocolim varful Somos si traversam paraul Silvas. Trecem de cateva izvoare, apoi de o portiune seaca si parasim valea orientandu-ne spre stanga, urmand un drum de culme. Ocolim prin stanga cel mai inalt varf din zona. Aproape de culme o luam spre sud-est, pe culmea secundara spre Olt. Trecem de cateva varfulete si, urmand marcajul, parasim poteca si ne indreptam spre dreapta, coborand prin padure. Intalnim poteca, apoi drumul forestier de pe valea Carhaga si rezervatia naturala Carhaga. Continuam pe drumul forestier, apoi pe drum de padure pana la podul de cale ferata. Urmam drumul comunal 32 si, trecand prin defileul Oltului, ajungem in comuna Racos.

cruce_albastraRacosul de Sus - Cheile Varghisului


Marcaj: cruce albastra

Traseu: Satul Racosul de Sus (475 m) - Pasul Hoghimas (670 m) - Varful Dugau (1.011 m) - Cheile Varghisului (590 m)

Timp de mers: 9 - 10 ore

Diferenta de nivel: 520 m

Descriere traseu: La fel ca la traseul anterior, urmam drumul forestier pe valea Rica, iar de la cabana forestiera de pe malul paraului Rica depasim zona defrisata aflata pe versantul drept in sensul de mers si la aproximativ 300 m de la cabana intalnim si marcajul cruce albastra. Urcam prin padure si pe o coama de deal ne orientam spre stanga, cautand marcajele pe copaci. La un moment dat ne orientam spre nord si ajungem pe poteca de culme. Urcand spre nord, trecem de un deal si de o poiana, apoi ajungem pe poiana de pe cel mai inalt varf din zona. Coboram si trecem de stana, apoi ajungem intr-o sa. Urcam pe varful aflat in cealalta parte a seii, apoi coboram spre nord prin padure si ajungem intr-o vale seaca. La trei ore si jumatate de la plecare ajungem la marginea poienii Hoghimasului.

Continuam pe sosea spre est si intalnim indicatorul "Pestera Meresti 8 ore". Traversam paraul Hoghimas si urcam pe langa grajduri, pana intalnim un drum de coasta, pe care il urmam spre dreapta. Traversam o vale mica si un drum cu piatra, apoi gasim din dou drumul si il urmam spre dreapta. Trecem de o culme, coboram si trecem de doua parauri, apoi urcam pe versantul opus si coboram prin padure spre pestera Sugo. In continuare urcam pe langa creasta principala, trecem de varful Merca si urcam pe varful Dugau. Continuam pe creasta principala pana la varful Tiva, apoi coboram spre chei.

 

triunghi_rosuVarghis - Meresti


Marcaj: triunghi rosu

Traseu: Comuna Virghis (495 m) - Cheile Varghisului - Meresti (560 m)

Timp de mers: 6 - 6 1/2 ore

Diferenta de nivel: 275 m

Descriere traseu: Urmam drumul forestier de pe malul drept al raului Varghis aproximativ 12 km, apoi traversam raul si urmam pentru putin timp afluentul sau - paraul Hidegas. Trecem apa pe o punte precara suspendata si imediat intram in Cheile Varghisului, un loc in care putem vizita mai multe obiective interesante. De-a lungul cheilor trecem de 13 ori de pe un mal pe celalalt al raului. Dupa iesirea din chei urmam drumul peste pod si dupa 5 km ajungem in satul Meresti.



Album foto

Racos Orasul Codlea
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.