Muntii Vrancei - Penteleu

Muntele Coza

Muntele Coza

banda_rosieTulnici - Nereju


Marcaj: banda rosie

Traseu: Comuna Tulnici (480 m) - Stana Haulestenilor - Muntele Coza - Saua Geamana (1.496 m) - Dealul Negru (1.548 m) - Saua Tisitei (1.319 m) - Poiana Sindrilita (1.520 m) - Culmea Paisele - Varful Pietrosu (1.676 m) - Golu Pietrosului (1.315 m) - Poiana Casariei (1.588 m) - Muntele Zboina Frumoasa (1.657 m) - Varful Laposu (628 m) - Varful Laposu De Jos - Comuna Nereju (540 m)

Timp de mers: 3 - 3 1/2 zile

Descriere traseu: Traseul de creasta al Vrancei leaga comunele Tulnici si Nereju, iar parcurgerea sa necesita trei zile sau trei zile si jumatate, avand lungimea de aproximativ 50 km. Traseul este format din trei etape, punctele de popas fiind punctul Golici si zona Pietrosul. Pe timp de iarna, traseul prezinta pericol de avalansa pe versantul sudic al Cozei.

Prima parte a traseului: Comuna Tulnici - Extremitatea apuseana a Masivului Coza (punctul Golici)

Timp de mers: 9 - 10 ore
Diferenta de nivel: 1.020 m
Descriere traseu: Din centrul comunei mergem spre vest, mai intai pe drumul national 2D, apoi pe drumul local pana in satul Coza. Dupa magazinul satului mergem spre dreapta, pe firul vaii Coza, iar dupa aproximativ 2 ore ajungem in locul Stramtura, locul de confluenta cu valea Dubravanu. Mergem in continuare in urcus, intram pe un drum de carute si traversam mai multe poieni si portiuni impadurite. De la albia Dambroviciorului o luam la stanga si urcam pana la un drum forestier, pe care il urmam.

Urcusul continua pana aproape de stana Carnituri. De aici in continuare drumul este mai lejer si se parcurge cu usurinta. Trecem de o portiune cu molizi si ajungem pe pasunea de sub Turnurile Coziei. Continuam pe curba de nivel si ajungem in saua Geamana.

Din sa coboram pana la locul numit Ulucem unde se intalnesc mai multe izvoare. O luam la dreapta, trecem prin padure si ajungem in Golu Coziei. Coboram in diagonala spre stanga, trecem de stana Haulestilor si ajungem in punctul Golici si stana Sacalus.

A doua parte a traseului: Coza (Golici) - Dealu Negru - Culmea Paisele - Zona limitrofa a Muntelui Pietrosu

Timp de mers: 10 ore
Descriere traseu: Urcam spre sud-vest, prin padurea de sub Piscul Magarului si coboram in saua Trecatoarea Cerbilor. In continuare, urcam in pasul dintre dealurile Tichertu si Negru, parcurgem serpentinele spre dreapta si ajungem pe Dealul Negru.

Coboram in saua Tisitei si ne indreptam spre vest, ajungand pe versantul sudic al Piscului cu Paltini. Dupa aproximativ o ora si jumatate - doua ore din saua Tisitei, atingem extremitatea nord-vestica a culmii Paisele, in poiana Sindrilita. Traversam poiana pe la est, in apropiere de culme, trecem de doua stani cateva poieni, apoi intram in padure. Ocolim putin spre stanga, coboram putin si urmam calea ferata forestiera, pana sub varful Paiseaua Sase. Urcam spre dreapta, apoi coboram in saua Fanarii. De aici avem doua posibilitati: fie coboram spre stanga, spre est, pana in Golul Verdelui, unde putem campa, fie coboram spre dreapta, pana la cabanele din valea Zabalei.

A treia parte a traseului: Pietrosu - Zboina Frumoasa - Culmea Laposu - Comuna Nereju

Timp de mers: 9 - 10 ore
Descriere traseu: Din saua Fanarii urcam pe varful Pietrosul, de unde ne indreptam spre sud. Coboram prin afin si merisor spre varful Lespezi, iar de aici coboram printre molizi si pini. Urcam printr-o trecatoare pe un delusor impadurit, apoi coboram in Golul Pietrosului, continuat cu Plaiul Casariei si poiana Casariei, loc in care intalnim doua stane si un izvor.

Din poiana urcam pana la nord de varful Zboinei Frumoase. De pe acest varf, coboram insotiti de marcajul banda albastra pe versantul estic si ajungem la mlastina lacului Rosu, ce este insotita de o alta mlastina. Continuam sa mergem pe drumul de carute de pe culme si ajungem pe o pasune. De aici urmam poteca ciobaneasca spre dreapta, apoi spre stanga si reintalnim drumul de caruta. Din poiana urmam poteca si coboram spre dreapta, la doua stane aflate in punctul numit Spulbereni. De aici urcam spre capatul de vest al culmii Laposul de Sus, apoi coboram usor pe o pajiste, traversam o portiune de padure si intram in pasunea Laposului de Jos dominata de un varf scund. Mai departe, intalnim o rascruce de trasee, de unde urmeaza o coborare de doua ore si jumatate - trei ore, pana in Nereju.

 

punct_rosuTulnici - Nereju


Marcaj: punct rosu

Traseu: Comuna Tulnici (480 m) - Plostina (750 m) - Satul Valea Neagra - Satul Vetresti-Herastrau (500 m) - Dealul Secaturii (1.075 m) - Culmea Laposu de Jos - Comuna Nereju (540 m)

Timp de mers: 14 - 16 ore

Descriere traseu: Acest traseu reprezinta o alta varianta a traseului de creasta marcat cu banda rosie. Este recomandabila parcurgerea traseului in doua etape (doua zile), cu posibilitate de cazare in vecinatatea satului Vetresti-Herastrau si campare langa albia Zabalei.

Din centrul comunei Tulnici pornim spre vest, apoi coboram spre stanga, catre satul Coza. Dupa centrul comercial din sat, traseul se bifurca - noi o luam spre dreapta, pe drumul comunal 84. Dupa aproximativ un kilometru si jumatate, ajungem la cateva case apartinand satului Paulesti, apoi traversam obarsia parului Leadova. Trecem de cantonul silvic Plostina. Lasam in urma drumurile de caruta, trecem de saua de sub Magura Spinesti si ajungem in satul Valea Neagra. Urmam drumul forestier de la iesirea din catun si coboram pe firul vaii.

La liziera padurii trecem de cantonul silvic Valea Neagra si coboram in Satul Nou. De la bucla serpentinelor parasim drumul si o luam pe drumul ce coboara pe terasa raului Naruja. In continuare ajungem la gura Vaii Negre, albia raului Naruja si drumul judetean 205D, in apropiere de satul Vetresti-Herastrau. Cazarea se poate face in sat sau la unitatea silvica Herastrau (la 5 minute spre stanga).

Daca pornim din sat, trecem podetul peste apa Narujei si vatra satului, si urcam pe dealul Chiriac, iar daca pornim de la unitatea silvica, mergem pe drumul de caruta printre case si pe pasune, iar dupa aproximativ 30 de minute ajungem pe culmea dealului Chiriac.

De pe culmea Chiriac continuam spre dreapta, traversam drumul forestier de la marginea pasunii, intram in padure, trecem de o zona defrisata si intram din nou in padure. Dupa o portiune de teren deschis intram iar in padure, ocolim prin dreapta varful Tiganasu, trecem de o poienita si ajungem in locul numit Intre Plaiuri. De aici urmam traseul spre sud, pana in pajistea Laposu de Jos. De aici coboram spre Nereju.

 

banda_rosieGura Vaii Milea - Poiana Holom


Marcaj: banda rosie

Traseu: Gura Vaii Milea - Valea Milea - Stana Cernatu (1.400 m) - Varful Penteleu (1.772 m) - Muntele Crucea Fetii - Varful Balescu - Fagul Alb - Poiana Holom

triunghi_albastruGura Vaii Milea - Secuiu


Marcaj: triunghi albastru

Traseu: Gura Vaii Milea - D.F. Valea Milea - Saua Caprioarei (1.410 m) - Viforita - Stana Zanoaga - Valea Sapte Izvoare - Secuiu

punct_rosuBrebu - Lacul Negru


Marcaj: punct rosu

Traseu: Comuna Brebu - Cabana de vanatoare Lacul Negru - Lacul Negru (1.050 m)

triunghi_rosuBrebu - Saua Caprioarei


Marcaj: triunghi rosu

Traseu: Comuna Brebu - Lacul Negru (1.050 m) - Piciorul Caprei (1.520 m) - Saua Caprioarei (1.410 m)

cruce_rosieValea Bisca Mare - Varful Penteleu


Marcaj: cruce rosie

Traseu: Valea Bisca Mare - Stana Cernatu (1.400 m) - Varful Penteleu (1.772 m)

cruce_albastraComuna Gura Teghii - Varful Podu Calului


Marcaj: cruce albastra

Traseu: Comuna Gura Teghii - Valea Tega - Poiana Teghii (1.080 m) - Culmea Grohotisu - Varful Podu Calului (1.439 m)

punct_rosuCasa lui Neagu - Saua Poienitei


Marcaj: punct rosu

Traseu: Casa lui Neagu (720 m) - Valea Raului Putna - Paraul Bradului - Saua Poienitei (1.409 m)

Timp de mers: 6 ore

Descriere traseu: Pornim de pe DN 2D, la aproximativ 5 km in amonte de satul Gresu si urmam drumul forestier pe valea Putnei, pana la confluenta cu paraul Bradului - aproximativ 11 km. In dreptul unei vechi cabane urcam pe valea paraului cam 2 km, traversam paraul si urcam pana in saua Poienita.

punct_albastruCaldarile Zabalei - Comuna Vintileasa


Marcaj: punct albastru

Traseu: Caldarile Zabalei (840 m) - Saua Furu (1.375 m) - Comuna Vintileasa (800 m)

Timp de mers: 6 - 8 ore

Descriere traseu: Din satul Nereju Mic urmam drumul spre sud-vest pana la Caldarile Zabalei (aproximativ 13 km) si continuam pe drumul forestier spre stanga. Tecem de doua cabane silvice si intram pe partea stanga a vaii paraului Zarna Mica. Traversam albi aspre vest si ajungem in saua Furu, coborand apoi pe versantul sudic pana la cabana Purcelu. De aici coboram pe drumul forestier pana in centrul comunei Vintileasa.

traseu_nemarcatpunct_galbenSaua Golici - Barsesti


Marcaj: punct galben; traseu nemarcat

Traseu: Saua Golici - Paraul Mioarele - Paraul Alunu - Comuna Barsesti (430 m)

Timp de mers: 7 - 8 ore

Descriere traseu: Din saua Golici pornim spre sud-est prin padure, trecem de un paraias si continuam coborarea. Inainte a ajunge la paraul Mioarele putem auzi Cascada din Horn. In valea Mioarele gasim drumul forestier pe care il urmam spre est, nord-est (stanga). Trecem de o cabana parasita, apoi de de brigada silvica Alunu si urcam pe serpentine spre poalele muntilor, pana la cantonul Fundatura. Coboram serpentinele pe dealul Pietricele, apoi pe drumul comunal 84 strabatem dealul Dumbrava. Trecem de Monumentul lui Stefan cel Mare, coboram aproximativ 2 km pe serpentine, apoi drumul national 2D ne conduce in Barsesti.

cruce_rosieSoveja - Muntele Zboina Neagra


Marcaj: cruce rosie

Traseu: Comuna Soveja (500 m) - Sezatoarea Lupilor - Muntele Zboina Neagra (1.350 m)

Timp de mers: 4 - 5 ore

Descriere traseu: Pornim din centrul comunei - satul Dragosloveni - spre vest, aproximativ un kilometru pe drumul judetean 205F. Trecem de treptele Mausoleului eroilor si intram in statiunea Soveja. Din fata terasei Zboina ocolim spre dreaptasi coboram in albia paraului Dragomirna, apoi urmam drumul forestier spre vest. Dupa aproximativ 45 de minute o luam pe poteca spre stanga. Dupa o ora si jumatate de urcus intalnim serpentinele drumului forestier. Trecem de locul de popas si urcam in continuare prin padure, pana la paltoul numit Sezatoarea Lupilor. In continuare traseul este mult mai usor si placut de parcurs. In maxim o ora ajungem pe varful Zboina Neagra.

punct_albastruVarful Lacauti - Covasna


Marcaj: punct albastru

Traseu: Varful Lacauti (1.777 m) - Dealul Chiisoara - Valea Basca Mare - Golul Covasnei - Statiunea Covasna (600 m)

Timp de mers: 4 1/2 - 5 ore

Descriere traseu: Din spatele statiei meteo de pe varful Lacauti o luam pe poteca comuna cu cea marcata cu banda rosie (la un moment dat acest marcaj ne paraseste, indreptandu-se spre stanga). Trecem prin padurea de molid, apoi parcurgem coasta Golgota, a dealului Chiisoara. Traversam un ses mic si ajungem pe coasta sudica a dealului, unde gasim o stana si numeroase buturugi. Coboram pana la albia vaii Basca Mare, pe care o traversam prin dreptul unei magazii si urcam pe partea dreapta a raului, pe culmea Golul Covasnei. Coboram in valea Covasna si intalnim drumul dintre Covasna si Comandau.

banda_rosiePasul Musat spre Pasul Delusor


Marcaj: banda rosie

Traseu: Pasul Musat (1.100 m) - Sub Varful Musat (1.503 m) - Sub Varful Stogu (1.527 m) - Culmea Hartan - Sub Varful Baba (1.544 m) - Sub Varful Lujeru (1.517 m) - Saua Poarta Vantului (1.695 m) - Varful Lacauti (1.777 m) - Sub Varful Manisca Mare (1.677 m) - Sub Varful Clabuci (1.617 m) - Pasul Delusor (1.200 m)

Timp de mers: 16 - 18 ore

Descriere traseu:

banda_rosieGura Cernatului - Cabana Silvica Musa


Marcaj: banda rosie

Traseu: Gura Cernatului (650 m) - Stana Cernatu (1.400 m) - Varful Penteleu (1.772 m) - Varful Crucea Fetei (1.577 m) - Varful Balescu Mare - Varful Balescutu - Cabana Silvica Musa

Descriere traseu: Traseu de legatura intre muntii Vrancei si Podu Calului; cel mai lung traseu din Penteleu.

triunghi_albastruGura Cernatului - Cantonul Secuiu


Marcaj: triunghi albastru

Traseu: Gura Cernatului (650 m) - Valea Milea - Saua Caprioarei (1.410 m) - Culmea Piciorul Caprei - Varful Piciorul Caprei (1.804 m) - Cascada Sapte Izvoare - Cantonul Secuiu (760 m)



Album foto

Muntii Vrancei
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.