In fiecare an bancuri masive de hering care migreaza intra in fiordurile din nordul Norvegiei, atragand cea mai mare concentratie de balene ugigase(orcinus orca) de pe planeta. Timp de cateva saptamani, Vestfjord gazduieste sute de orci care au venit aici sa se hraneasca din bancurile de pesti.
O excursie de 6 zile este perfecta pentru a va apropia de unul dintre cele mai fascinante mamifere din ocean si veti avea multe ocazii sa le vedeti. In comparatie cu excursiile traditionale de pe uscat, aici nu trebuie sa va intoarceti in fiecare zi la punctul de plecare ci puteti ramane in locul in care vor aparea, cel mai probabil, orcile a doua zi. Mai putin timp pe drum inseamna mai mult timp pentru relaxare si pentru socializare cu prietenii si cu ceilalti oaspeti aflati la bord.
Orcile sunt cea mai mare specie din familia delfinilor si se presupune ca este mamiferul pe care il gasesti oriunde in lume. Ele sunt prezente in majoritatea oceanelor, numai ca structura sociala si dieta lor variaza de la o populatie la alta. Difera si dimensiunile orcilor de la o zona la alta, si, in medie, exemplarele care sosesc de-a lungul coastei Norvegiei au in jur de 7 m lungime.
Sexul indivizilor maturi poate fi identificat foarte usor in functie de marimea si forma inotatoarei dorsale, si asta pentru ca masculii au inotatore mult mai mari care ajung si la 1.5 m. Orcile Femele traiesc in medie 40-45 ani, cu 10 mai mult decat masculii, si dau nastere de obicei la 5 pui in cursul vietii.
Populatia orcilor din nordul Norvegiei se hraneste in mare parte cu hering si datorita acestui lucru a dezvoltat o metoda de a se hrani numita carusel. Organizate in grupuri, oricile obliga heringul sa urce spre suprafata facand multe bule de aer pe care pestii incearca sa le evite. Heringul incepe sa se invarta in cercuri ca intr-un carusel, formand niste formatiuni rotunde de pesti care ajung pana la 5-10 m in diametru.
Urmatorul pas al acestei metode inteligente de pescuit este reprezentata de atacul orcilor asupra acestor formatiuni numai ca ele sunt lovite foarte puternic cu inotatoare codala. Pestii sunt astfel ametiti si plutesc pe apa, devenind o prada foarte usoara pentru orci care ii culeg unul cate unul.
Ambarcatiunea lunga de aproximativ 30 m, MS Langoysund, poate gazdui pana la 14 turisti in 7 cabine cu paturi de dormit. La bord sunt doua toalete cu dusuri si fiecare cabina are o chiuveta cu apa curenta. Gradul de confort pe acest vas nu este foarte mare, dar asta pentru ca el a fost construit sa opereze in ape agitate si toate echipamentele necesare pentru a functiona in siguranta si eficient sunt la locul lor.
Mancarea este intotdeauna importanta la bordul unui vas si bucatarii primesc de obicei laude pentru felul cum au gatit. Toate mesele sunt servite sub forma de bufet in salonul care are rolul si de loc de socializare. Comandantul vasului, Olav Magne Stromsholm, a fost printre primii care a organizat acest fel de excursii pentru observarea orcilor. El impreuna cu echipajul sau au primit pe vasul lor numerosi fotografi cunoscuti si echipe de televiziune care filmau documentare, inca de la inceputul anilor 90.
Snorkeling-ul este cea mai buna metoda de a va scufunda cu orcile deoarece ele sunt mereu in miscare, chiar si atunci cand dorm. Metoda obisnuita de a va apropia de ele este ca o barca mica si rapida sa va duca in fata directiei unde se indreapta balenele ucigase. Va scufundati apoi repede in apa si asteptati ca orcile sa se apropie de voi.
Vestfjord si Insulele Lofoten ofera o multime de locuri pentru scufundari mai ales pentru cei cu experienta. In timpul excursiei veti putea sa faceti scufundari aproape in fiecare seara. Locurile unde veti face scufundarile vor varia in functie de locul unde ati urmarit orcile in timpul zilei si in functie de noroc veti descoperi epave din cel de-al Doilea Razboi Mondial, alge brune, stanci inalte sau un fund al marii nisipos.
Insulele Lofoten sunt renumite pentru peisajele lor superbe, muntii lor si resursele naturale. De peste 6000 de ani marea a asigurat hrana populatiei care s-a stabilit aici. Si in prezent pescuitul de cod pe timpul iernii a ramas o ocupatie foarte importanta pentru asezarile de pe insula, si codul uscat produs aici este exportat in intreaga lume.
In timpul erei vikingilor mai multe capetenii s-au ridicat de pe Lofoten. In Borg de pe Insula Vestvag s-au descoperit ramasite ale celei mai mari sali de banchet din nordul Europei.
De la sfarsitul toamnei pana la inceputul primaverii puteti observa si artificiile naturii brazdand cerul. Aflate la cateva sute de Km la nord de cercul artic, Insulele Lofoten sunt un loc ideal pentru a urmari aurora borealis. Acest fenomen se petrece cand mari cantitati de particule solare se ciocnesc de gazele din atmosfera. Campurile magnetice ale pamantului ghideaza aceste particole cunoscute ca nori de plasma spre polii magnetici. Energia produsa de ciocnirea acestor particule este emisa sub forma de fotoni, niste particule luminoase. Pentru ca oamenii sa poata vedea aurora borealis cu ochiul liber sunt nevoie de aproximativ 100 de milioane de fotoni.
Calatoria Tihnita, ca si alte miscari de acest gen a luat nastere ca o ramura conexa a Mancarii Tihnite (linistite ...
Tinutul imens al lacurilor din Finlanda este o zona magica cu canale fermecatoare, lacuri, insule si plaje si este o ...
Aflate pe peninsula Mani a Peloponeziei, nu se cunoaste care este adancimea exacta a acestor pesteri din stancile litorale . Puteti ...
Istanbul, Praga si Madrid se afla in fruntea listei cu cele mai avantajoase desitinatii de city break in aceasta toamna, ...
Exploratorii isi planuiau expeditiile cu ani intregi inainte, adunand provizii, stabilind traseul de urmat si angajand experti care sa le ...
Orice turist care ajunge in Toronto poate sa gaseasca atractiile turistice cele mai importante ale orasului Turnul CN, Muzeul Regal ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat