Regiunile viticole si vinurile Frantei

De sute de ani Franta s-a bucurat de reputatia de a fi cel mai mare producator de vinuri din lume. In prezent aceasta reputatie este pusa la incercare de alte natiuni producatoare de vin aflate pe patru continente. Cu toate aceste, pentru cei care stiu sa aleaga si vor sa invete mai multe despre vinuri, Franta inca ofera unele dintre cele mai bune vinuri, o varietate mare de sortimente si preturi adecvate.


Situata pe pantele joase din estul muntilor Vosges, in valea Rinului intre Strasbourg si Mulhouse, Zona viticola Alsacia este destul de diferita fata de alte regiuni viticole ale Frantei. La fel ca regiunea propriuzisa, cultura vinului de aici isi are radacinile in traditia germanica, producand in mare masura vinuri albe seci sau cu arome de fructe, printre cele mai cunoscute fiind Riesling, Sylvaner si Gewurztraminer.


Regulile Denumirilor Controlate si cele mai noi ale Denumirilor Protejate nu se aplica la fel in Alsacia precum in restul Frantei. In Alsacia vinurile sunt produse sub numele Alsace si al doilea element ca importanta care apare pe eticheta este varietatea de strugure din care este obtinut strugurele: Sylvaner, Riesling, Gewurztraminer, Tokay, Pinot sau altele. Regiunile viticole mai mici nu au denumiri proprii si atunci numele satului sau a cramei unde este produs vinul apare pe eticheta.


Impreuna cu Burgundia si Champagne, regiunea Bordeaux din Aquitaine este una dintre cele mai cunoscute trei regiuni viticole ale Frantei. Din punct de vedere istoric, aceasta faima a regiunii, se datoreaza si faptului ca regiunea are acces direct la mare ceea ce a ajutat-o sa fie si cea mai mare regiune exportatoare de vin a Frantei.


In anul 1152 cand regina Eleanor de Aquitaine s-a maritat cu regele englez Henry II, regiunea Aquitaine a devenit integrata din punct de vedere economic in lumea anglo-normanda, facand din Bordeaux principalul furnizor de vinuri al Angliei. Traditia exportului de vin a ajutat Bordeaux sa-si dezvolte relatiile comerciale in secolele care au urmat facand astfel cunoscute vinurile regiunii pe piata internationala.


Zona viticola Bordeaux este concentrata in jurul portului si orasului cu acelasi nume dar si de-a lungul estuarul raului Gironde si a raurilor Garonne si Dordogne. Zona viticola este mare si denumirea de Bordeaux acopera o zona care se intinde cam 100 Km patrati.


In timp ce denumirile controlate cuprind vinuri de caliatate medie din toata regiunea, multe daca nu toate vinurile de top beneficiaza de denumiri mai specifice si mai distictive precum Medoc, Graves sau Saint Emilion sau chiar denumiri mai locale precum Pauillac si Saint-Estephe. Cele mai bune zone viticole ale regiunii au dreptul de a vinde vinuri numite grand cru. Sub acestea sunt alte vinuri de calitate foarte buna care se vand sub numele cru bourgeois.


Zonele viticole ale regiunii Burgundia acopera o fasie ingusta de pamant pe pantele estice ale dealurilor care coboara spre sud est de capitala regiunii, Dijon. Centrul regiunii viticole Burgundia este orasul istoric Beaune, unde vanzarile de toamna de vinuri din cladirea istorica Hospices, reprezinta unul din punctele principale ale anului viticol.


Vinurile din Burgundia sunt clasificate pe patru niveluri, cel mai de jos purtand denumirea generica Bourgogne. Zone speciale din regiunea viticola au propriile criterii de clasificare precum Cote de Beaune. In cadrul acestora sunt zone si mai mici, sate sau grupuri de sate, renumite pentru producerea unor vinuri de calitate, precum Pernard Vergelesse sau Aloxe Corton. In cele din urma in varful piramidei se afla proprietati viticole precum Clos Vougeot, cu numai 51 de hectare de vita de vie.


Sa va descurcati printre multele vinuri de Burgundia nu este o sarcina usoara. Cele mai bune vinuri de Burgundia sunt cele rosii, si cele mai bune dintre acestea pot fi pastrate pana la 20 sau 30 de ani. Burgundia produce si cateva vinuri albe de calitate si desi sunt foarte bune nu sunt deloc speciale. Se spune ca vinurile rosii gasite sub denumirea Bourgogne Rouge si cele albe Bourgogne Passetoutgrains au de obicei un pret nejustificat de mare si nu isi merita banii.


In sudul regiunii Burgundia, invecinata cu viile de pe valea Ronului, o zona destul de mare din jurul Beaujeau produce un vin rosu usor cunoscut ca Beaujolais, unul dintre cele mai cunoscute vinuri frantuzesti. Acest vin nu se pastreaza pentru multi ani, si in ultimii 50 de ani a fost promovat ca un vin primeur, un vin tanar, care se bea la numai cateva saptamani dupa maturare. Se spune ca succesul vinului Beaujolais Nouveau, lansat pe piata in fiecare an in a treia joi a lunii noiembrie, se bazeaza mai mult pe un marketing inteligent decat pe calitatea vinului.


Regiunea Champagne, concentrata in jurul oraselor Reims si Epernay, este cea mai nordica regiune viticola a Frantei. Spre deoasebire de majoritatea vinurilor bune din Franta, sampaniile sunt astfel amestecate pentru a produce sampanii non vintage(amestecuri din ani diferiti) sau sampanii vintage(obtinute din vinuri din aceeasi recolta). Ca urmare, deoarece calitatea produsului final depinde de calitatea strugurilor si de talentul celor care au facut amestecurile, sampaniile sunt clasificate si promovate dupa producator si mai putin dupa denumirea de origine controlata.


Printre cele mai bine cotate sampanii se afla Krug, dar mai sunt alte brand-uri apreciate precum Mumm, Bollinger, Heidsieck, Moet & Chandon si Taittinger. Gustul distinct si puritatea sampaniei adevarate se datoreaza solului calcaros si a conditiilor de crestere din regiunea Champagne. Cativa dintre producatorii importanti de sampanie frantuzeasca si-au stabilit filiale si in California dar in ciuda specialistilor care s-au straduit, rezultatele nu sunt aceleasi.


Desi multi oameni cred ca sampaniile sunt numai albe trebuie sa aveti in vedere ca exista si sampanie rose. Modul corect de a desface o sticla de sampanie este sa aplecati putin sticla si sa impingeti usor dopul spre exterior. Nu este nevoie sa imitati castigatorii de formula unu si sa va stropiti invitatii cu sampania din sticla.


Regiunea Cognac/Charentes este o zona viticola importanta, cu toate ca vinul obisnuit nu este principalul produs al ei. Vinul produs aici este folosit in mare masura pentru a fi distilat in Cognac si alte bauturi spirtoase sau pentru producerea unui vin aperitiv delicios numit Pineau des Charentes. Se produce aici si vin alb in cantitati mai reduse sub numele Vin de Pays si sunt si cateva crame care produc vin rose si chiar rosu.


Cotes du Rhone este unul dintre vinurile din Franta care a devenit cunoscut mai mult pentru suprafata mare a zonei viticole decat pentru calitatea vinului. Zona viticola Cotes du Rhone se intinde peste 200 Km pe valea Ronului de la sud de Lyon pana la Camargue. In interiorul acestei regiuni se gasesc zone mai mici precum Cote Rotie, Hermitage sau Chateauneuf du Pape, dar majoritatea vinului de aici este vandut sub denumirea Cotes du Rhone sau Cotes du Rhone Villages.


Vinul este unul de tip mediteranean si este obtinut de obicei din amestecul a mai multor sortimente de struguri din sudul Frantei printre cele mai importante fiind Viognier, Syrah si Grenache. Din punct de vedere a pretului vinurile Cotes du Rhone sunt printre cele mai ieftine dintre cele cu denumire de origine controlata.


Probabil cele mai subapreciate vinuri albe frantuzesti, vinurile Jura provin din sudul regiunii Franche-Comte, de pe pantele vestice ale dealurilor Jura care bat spre vale Saone. Cele mai bune si mai distincte vinuri de Jura sunt obtinute din strugurele Savagnin, care se gaseste numai in aceasta regiune, si care da vinului un gust delicios asemanator cu sherry-ul. Majoritatea vinurilor Jura sunt produse insa dintr-un amestec a mai multor tipuri de struguri, si la fel ca in Alsacia, tipul de strugure este trecut pe eticheta.

 

Zona viticola Jura produce si vinuri rose mai inchise la culoare ce sunt confundate cu cele rosii, dar si cunoscutul Vin Jaune(vinul galben), un aperitiv scump, obtinut numai din struguri Savagnin. Cel mai prestigios Vin Jaune este Chateau Chalon, obtinut din struguri culesi tarziu si apoi lasat sa se matureze in butoaie pana la 6 ani.


Regiunea Languedoc, care acopera campia mediteraneana la vest de Ron, produce mult vin obisnuit vandut sub denumirea Vin de Pays. Languedoc este cel mai mare producator de vin al Frantei din punct de vedere al volumului. Sunt aici 7 zone cu denumiri de origine controlata dintre care cea mai cunoscuta este Corbieres, iar cea cu o calitate a vinului cea mai buna Fitou.


Datorita regiunii si a lungilor zile insorite de vara strugurii se coc repede si bine aici, ceea ce inseamna ca vinurile Languedoc sunt bogate, cu un gust puternic si o cantitate de alcool ridicata.


Desi sunt cateva vinuri excelente produse in Valea Loirei, sunt putine vinuri de aici, albe, rose sau rosii, care pot concura cu cele mai bune vinuri din Franta. Anjou Rose este un vin rose bun pentru orice ocazie, iar Muscadet si Gros Plant sunt vinuri albe seci care merg foarte bine cu fructele de mare. Un alt vin bun care merita mentionat este Pouilly Fume.


Valea Loirei este si al doilea producator de vinuri spumante al Frantei dupa Champagne. Zona produce si vin gris, care este un sortiment de vin alb obtinut din struguri negri. Doua dintre cele mai bune varietati sunt Vouvray si Saumur.


Medoc, regiunea la sud de estuarul raului Gironde si la nord vest de Bordeaux, gazduieste multe dintre cele mai bune vinuri ale Frantei. Cele mai cunoscute denumiri de origine controlata de aici sunt Saint Estephe, Margaux, Saint Julien si Pauillac. Anul 1855 a fost pentru prima data cand producatorii de vin din Medoc au clasificat primele lor 61 de vinuri dupa o structura grand crus, pornind de la premier cru pana la cinquieme cru. Aceste vinuri grand cru sunt recunoscute ca fiind cele mai bune din Franta si pretul lor reflecta asta. Cand cumparati o sticla de astfel de vin puteti fi siguri ca este un vin de calitate. Cu toate aceste trebuie sa stiti ca si un grand cru se poate strica daca nu a fost maturat si pastrat in conditii optime.


Provence este o zona viticola destul de mare cunoscuta mai mult pentru vinurile rose si printre cele mai cunoscute sunt Cotes de Provence si Coteaux d`Aix. Zona produce si vinuri rosii precum cele bogate de Var dar si vin gris din zona Camargue. Cel mai cunoscut vin alb al regiunii este Bandol, apreciat inca din evul mediu.





Album foto

Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.