Oameni de pe intreg Globul, de altfel atat de indepartati unii de altii prin asezare geografica, natie, rasa, limba, cultura si traditii, impartasesc taina Invierii Domnului eliberandu-se de granitele de orice fel. Mai mult decat atat aceasta perioada este o sarbatoare a Primaverii, a Renasterii marcand un nou inceput.
Dincolo de timp......
...in vremuri strabune, inainte de Hristos, oamenii au cunoscut alinarea, ajutorul dar si frica in existenta zeilor.Desi multe dintre zeitatile intruchipate de diverse statuete, chipuri marete pareau in esenta sa fie aceleasi, fiecare popor isi slavea protectorii si sfatuitorii, manifestau admiratie, respect, teama pentru cei sub obladuirea caruia convietuiau.
Jertfele, podoabele, sarbatorile de preaslavire si multumire erau adevarate ceremonii fastuoase in speranta ca zeii vor avea indurare si ii vor calauzi intru lupta, intru spor si bogatie.Bogatia a fost mereu semnul puterii dar si a al ispitei.
Crestinarea a fost un proces indelungat dar desfasurat cu naturalete si considerat necesar.Misionarii crestini au incercat sute de ani la rand sa converteasca popoare, imperii si au reusit intr-o oarecare masura.Dar convertirea s-a produs treptat si chiar si pentru crestini – proveniti din randul barbarilor - renuntarea la vechile sarbatori pagane era de neconceput.
Pornind de la originea pagana a serbarii Pastelui , de dinainte de Hristos, ca fiind o celebrare a sosirii primaveii , a fertilitatii si al cresterii recoltelor, aceasta sarbatoare a devenit un moment al manifestarii bucuriei atat pentru cei mari cat si pentru cei mici in cele mai diverse forme.Pentru crestinii din toata lumea simbolul mantuirii prin Invierea lui Hristos este un un timp al linistii sufletesti dar si al bucuriei de a ne fi fost data o noua sansa pe acest Pamant. In aceeasi perioada in care crestinii serbau Mantuirea, paganii aduceau omagii Zeitei Lunii care simboliza un nou inceput si astfel sarbatoarea pagana si-a capatat conotatia crestina.
Traditiile pagane sunt cele care au dat denumirea englezeasca “Easter” acestui festival al reinnoirii, cuvant ce deriva din termenul anglo-saxon „Eostre”. Se spune ca luna aprilie era denumita de crestini ca fiind „Eostre- monath” (trad. Luna Inceputurilor).Trebuie mentionat de fapt ca omenirea a adoptat traditiile acestei sarbatori cu mult inainte de aparitia acestui termen, si cele mai multe specificatii se leaga de festivalul evreiesc desfasurat cu ocazia sarbatorilor pascale „Pesach”.
In toate limbile romanice numele de Paste provine din denumirea greceasca „Pascha” derivat din evreiescul „Pesach”.
O legenda nordica spune ca in vremuri antice intr-una din calatoriile sale printre pamanteni zeita saxona Eostre, Zeita Lunii, a gasit intr-o iarna o pasare ranita pe camp. Pentru a o salva de la moarte, zeita a transformat-o intr-o iepuroaica, aceasta pastrand insa capacitatea de a depune oua. Pentru a-i multumi binefacatoarei sale, iepuroaica decora ouale facute si i le daruia zeitei.Aici apare si punctul de convergenta cu traditia religioasa , care a facut ouale rosii patate fiind de sangele lui Iisus.
Revenind la vremuri de mult apuse, se spune ca obiceiul de a oferi oua isi are originea in Egiptul Antic si in Persia, fiind intalnit de asemenea la vechii greci si romani, pentru care oul era simbolul vietii. Pentru locuitorii vechiului Egipt, oul a fost un simbol sacru al renasterii omenirii dupa potop, acesta fiind - de altfel - si pentru toti crestinii simbolul renasterii lui Hristos.
Simbolistica uneste popoarele lumii.....intru sarbatoare
Dragutul urecheat, adus de triburile germanice ca si simbol pascal a cucerit repede lumea, mai ales ca era un prilej de incantare pentru cei mici.
Desi nu este un animal impunator, iepurele este in multe culturi un mesager sacru al divinitatii. Deasemenea in multe culturi iepurasii sunt in stransa legatura cu Luna, simbolul zeitei Eostre fiind iepurele, asociata si cu fertilitatea.
In traditia chineza, iepurele traieste pe luna, unde se ocupa cu macinarea orezului, care pentru chinezi reprezinta esenta vietii.
La budisti, legendele spun ca neavand ce jertfa sa aduca zeitei Indra iepurele s-a jertfit singur in focul sacru si drept rasplata a fost asezat pe Luna.
La americani iepurele este un personaj de legenda. Se spune ca exista triburi ce atribuie iepurelui miracolul de a fi adus focul pe Pamant, iar la mayasi scrisul.
.....si nu ai cum sa nu fii impresionat de candoarea unui nou inceput
......descopera o veche celebrare intr-o haina noua ...de sarbatoare!
Bucuria si sarbatoarea au fost dintotdeauna celebrate cu daruire, cu suflet chiar si in vremuri de opreliste. Bucuria nu are granite geografice si nici un limbaj aritculat specific.Ea se simte, se vede, se traieste. Invitatia comunitatii e-tur este de a depasi aceste limite si granite si de a va uni manifestarile de bucurie si iubire cu oameni de pretutindeni care sunt dispusi sa daruiasca si sa primeasca caldura sufleteasca de Paste ca o izbavire, ca o izbanda a luminii asupra intunericului, a binelui asupra raului, a primaverii asupra iernii.
Daca doresti o sarbatore zgomotoasa, plina de fast, dansuri, muzica, zbucium o calatorie in Argentina iti va incanta auzul si privirea cu un carnaval ce ilustreaza intrepatrunderea credintelor crestine si a practicilor pagane.Si mai multa agitatie cu siguranta vei gasi in Brazilia iar Carnavalul de la Rio de Janeiro este o parada pentru care brazilienii se pregatesc tot anul.
Pentru iubitorii de natura , de petreceri in aer liber Grecia si Egiptul sunt destinatiile unde vei celebra natura in toata splendoarea ei.Poporul elen iti va putea oferi o sarbatoare a naturii, in mijlocul prietenilor,in aer liber cu bucate traditionale grecesti ce iti vor incanta papilele gustative.
Pentru cei care vor o deconectare totala de la viata cotidiana zbuciumata si sa se regasesca in liniste Italia va propune o delectare a sufeltului si amintii cu spectacolul simbolizand ritualul spalarii picioarelor celor 12 apostoli in Vinerea Mare, urmat de petrecerea din Dumnica Mare care „rupe” trecutul de viitor, un spectacol al sperantei renascute. Spania este o destinatie pentru meditatie, rugaciune si privatiuni, care-i purifica pe oameni si ii pregateste pentru miracolul Invierii, insa daca vrei si senzatii tare nu trebuie sa ratezi un spectacol de dans destul de macabru interpretat de barbati imbracati in scheletroni.
O amintire mai profunda si o transpunere in scena a patimilor lui Hristos puteti vedea cu siguranta in gigantul Americii Latine , Mexic, unde veti trai momente emotionante datorita scenetelor care redau ultima cina, tradarea, judecata, in unele orase intalnindu-se chiar si rastignirea.In tari ca Suedia, Cehia sau Tarile Scandinave in amintirea suferintelor petrecute de Iisus, in vinerea dinaintea Pastelui, tinerii “se biciuiesc” cu nuiele de mesteacan decorate si impodobite.In Chile pe insula intitulata chiar Insula Pastelui,ceremonia specifica se desfasoara sub forma unei procesiuni.
Tratata ca si sarbatore de familie, de reinnnoire a legaturilor familiale si amicale in Rusia se practica arta incondeierii oualelor , iar un aspect inedit ese modul de a sparge ouale rosii folosind cuie, traditie ce aminteste de rastignirea Domnului Isus Hristos. Olanda pastreaza aceeasi traditie de a sarbatori Pastele in familie , dar celebrarea este marcata de carnavalurile care preced perioada de post si penitenta.
Sporturi ce trezesc amuzamentul celor mici dar si a celor mari deopotriva sunt rostogolitul oualelor pe un deal in Anglia sau organizarea unei “vanatori de oua” pe gazonul din fata Casei Albe , SUA.
Daca misterul te atrage mai mult trebuie sa paricipi si tu la rezolvarea si deslusirea misterelor si crimelor ce invaluie localnicii ca o poveste, traditie unica practicata in Norvegia.
Pentru unele popoare sarbatorile Pascale reprezinta si o sarbatore a iubirii semenilor, un mod de demonstrare a afectiunii. Unele practici starnesc amuzantul cum sunt „ bataia cu apa” din Polonia sau mai romantice cum sunt in Ungaria prin stropirea cu parfum de trandafirii a alesei/alesului inimii ori gestul simbolic de a duce in brate iubita o anumita distanta ca si reprezentare a invierii lui Cristos sau a cresterii recoltelor, in Marea Britanie.
In Romania, ca si Craciunul este o sarbatoare de familie, un prilej de bucurie si veselie celebrand Invierea Domnului, iar pe de alta parte ca pacatele noaste au fost iertate si incepem un nou ciclu al vietii.Oamenii trebuie sa participe la slujba din Duminica Invierii in straie noi ca simbol al primenirii trupului si sufletului iar dis-de dimneata exista un ritual al spalarii pe fata cu apa rece, in care a fost pus in prealabil un ou rosu pentru a fi rosu in obraji si sanatosi si un ban de argint pentru a fi tari ca banul in fata greutatilor si a avea belsug. Ceea ce insa este intradevar extraordinar este identificarea unor traditii specifice si unice fiecarei zone folclorice a Romaniei.
Traditii inedite pe Glob...
Grecia - "Christos anesti!"
Pentru poporul elen, ouale simbolizeaza un omagiu adus sangelui lui Iisus, fiind totodata un simbol al fertilitatii si al belsugului. Sambata Mare este dedicata pregatirilor, iar atmosfera generala este de voiosie si buna dispozitie, pentru ca se stie ca nu a mai ramas mult timp pana la Inviere. Bisericile sunt decorate de sarbatoare, oamenii sosesc pe inserat, avand lumanari, iar la miezul noptii iau lumina si isi spun "Hristos a inviat!" (in limba greaca, "Christos anesti!").
mai multe
Brazilia - Carnaval de la Rio de Janeiro
Faimosul carnaval de la Rio de Janeiro reprezinta celebrarea brazilienilor pentru care se pregatesc intregul an chiar ianinte de inceperea Postului Pastelui.Pe durata acestui carnaval se distreaza catr pot de mult, canta, danseaza si organzeaza parade pregatindu-se astfel pentru perioada Postului, cand are loc o purificare a sufeltului si trupului.
mai multe
Traditiile egiptene de Paste
Traditiile egiptene de Paste sunt mentionate inca din vremea scrierii Vechiului Testament. Potrivit acestuia, pe vremea cand evreii erau asupriti de romani, Dumnezeu a trimis un inger cu misiunea de a intra in fiecare locuinta (inclusiv in palatul regal) si de a-i pedepsi pe soldati, al caror prim nascut era gasit decedat a doua zi.
mai multe
Chile (Easter Island)
In acest stat, duminica Floriilor este cunoscuta sub denumirea de Duminica Palmierului sau "Domingo de Ramos".
mai multe
Brazilia - Carnaval de la Rio de Janeiro
Faimosul carnaval de la Rio de Janeiro reprezinta celebrarea brazilienilor pentru care se pregatesc intregul an chiar ianinte de inceperea Postului Pastelui.Pe durata acestui carnaval se distreaza catr pot de mult, canta, danseaza si organzeaza parade pregatindu-se astfel pentru perioada Postului, cand are loc o purificare a sufeltului si trupului.
mai multe
Rusia
Incondeierea oualelor este una dintre traditiile pascale de baza din Rusia. Cea mai frecventa culoare pentru vopsirea oualelor este rosu. Vopsea rosie este aleasa pentru ca simbolizeaza sangele domnului Isus Hristos. In plus, rusii obisnuiesc sa sparga ouale rosii folosind cuie, traditie ce aminteste de rastignirea Domnului Isus Hristos.
mai multe
Anglia
In acest tinut Pastele este o perioada de sarbatoare, animata de festivaluri, parade si de oferirea cadourilor, in special, oua de ciocolata; insa Pastele inseamna mai mult decat atat, cea mai importanta semnificatie ramanand totusi cea religioasa. Un sport traditional, practicat lunea dupa Paste, este rostogolitul oualor pe un deal. Obiceiul difera insa, de la regiune la regiune, castigatorul fiind fie oul care se invarteste mai repede, fie cel care supravietuieste la cele mai multe rostogoliri sau cel care trece printre anumite obstacole.
Suedia
In aceasta tara, in amintirea suferintelor petrecute de Iisus, in vinerea dinaintea Pastelui, tinerii “se biciuiesc” cu nuiele de mesteacan decorate si impodobite.
O alta traditie legata de Pasti este sarbatorita in Joia Mare; conform traditiei, aceasta perioada era legata de vrajitoare, ce simbolizau ghinionul, astfel pentru a le alunga erau aprinse focuri, iar oamenii faceau zgomote ciudate si acestea zburau catre “Bllkulla” (Taramul Magic). Astazi acest eveniment este sarbatorit pentru amuzamentul copiilor.
Cehia si Tarile Scandinave
La fel ca si in Suedia tinerii isi petrec Lunea Pastelui „biciuind „ sau „ fiind biciuiti” in amintirea patimilor lui Iisus Hristos.
Legenda spune ca femeile ar trebui sa fie lovite cu un `bici` special facut din 4, 6 sau 8 ramuri de salcie, pentru a fi sanatoase si fertile in tot timpul anului. `Biciuirile` nu sunt facute pentru a crea suferinta ci pentru a-i ajuta pe barbati sa isi arate afectiunea si atractia fata de aleasa inimii lor. Pentru a le arata ca nu s-au suparat si ca le multumesc, femeile daruiesc barbatilor un ou incondeiat.
Olanda
Pastele in Olanda este marcat de carnavalurile care preced perioada de post si penitenta. Pregatirile pentru carnavaluri incep inca din anul anterior in cea de-a 11 zi a celei de-a 11 luni, cand un consiliu de 11 persoane se intalneste pentru a pune la cale programul carnavalurilor.
In timpul carnavalurilor, olandezii participa la diverse petreceri, parade si baluri mascate. In fiecare oras o persoana este aleasa Printul Carnavalului si ii sunt inmanate cheile urbei.
In prima zi de Paste, olandezii obisnuiesc sa ia masa in familie. Masa este atent decoarata de gospodine cu oua colorate si flori de primavara. Nelipsita din meniul traditional al olandezilor este „Paasbrood”, un fel de paine dulce care contine struguri si stafide.
Mexic
In Mexic, Sarbatoarea de Pasti tine doua saptamani, fiind impartita in Saptamana Sfanta - Semana Santa, cand sunt sarbatorite ultimele zile ale lui Iisus si Pascua, sarbatorind Invierea lui Iisus, reprezinta totodata si eliberarea de sacrificiile impuse de post. Fiecare comunitate sarbatoreste acest eveniment in functie de influentele religioase, insa cel mai emotionant moment, din saptamana sfanta, caracteristic la majoritatea comunitatilor, il constituie punerea in scena a evenimentelor petrecute in trecut. Scenetele redau ultima cina, tradarea, judecata, in unele orase intalnindu-se chiar si rastignirea.
Spania
Postul Mare consituie o perioada de meditatie, rugaciune si privatiuni, care-i purifica pe oameni si ii pregateste pentru miracolul Invierii. In Duminica Floriilor, oamenii merg la biserica, iar copiii duc ramuri si frunze de palmier pentru a fi binecuvantate de preot. Baietii au ramuri simple, in timp ce fetele duc unele ornate cu bomboane si beteala. In Sambata Mare, toata lumea merge la biserica, iar duminica se ia masa in familie si se merge in vizita la rude.
mai multe
SUA
Pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Pastele este sarbatorit in diferite moduri, pentru ca oamenii apartin mai multor confesiuni religioase. In marile orase au loc manifestari, iar oamenii ies pe strazi imbracati in haine noi. Paradele sunt de obicei conduse de o persoana care duce o lumanare sau o cruce. De Paste, se mananca preparate din carne, cartofi si diferite legume.
Aici exista sarbatoresc Pastele prin organizarea unei “vanatori de oua” pe gazonul din fata Casei Albe.
Norvegia
Aici traditia impune sa rezolvi si deslusesti mistere si crime in perioada Pastelui. Televiziunile si revistele cauta sa invaluiasca totul intr-o aura de mistere si crime misterioase.
Polonia
In Polonia de Paste se intampla o adevarata `bataie cu apa`. Aici barbatii isi stropesc femeile dragi din viata lor cu o galeata de apa rece. Femeile se razbuna dupa-masa, in aceasi zi, cand isi arata la randul lor afectiunea fata de barbatul ales cu o alta galeata de apa.
Ungaria
Lunea Pastelui este o zi a trandafirilor.Este bine ca oamenii sa se trezeasca in miros de trandafiri.. Sau mai bine zis parfum cu aroma de trandafiri, fiindca barbatii stropesc femeile, si in special pe aleasa inimii lor, cu parfum si primesc in schimb de la acestea un ou de paste. Obiceiul se pastreaza si si in zonele locuite de etnici maghiari din Ardeal.
Marea Britanie
In Regatul Unit, in special in Lancashire, Cheshire, Straffordshire si Wawickshire Pastele pare a fi celebrare a iubirii si bogatiei, Lunea Pastelui este ziua in care barbatii isi iau in brate alesele si le plimba o anumita distanta. Martea, femeile ar trebui sa faca acelasi lucru cu barbatii. Totul ca si reprezentare a invierii lui Cristos sau a cresterii recoltelor.
Perna strut - Ostrich Pillow - este un dispozitiv magic ce pretinde ca va ofera ocazia de a trage un ...
Directorul London 2012 Festival Ruth Mackenzie a lansat festivalul la Turnul Londrei, spunand ca marea provocare a fost ridicarea la nivelul ...
Legoland Windsor este un parc tematic pentru copii situat in Marea Britanie, la scurta distanta de Castelul Windsor. Atractiile parcului ...
Oulu, cel mai mare oras din nordul Europei, este o destinatie de vacanta ideala cu posibilitati de a va distra, ...
Renovarea si reconstructia tunelurilor si camerelor subterane ale Colosseum-ului din Roma se apropie de sfarsit astfel incat turistii vor avea ...
Traditiile egiptene de Paste sunt mentionate inca din vremea scrierii Vechiului Testament. Potrivit acestuia, pe vremea cand evreii erau asupriti ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat