Bisericile de lemn sunt insirate prin toata Slovacia, dar cele mai multe dintre ele se gasesc in partea de nord est a tarii, unele dintre ele apartinand patrimoniului UNESCO. Biserici de lemn se gasesc in toata lumea precum in America, Finlanda, Norvegia, Romania, Rusia si chiar in Anglia unde se gaseste cea mai veche biserica de lemn din lume care dateaza din secolul 11.
Cu toate acestea Europa Centrala si de Est are propria mostenire de astfel de edificii. Bisericile de lemn se gasesc in toata Slovacia, dar cele mai multe se gasesc in partea de nord est care este si centrul cultural al rutenilor. Din punct de vedere geografic rutenii sau rusinii se afla intre gruparile slavice de est si de vest. Ei vorbesc o limba proprie, dar care poate fi inteleasa de vecinii lor din Polonia, Ucraina si Slovacia.
Bisericile de lemn au fost construite in Slovacia de secole in deplina simbioza cu mediul inconjurator plin de paduri si pasuni. Interesant este faptul ca ele sunt de mai multe tipuri. Greco-catolicii nu au fost singurii care au construit acest tip de biserici, ci si ortodocsii si sunt prin tara cateva biserici construite de protestanti si romano-catolici. In anul 2008, 8 biserici au fost inscrise pe lista Patrimoniului UNESCO.
Cele mai vechi biserici de lemn sunt cele romano-catolice, construite in stil gotic pe la inceputul secolului 16 si care pot fi gasite intre Zilina si Bardejov. Dintre acestea numai cea din Hervartov a fost declarata monument cultural national. Bisericile protestante sunt destul de unice cu un plan sub forma de cruce greceasca ce incorporeaza patru aripi ale cladirii de aceleasi dimensiuni. Un bun exemplu al acestor biserici poate fi vazut in Istebne din regiunea Oravia sau in Kezmarok din regiunea Spis.
Bisericile de lemn in traditie greco-catolica si ortodoxa sunt cele mai numeroase si au fost construite intre secolele 17 si 19. In multe dintre ele se tin slujbe si in prezent si deseori servind amandoua confesiunile in perioade diferite. Preotii nu sunt multi la numar si ei mai merg din sat in sat pentru a tine slujbele.
Arhitectura bisericilor variaza si fiecare cladire are trasaturi unice. Toate sunt facute din lemn si deseori fara folosirea unui singur cui de fier. Acoperisurile sunt de obicei din sindrila de lemn ceea ce da bisericilor un aspect pitoresc. De obicei au 3 camere care simbolizeaza Sf. Treime si trei turnuri dintre care cel dinspre vest este cel mai inalt. In multe cazuri este plantat si cate un tei in apropierea bisericii, acesta fiind un simbol slavic. Stilurile in care au fost construite bisericile de obicei sunt cel gotic, renascentist si baroc.
Cea mai buna metoda de a vizita bisericile este sa mergeti cu masina si sa calatoriti din sat in sat cautandu-le. Deoarece ele sunt situate de obicei in locuri retrase si linistite va veti simti ca niste cautatori de comori. Bisericile sunt deschise publicului dar au orare variate si unele cer si taxe de intrare, dar destul de mici.
Cheile bisericilor sunt la diferite persoane responsabile din sat, dar care sunt dispuse sa ii ajute pe turisti si de la ei puteti afala mai multe detalii despre istoria si traditiile locului.
Vizitatorii unicului parc national din Portugalia, Peneda-Geres, admira de obicei frumusetea naturala si ramasitele civilizatiei romane. Aceste nu sunt insa ...
Drumetii in muntii Vladeasa: Gara Bologa - Comuna Bologa - Valea Hentii - Satul Rogojel - Poiana Fanturii - Cabana ...
In 2009, calatoriile low cost vor ajunge la o pondere de 50% din totalul zborurilor din Romania. Principalii operatori din Romania sunt ...
Pentru a ajunge pe insulele grecesti un ferry-boat este optiunea ideala: o calatorie minunata ( pentru cei care nu au rau ...
Tromboza venoasa profunda este o afectiune grava ce se poate dovedi a fi fatala. Cercetatorii de la Colegiul American al ...
Daca este sa raman in aceeasi zona a calatoriilor cu masina personala, iata care ar fi cele mai frumoase pasaje ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat