Primul lucru pe care il faceti cand ajungeti in Spania nu cred ca este sa va ganditi la o zi fierbinte la luptele cu tauri. Pe lista prioritatilor dumneavoastra sunt probabil o bautura racoritoare, cazarea la hotel si o vizita la piscina sau chiar o dupaamiaza linistita care sa va pregateasca pentru noptile pierdute ce vor urma din vacanta voastra.
Trebuie sa va ganditi totusi si la spaniolii care s-au pregatit pentru fiestas si pentru sezonul turistic pentru a face totul mai atragator pentru voi. Satele din Valencia isi decoreaza strazile cu steaguri, afise si flamuri si isi vopsesc casas del pueblo in culori proaspete pastel. Florile decoreaza aproape toate ferestrele. Fete imbracate in costume scumpe insotesc fanfarele pe strazile serpuinde, iar artificiile si trupele rock va or tine ocupati pana seara tarziu. Una dintre cele mai importante activitati este alergatul inaintea taurilor care are loc de obicei dupa o saptamana intreaga de petreceri.
In ultimii ani luptele cu tauri au avut parte si de publicitate negativa din cauza activistilor drepturilor animalelor din Spania. Sloganul lor No mas torturas- toreros asesinos poate fi vazut peste tot si tinerii incep si ei sa isi arate dezacordul asupra acestei traditii seculare. Cu toate acestea arenele sunt mai tot timpul pline si ele servesc un rol mult mai important pentru comunitate decat cred turistii straini.
Sustinatorii luptelor considera ca mai bine esti toreador si te lupti cu taurul decat sa lupti intr-un razboi cu strainii sau sa provoci necazuri in satele din imprejurimi. De asemenea ei declara ca luptele cu taurii sunt o forma de arta si nu un sport si ca trebuie inteleasa drama si onoarea acestui obicei.
Arena din Ondara a fost deschisa in 1901 dar a fost apoi aproape complet distrusa de razboiul civil din Spania. In 1957 a fost reconstruita intr-un stil arabesc. La fel ca majoritatea arenelor din Valencia, arena are atasat un muzeu unde puteti afla mai multe informatii despre istoria locala si luptele de aici.
Lupta propriuzisa cunoscuta sub numele de Corrida incepe cu paseillo care reprezinta intrarea matadorilor in arena si prezentarea lor publicului. Apoi doi alguacilillos calare se indreapta spre presedintele onorific al arenei si cer in mod simbolic cheile pentru puerta de los toriles - poarta catre tauri. Cand poarta se deschide si primul taur intra in arena spectacolul incepe si el consta din 3 tercios fiecare semnalizata prin suflarea unui corn.
De obicei intr-un spectacol participa 3 matadori si fiecare lupta cu doi tauri. In primul tercio matadorul foloseste o mantie de culoare mov cu galben numita caplet. In a doua parte numita suerte de banderillas, trei banderillos trebuie sa infiga niste tepuse numite banderillas in spatele taurului fara ca acesta sa ii atinga. In partea a treia numita suerte suprema, matadorul foloseste o muleta rosie si trebuie sa demonstreze puterea lui de a domina taurul, faena, si sa stabileasca o legatura artistica simbiotica intre om si bestie. Lupta se incheie cu uciderea taurului de catre matador cu sabia.
Arena din Ondara a prezentat de-a lungul timpului spectacole a unor matadori celebri. Unii dintre cei mai buni matadori si-au inceput cariera pe aceasta arena din provincie. Luptele care se organizeaza acum au scopul de a distra turistii si de aceea taurul nu mai este ucis la final.
Pentru ca distractia sa fie maxima spectatorii sunt invitati sa culeaga flori de pe urechile taurului, sa treaca de la un capat al celalalt al arenei purtand un cauciuc de masina sau chiar sa prinda tipari dintr-o caldare si toate acestea fara sa atinga sau sa fie prinsi de taur. Pentru ca aceste zile au devenit atat de populare acum se folosesc pentru tipari niste piscine mai mari in care sunt aruncate si monede de 1 euro pentru a face cursa participantilor mai tentanta, iar taurii au bile de cauciuc in varful coarnelor pentru a nu putea rani pe nimeni. O parte din banii obtinuti in aceste evenimente sunt donati pentru a ajuta comunitatile locale.
Pe langa farmecul limbii spaniole, a bucatariei sale extraordinare, a plajelor imbaiate de soare, Spania ofera si experienta plina de adrenalina a luptelor cu tauri. Statuia taurului negru care face reclama la bautura Osborne sherry reprezinta si simbolul neoficial al Spaniei si al unei arte unde artistul este in pericol de moarte.
Ca turist in aceste locuri puteti incerca paella, sangria sau agua de Valencia. Puteti admira arhitectura din Barcelona, puteti sa va plimbati pe podelele exotice din Alhambra din Granada sau sa petreceti seri zgomotoase si pline de viata in Madrid. Este totusi pacat sa nu asistati la o corrida sau la fuga in fata taurilor sau sa vorbiti cu localnicii despre aceasta pasiune si traditie a lor. Data viitoare cand ajungeti in Spania poate va veti gasi sarind dupa tipari si ferindu-va de tauri, intr-o vacanta care va intrece orice alta vacanta in care ati stat la plaja sau ati fost la cumparaturi.
Orasul Magic, orasul celor 100 de turnuri, orasul de aur, Vechiul Oras, Noul Oras, Cartierul Evreiesc - Praga si cartierele lui ...
Festivalul Culinar din Singapore - Singapore Food Festival 2012 (SFF2012) a ajuns la cea de-a 19-a editie si in acest an ...
`Rascrucile Europei` (6 - 10 iunie) este un eveniment anual ce pune in lumina locuri si trasee din Europa, impreuna cu intalnirea ...
Daca vreti sa deveniti un pescar profesionist si sa aflati cum sunt prinse si cultivate midiile atunci trebuie sa mergeti ...
Pentru anul 2009, sunt anuntate reduceri de preturi ale pachetelor de servicii turistice pe segmentul charter, care pot merge chiar si ...
Turistii care viziteaza Atena in acesta perioada au oportunitatea de a vede templul Partenon de pe Acropole, fara schele, prima ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat