In Macedonia sunt inregistrate 346 de pesteri, un adevarat paradis pentru aventurieri si iubitorii de adrenalina. Din cauza inaccesibilitatii lor si a lipsei de explorare numai 4 pesteri se afla sub protectia statului ca monumente ale naturii: Gorna Slatinska, Mlecnik, Ubavica si Pesna. Restul pesterilor reprezinta o adevarata incercare pentru exploratori.
Pesterile se gasesc in regiunile calcaroase ale Macedoniei adica in partea centrala si in vestul tarii. Aceste zone acopera aproximativ 10% din teritoriul Macedoniei. Cercetatorii au identificat pana acum 346 de pesteri, dar numarul lor se crede a fi peste 400-500. Pesterile Ubavica, Slatinski Izvor, Bela Voda, Alilica si Dona Duka sunt cele mai mari si mai importante dintre ele. Unele pesteri au rauri subterane, cascade si mici lacuri in timp ce majoritatea abunda in stalactite, stalagmite. coloane, draperii si corali.
Pesterile gazduiesc si o fauna variata si interesanta cum ar fi crabii, paianjenii, liliecii si diferite insecte care sunt obisnuite sa traiasca in intuneric si cu o alimentatie redusa. Aici s-au gasit si fosile ale unor animale care au trait in Pleistocen precum ursul de pestera sau tigri.
Pestera Solunska Glava se afla situata chiar sub varful cu acelasi nume din sud vestul Macedoniei, este una dintre cele mai adanci din Balcani cu o adancime de 450 m. Primii 200 m coboara pe verticala dupa care se extinde intr-o camera mare cu arce inalte de pana la 50 m. Aceasta este de asemenea cea mai inalta camera dintr-o pestera din Balcani. Camera este infrumusetata de formatiuni de gheata verde si stalagmite inalte de pana la 2 m.
Bela Voda este cea mai lunga pestera speologica pe orizontala din Macedonia. Pestera este situata in apropiere de Demir Kapija in sudul tarii, cam la 80 Km de granita cu Grecia. Lungimea pesterii este de 955 m si se termina cu un lac foarte frumos in capatul ei.
Slatinski Izvori este o pestera destul de inaccesibila si este una dintre cele mai frumoase si bine pastrate din tara aflata in apropierea satului Slatino din vestul Macedoniei. Pestera a fost foarte putin explorata.
Spela Bozguni este o pestera accesibila si des frecventata de alpinisti. Ea este situata langa satul Patiska Reka la aproape 30 Km de Skopje, la poalele Muntilor Jakupica. A fost descoperita in perioada dintre cele doua razboaie modiale de faimosul speolog Petar Jovanovic. Pestera este impodobita cu stalactite, stalagmite, coloane si canale ce formeaza labirinturi. Intrarea in pestera nu este recomandata fara un ghid si echipament special.
Pesna este o pestera situata in vestul Macedoniei in apropiere de Macedonski Brod si Raul Treska si are o intrare arcuita magnifica. A fost folosita in trecut ca loc de adapost pe timp de razboi. Pestera este usor accesibila si deschisa publicului.
Pestera Zmejovec se afla langa satul Kumanovo. Daca luam in considerare o legenda culeasa de Marko Cepenkov, apa care tasneste din izvoarele pesterii are efecte tamaduitoare.
Turistii care vor sa viziteze aceste pesteri trebuie sa fie insotiti de un ghid profesionist. Asociatia Speologica Peoni din Skopje organizeaza vizite in pesteri si training speologic, dar care costa 500 dinari.
Croatia este o destinatie naturista populara de 5 decenii. In prezent exista mai mult de 30 de zone de camping, sate turistice, ...
Zidit intre 1698-1702, de domnitorul Constantin Brancoveanu, Palatul are un stil arhitectural romanesc renascentist sau brancovenesc. Una dintre caracteristice de ...
Peste un mileniu de activitate (1291 ani): Hotel Hoshi Ryokan din Japonia - servicii moderne intr-un hotel milenar. Locatie: Awazu Onsen (...
In efortul de a diminua mania legata de fenomenul selfie, o plaja din Franta a creat zone speciale, in care ...
In fiecare an aproximativ 520.000 de turisti calatoresc pe Calea Ferata Flam facand din aceasta una dintre cele mai mari si ...
Cautarea de un an de zile a celor mai de succes marci in turism a culminat pe 11 ianuarie 2012, cu ceremonia ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat