Localizat pe o creasta muntoasa solitara, din Peninsula Peloponezia , Grecia, un sit arheologic situat in regiunea Bassai/ Bassae/ Vasses ( trad. ” vai mici” ).
Sanctuarul actual este dedicat lui Apollo, fiind al doilea templu ridicat in aceeasi locatie. Vestigii din ambele constructii au rezistat trecerii timpului, o adevarata comoara arheologica si culturala. Pe muntele Kotilion (Palaiavlachitsa), la o altitudine de 1131m , inconjurat de multe defilee si vai ce au dat si numele regiunii, localnicii fac referire la celebrul templu clasic cu apelativele „ stous stylous” (coloanele ) sau “Naos” ( partea cea mai ascunsa a unui templu).
Un singur sit, multe nume. Insa fac referire la zeul Apollo, considerat si venerat ca fiind protectorul si ajutorul locuitorilor greci din acea perioada. Legenda spune ca acest templu a fost construit in semn de recunostinta atunci cand zeul i-a ajutat sa scape de ciuma. Alaturi de numele sau au adaugat si epitetul Epidaurus/ Epikourion din grecesul Epikoourious, care semnifica „ajutor”. Indiferent care ar fi fost motivul , cert este ca nu a fost constructie modesta, un templu din lemn , ci a fost proiectat la o scala mare cu o precizie extraordinara si creativitate arhitecturala.
Templul lui Apollo din Bassae reprezinta un sit religios incadrat pe lista patrimoniului mondial UNESCO, Sectiunea Grecia- monumente arhitecturala, din 1986. Este unul dintre cele mai bine conservate situri din secolul 5 iH, un exemplu incredibil de arhitectura clasica si o atractie extrem de populara printre turisti.
Templul a fost dat uitarii pentru multe secole si utilizat uneori ca piesa de schimb in timpuri de razboi si cotropitori. Abia in secolul 18 ( 1765) un arhitect francez l-a descoperit intamplator, iar numele sau a fost cunoscut in lume. La inceputul secolului 19, regele George al IV-lea , al Angliei, a luat cateva dintre frizele de marmura din templu ( parte componenta arhitecturala , impodobita cu picturi si basoreliefuri) si le-a expus in Muzeul Britanic, unde se afla si astazi.
Locatia in sine este si ea o destinatie excelenta de explorat , pentru hiking, trekking. Peisajul este foarte frumos iar coloanele marete si formatiunile calcaroase ofera structurii un aspect maiestuos. Dupa ce viziteaza acest templu multi dintre turisti isi continua drumetia catre spectaculoasele panorame ale Muntelui Lykaeon, raul Nedhas si intinderea Marii Ionice.
Insa obiectivul principal al calatoriei este Templul lui Apollo, asadar revenim la povestirea noastra.
Unul dintre cele mai importante si mai impozante temple ale antichitatii, un peisaj stancos, dur potrivit cu rolul sau de protector dar si cu impetuozitatea constructiei. Este unic in istoria Greciei tocmai datorita arhitecturii sale care combina o varietate de idei inedite atat in aspectul exterior , cat si aranjamentele interioare, combinand trei situluri arhitecturale diferite: ionic, doric si corintian. Unicitatea sa consta si in existenta celei mai vechi coloane corintiene din lume ( care a fost insa alterata in timpul excavarilor) si misterele legate de pozitia constructiei si existenta sau nu a unei statui de cult, dedicata zeului Apollo.
Nu au fost gasite imagini sau schite ale acesteia dar exista unele indicii care ar sugera ca acea coloana corintiana misterioasa din altar, ar constitui o reprezentare fara grafica a zeului. Totusi unul dintre istoricii greci ar fi inregistrat existenta unei statui a lui Apollo , din bronz , in Bassae, de unde a fost mai apoi mutata in 369 iH si inlocuita cu o statuie din lemn ( trupul ) si marmura (capul), tehnica specifica din acea perioada in Grecia (-de a construi statuile cu extremitatile din marmura sau piatra iar restul corpului din lemn).
Templul ce a supravietuti pana in zilele noastre nu este templul original de pe bolovanii stancosi ai crestelor Kotilion. Primul templu inchinat lui Apollo a fost inaltat catre sfarsitul secolului 7 iH, si a fost reconstruit de cel putin doua ori in 500 iH si 600 iH.
Templul de astazi a fost contruit in Muntii Arcadian de acelasi arhitect care a proiectat Parthenon-ul. Mare parte din templu a ramas nevatamat datorita izolarii sale. Are o forma clasica de templu grecesc, cu o structura interioara in forma de dreptunghi, cunoscuta sub denumirea de “cella“, inconjurata de coloane si impodobite cu un acoperis inaltat, in panta. Desi majoritatea templelor aveasu insa fata indreptata spre est, acesta este orientata dinspre nord catre sud. Un templu construit in intregime din calcarul provenit din muntii inconjuratori, partial modelat dupa Templul lui Apollo din Delphi. Frizele erau decorate cu basoreliefuri si picturi reprezentand lupte intre Amazoane si Centauri.
Cei care se vor plimba prin centrul istoric al orasului Frankfurt pe Main - Romerberg, pe drumul spre Catedrala Imparatului, ...
Zidita ca refugiu si rezistenta armata, manastirea Cetatuia a fost ctitorita de domnitorul Gheorghe Duca.
Drumetii in muntii Gurghiu: Toplita - Statiunea Bradu (300 m) - Poiana Sec - Refugiul Batrana - Varful Batrana (16.34 m) - ...
Data viitoare cand va planificati o excursie la Copenhaga incercati sa stati pentru o noapte sau doua la Hotelul Fox. ...
"Incepand de astazi, este operational un numar de telefon, la care turistii pot comunica orice nemultumire legatade vacanta, sau furnizorul ...
Pelisor este "copia " ceva mai mica a castelului Peles. Construit cam in aceeasi perioada cu Castelul Peles (1889-1903), de regele ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat