Top 7 Minuni ale Lumii Medievale

Altarul Catedralei Ely, Cambridge, Anglia

Altarul Catedralei Ely, Cambridge, Anglia

Desi minunatele monumente apartin Evului Mediu, aceasta a fost intocmita sute de ani mai tarziu, termenul “medieval” a fost inventat in Epoca Luminilor (Anglia- 1700-1760), iar conceptul de Evul Mediu a capatat notorietate abia in secolul XVI. Istoricii se refera la aceste liste ca fiind “liste tarzii” sugerand existenta lor la finele epocii medievale. Spre deosebire de lista anterioara, aceasta este cunoscuta ca fiind ”Minunile Lumii Medievale” fara a preciza implicatia a 7 astfel de constructii.

 

Reprezentative pentru aceasta perioada demult apusa ce si-au castigat un loc in Top 7 Minuni ale Lumii Medievale sunt:
1. Stonehenge,3 km vest Amesbury, Wiltshire, in sudul Angliei.
2. Colosseum, Roma, Italia.
3. Catacombs Kom el Shoqafa ( Mound of shards ), Alexandria, Egipt.
4. Great Wall of China, China.
5. Porcelain Tower of Nanjing, malul sudic al raului Yangtze, regiunea Nanjing, China.
6. Hagia Sophia Museum (fosta bazilica si moschee), Istanbul, Turcia.
7. Leaning Tower of Pisa , Toscana Italia.
Alte astfel de liste includ pe langa cele mentionate  si urmatoarele monumente:
» Taj Mahal,  Agra, India.
» Cairo Citadel,  Cairo, Egipt.
» Ely Cathedral (“The Cathedral Church of the Holy and Undivided Trinity of Ely” , regiunea Cambridgeshire, Anglia.
» Cluny Abbey, Cluny, regiunea Burgundia, Franta.



Misterul de la Stonehenge
Stonehenge este un  megalit singuratic , ce se inalta in mijlocul campiei Salisbury din Wiltshire, (sudul Angliei), intr-un mic orasel numit Bath. Misteriosul monument  reprezinta una dintre cele mai faimoase constructii preistorice din lume. Nu se stie cu exactitate cand a fost construit si de catre cine. Nu este o singura constructie, ci a fost facut in trei sau patru etape, pe parcursul a 15 secole.


Initial , considerat a avea un rol de Observator al Soarelui si stelelor, apoi locatie pentru sacrificii umane inchinate zeilor, se pare ca rolul sau a fost  de centru de vindecare. Fascinatia sa este cu atat mai mare daca esti martor lal rasaritului de soare peste Heel Stone, punctul culminant fiind razele de soare ce patrund in zona umbroasa dintre pietre, ceea ce face ca pentru cateva momente Stonehenge sa devina centrul Universului. Desi azi, peste jumatate din pietre, au cazut, lipsesc sau sunt ingropate, continua sa incite arheologii din intreaga lume si sa atraga uimirea si curiozitatea unui numar impresionant de turisti.

Colosseum
Numele original al Colosseumului era Amphitheatrum Flavium, dupa denumirea dinastei Flaviene, in timpul careia a fost construit (in timpul imparatului Vespasian) iar denumirea sub care este astazi cunoscut provine de la colosala statuie a lui Nero, amplasata in vecinatatea edificiului. Ce a ramas din acest impresionant Amfiteatru este o emblema a Romei, in care se regasesc talentele  arhitectilor, maretia imparateasca, distractia poporului dar si cruzimea despotilor.

 

Astazi, monument turistic, vizitat de milioane de turisti, a devenit simbol international impotriva pedepsei capitale.Incepand din anul 2000, autoritatile locale din Roma schimba tonul luminii ce ilumineaza cladirea din alb in auriu, ori de cate ori unui detinut condamnat la moarte i se schimba pedeapsa ori un stat a mai renuntat la pedeapsa capitala. Ultima data, aceasta ceremonie a avut loc in  in decembrie 2007, cand statul american New Jersey a abolit pedeapsa capitala.

Catacombele Kom el Shoqafa
Alexandria, Egipt ,  supranumita si Micul Paris al Antichitatii, adapostea  un amalgam de culturi la inceput de prim secol inainte de era noastra si a supravietuit in timp, in ciuda eforturilor cotropitorilor de a-l distruge. Subteranele sale insa adapostesc si astazi,  ramasite ale unei culturi ce dateaza de acum 2000 de ani: Catacombele Kom el Shoqafa (« Mound of Shards » , « Potsherds »), aflate in apropierea anticului stadion si al vechiului templu inchinat lui Serapis, un zeu grec si egiptean.

Necropola, declarata monument istoric si arheologic,  consta in numeroase morminte alexandriene, statui si obiecte arheologice ale cultului funerar al faraonilor, cu influente culturale elene si romane. O scara circulara conduce catre interiorul monumentului, a carui tuneluri au fost sapate in timpul imparatilor Antonini (secolul II iH). Acest edificiu a servit scopului sau de monument funerar pana in secolul  IV dH, iar in 1900 a fost redescoperit in timp ce un magarus a cazut accidental prin trapa de acces. Desi se pare ca initial monumnetul funerar a fost construit ca destinatie de veci pentru o singura familie, nu se stie de ce locatia a fost utilizata pentru a gazdui ramasitele pamantesti ale unui numar impresionant de indivizi.

Un aspect  macabru al constructiei il reprezinta Sala Caracalla , care conform legendei a servit drept camera funerara a unui masacru in masa (oameni si animale) ordonat de imparatul Caracalla.

Marele Zid Chinezesc
Marele Zid Chinezesc, cea mai lunga constructie realizata vreodata de mana omului, se intinde pe o lungime de aproximativ 12.000 km, avand extremitatea estica la Shanhaiguan si cea vestica la Jiayuguan. Acesta reprezinta o constructie militara cu caracter defensiv de cea mai mare amploare pentru China antica. Constructia sa a inceput acum 2000  de ani ( aprox sec VII- IV iH ) si a durat 100 de ani si are o  poveste tumultoasa.

 

Inceput in secolul 5 iH pe o lungime de 6000 de km,  avea rolul de a proteja Imperiul Chinez de poporul Xiongnu din nord. In anul 221 iH, primul imparat al dinastiei Qin a reunificat tara, a legat zidurile razlete pe care le construisera diferitele principate si a continuat sa construiasca Zidul, creand astfel aceasta minune a lumii. Imparatii din dinastiile ulterioare au continuat sa construiasca si sa repare Marele Zid, iar marea majoritate a portiunilor zidului pe care le vedem astazi au fost cladite in timpul dinastiei Ming.


Zidul de la Badaling, din apropiere de Beijing (64 km) reprezinta una dintre portiunile cele mai bine  conservate . Pe zidul ce se intinde serpuitor pe crestele muntilor se gasesc la un interval de 300 m, turnuri de semnalizare si creneluri de observare si tragere si multe alte constructii de aparare. Cu o inaltime de 8 m si o latime de 6,5 m, initial zidul a fost construit din piatra, pamant, lemn si iarba si apoi  finalizat cu caramizi; se spune ca au murit 2-3 milioane de chinezi care au muncit in conditii vitrege la ridicarea maretului proiect. Pavat cu piatra, era folosit ca sosea strategica dar si ca drum comercial, de importanta deosebita fiind Drumul Matasii.
Parasit  incepand cu secolul al XIX-lea, Marele Zid Chinezesc a fost luat sub protectie guvernamentala in 1952 si a fost declarat monument istoric al Chinei, mai mult decat atat este simbolul natiunii chineze si face parte din Lista Patrimoniului Mondial.
 
Muzeul Hagia Sophia (Ayasofa)
Supranumita si « Biserica Intelepciunii Divine», acum cunsocuta ca fiind Muzeul Ayasofa, este o fosta biserica ortodoxa rasariteana din Istanbul convertita in moschee in 1453, si apoi transformata in muzeu in 1935. Este recunoscuta ca fiind una dintre cele mai marete constructii din lume si s-au facut referiri la ea ca fiind Cea de-a Opta Minune a Lumii.


Fosta bazilica patriarhala , catedrala Patriarhiei din Constantinopol este una dintre cele mai importante structuri construite vreodata in Europa. Cupola centrala este o adevarata minune arhitectonica, atat prin marimea ei (diametrul 31 m ) cat si inaltimea ei (54 m ), datorita careia pare sa coboare din vazduh, luminata de cele 40 ferestre de la baza ei. Domul acestei constructii remarcabile, este unul dintre cele mai mari din lume, cu doar cativa centimetri mai mic decat domul Pantheonului .Interiorul sau decorat cu mozaice, coloane de marmura sunt de o mare importanta artistica.

Cand Imparatul Iustinian a inaugurat Basilica Hagia Sophia, in 537 a fost cea mai mai impresionanta constructie din lume si de maxima importanta pentru ortodoxismul timpuriu si Imperiul Bizantin, fiind primul exemplu de arhitectura bizantina.In secolul XV, Mehmet Cuceritorul a transformat-o intr-o moschee fiind indepartate clopotele, altarul, iconostasul, icoanele, asezand  morminte si fantani in jurul ei.In 1935 Hagia Sophia a devenit muzeu, pastrandu-si multe din elementele initiale, cele mai frumoase fiind icoanele realizate din aur si frescele.


Turnul din Pisa
Turnul din Pisa, din  regiunea Toscana a Italiei, reprezenta Clopotnita Catedralei italiene din Pisa. Este situata in spatele lacasului religios si face parte dintre cele trei miracole aflate in Piata Miracolelor ( « Campo dei Miracoli di Pisa »). Acest turn este cunoscut in intreaga lume pentru inclinatia sa de 5,5 grade (in prezent ), fata de nivelul solului, datorat unei fundatii instabile, pe un teren mlastinos.
Cu o inaltime de 54,5 m, el este compus din doi cilindri de piatra, concentrici, intre care se afla o scara cu 293 de trepte. Intre cele 8 etaje se afla numeroase coloane de marmura alba de Carrare, ce servesc drept suport, iar usa este impodobita cu decoratinui infatisand animale. Prevazut a fi o clopotnita, constructia turnului a inceput in 1173, dar lucrarile au fost sistate timp de un secol, de indata ce au finalizat constructia celui de-al treilea etaj (in 1178), datorita inclinatiei vizibile a temeliei. Cele 7 clopote ale sale reprezinta cele sapte note ale gamei Do major.
Orasul natal al lui Galileo Galilei, Pisa, adaposteste o emblema a istoriei si artei italiene, ce face parte din Patromoniul UNESCO. Lucrarile de consolidare finalizate in 2001 au prelungit viata monumentului universal cu inca 300 de ani.

Turnul din Nanjing-  Templul Gratitudinii
« The Porcelain Tower of Nanjing » este situat in Nanjing, capitala a Chinei antice, pe malul sudic al raului Yangtze. Razboaiele si conditiile naturale au conlucrat  la distrugerea sala partiala catre finele secolului XIX, iar in prezent se afla in renovare.
In traducere, numele sau chinezesc, Bao`ensi ,semnifica «Templul Gratitudinii» (Temple of Gratitude ) si a fost proiectat de catre un imparat chinez , Yongle, in secolul XV.

Turnul are o baza octogonala si a fost cea mai mare constructie din China la momentrul cladirii,  80 m de inaltime ( 9 etaje ) si 130 de trepte interioare. Acesta a fost cladit din caramizi de portelan alb, ce reflectau intrn mod spectaculos razele soarelui.In timpul noptii acesta era luminat de 140 de lampi ce erau suspendate in diferite puncte ale turnului. Jocul de lumini pe suprafata lucioasa a caramizilor   contura  imagini impresionante in nuante de verde, galben,maro pe peretii exteriori ai turnului, unele reprezentand flori, animale si peisaje. Decoratiunile exterioare includeau si imagini budhiste.
In 1856, a fost distrus de catre inamici pentru a impiedica supravegherea orasului din varful turnului. Din acest moment, constructia a fost lasata prada timpului pana de curand cand s-a propus refacerea acestui obiectiv pentur a fi utilizat in scopuri turistice.

Templul Taj Mahal
Turisti din intreaga lume viziteaza fosta capitala a Imperiului Mogul pentru a admira cu ochii lor cel mai faimos monument din India, magnificul templu Taj Mahal.  Este cu adevarat cel mai bine pastrat monument -mormant din intreaga lume si cel mai remarcabil exemplu de arhitectura mogula, un stil unicat care combina elemente de influenta persana, turca, indiana si islamica.In 1983, Taj Mahal a fost declarat  patrimoniu mondial de arhitectura UNESCO, fiind apreciat ca “o bijuterie a artei musulmane si indiene, una dintre cele mai admirate capodopere universale”.

 

O misiune pe cat de dificila, pe atat de originala si fascinanta, a apartinut arhitectului iranian Ustad Ahmad Lahauri, care a proiectat cel mai impunator si frumos monument-mormant din lume inchinat iubirii vesnice - Taj Mahal, din orasul Agra (nordul Indiei) - la initiativa imparatului mogul Shah Jahan, in memoria sotiei sale preferate, Mumtaz Mahal ( printesa persana musulmana.)
Cladirea este situata intr-un decor natural mirific , pe malul raului Yamuna, comunicand cu exteriorul printr-o poarta inalta si masiva, simbol  al intrarii in Paradis. Aceasta fusese fabricata din argint, insa datorita greutatii s-a scufundat, insa una din alama, mult mai usoara, i-a luat locul. Constructia este asezata pe o terasa din marmura alba, incrustata cu pietre pretioase si semipretioase (jad, cristal, safir, lapis, lazuli, turcoaz, carnelian), care pune in evidenta uriasul dom, cele patru minarete, gradina de o frumusete aparte cu plante exotice si fantani arteziene .Silueta delicata a Taj Mahal-ului se evidentieaza in peisajul roscat inconjurator.

Citadela Cairo
Cairo, supranumit “Orasul” celor o mie de minarete”, detine o colectie exceptionala de monumente musulmane din diferite epoci si in diferite stiluri arhitecturale. Numeroasele sale moschei sunt stralucite exemple de arta si arhitectura islamica. Citadela este cea mai faimoasa pentru moscheele, muzeele si fortaretele sale, printre care celebrul complex din alabastru Mohammad Ali (1830.) Aceasta  a reprezentat locuinta si resedinta guvernamentala a tuturor conducatorilor Egiptului din secolul al XIII lea si pana la jumatatea secolului al XIX lea.
Citadela sau fortareata orasului a fost construita pe parcursul secolului XII dH. In 1830 regele Mohammad Ali a transformat un palat din interiorul cetatii intr-o moschee cu o cupola uriasa de argint. In interiorul acesteia se poate vizita mormantul celui care ii poarta numele, un mini castel de primire a oaspetilor, o alta moschee extrem de veche, Muzeul Militar cu o expozitie de armament in aer liber, unele chiar adevarate (avioane, tunuri, tancuri), Muzeul Politiei cu tot felul de cazuri interesante din istoria politiei egiptene, un restaurant si un magazin de suveniruri.
Muzeul Militar este impresionant, statui, tablouri, exponate din diferite epoci, scene de lupta reproduse in tablouri, fresce, armament din diverse perioade. In exterior, in aer liber, poti admira gradinile cu vegetatie exotica (flori, arbusti, palmieri) si o alee cu tunuri si statui cu bustul conducatorilor Egiptului din cele mai vechi timpuri.


Catedrala Ely
Catedrala Ely, asa cum este generic denumita, este o catedrala anglicana aflata in tinutul Cambridge, Anglia. Numele sau intreg este “Catedrala Sfintei si Celei deofiinta Treimi din Ely” si reprezinta una dintre cele mai importante catedrale din circumscriptia ecleziastica a regiunii Cambridgeshire. Denumita de localnici  ”Vasul” sau “Vaporul Mlastinilor”, datorita formei sale proeminente ce strajuieste imprejurimile plate si inconjurate de ochiuri de apa, aceasta rerpezinta scaunul episcopal al Episcopului de Ely.


Initial manastire, si mai apoi catedrala, constructia medievala a suferit numeroase modificari si renovari pentru a ne fi prezentata asa cum este ea astazi. ”Ely” a fost de fapt numele insulei ce se afla pe acest loc,  pana in secolul al XVIII- lea cand terenul mocirlos a fost drenat, iar catedrala pare acum sa pluteasca deasupra pamantului. Naosul este deosebit prin constructie si decor, de origine normanda, si a fost  realizat  din partea de est spre vest incepand cu anul 1100 si finalizata in 1139. Normanzii au incercat, de-a lungul timpului, prin constructiile lor impunatoare si durabile, sa isi demostreze puterea asupra populatiei locale. Se spune ca nu a existat un proiect arhitectural prestabilit si nici macar un arhitect care sa proiecteze aceasta spectaculoasa cladire ecleziastica.
Alaturi de Catedrala Norwich si Catedarla Salisbury din acelasi tinut englez, Catedral Ely reprezinta una dintre cele trei catedrale ale Angliei, care nu are bataie de clopote.


Capsula Mileniului
Un aspect extrem de interesant ale acestei Catedrale il reprezinta un rol destul de neobisnuit atribuit de inteleptii epocii moderne: de a gazdui sub temeliile sale la “Capsula Mileniului” sau “Capsula Timpului” pentru cei nenascuti inca, pentru secolele urmatoare. Aceasta capsula are menirea de a transpune o calatorie in timp si va cuprinde pe langa diverse obiecte contemporane (inclusiv un program TV ) o carte cu biografiile a 500 de personalitati celebre, figuri proeminente ale caror realizari au avut un impact pozitiv asupra societatii, care sa reprezinte avangarda celor cinci sute de “pionieri ai noului secol”. Aceasta carte a fost expusa in anul 2001 la Congresul International al Artelor si Comunicatiilor din Marea Britanie, pentru ca biografiile si eseurile celor 500 de ambasadori ai spiritului contemporan sa fie o sursa de inspiratie pentru generatiile viitoare. Printre aceste personalitati, selectate de catre Institutul Biografic American , nominalizata la Premiul Universal pentru realizari deosebite se afla si marea actrita de teatru, de origine romana Leni Pintea Homeag. La finalul ceremoniilor, cartea a fost ingropata in pamantul celebrei cetati ale stiintei si artelor, Cambridge.
Se pare ca in anul 2050 sau 2100 cartea biografica inchisa in aceasta Capsula a Mileniului va fi deshumata si prezentata descendentilor celor ce au lasat un mesaj posteritatii prin realizarile si lucrarile lor.

Catedrala Cluny
Orasul francez Cluny s-a dezvoltat in jurul Benedictinarum Cluny Abbey , manastire fondata de Ducele de Aquitaine Wiliam I in 910 dH. Manastirea a devenit, cu timpul, una din cele mai bune dotate monahal instituţie din Europa. Astfel, in cateva decenii,1500 de manastiri i-au urmat exemplul spre  reinviere spirituala.  In evul mediu, principalele centre de copiere a mansucriselor erau manastirile, dintre care s-a remarcat in mod deosebit Cluny, iar  Biblioteca de Cluny a fost una dintre cele mai importante in Franta si in Europa in aceasta perioada , insa a fost devastata de hughenoti in 1562 si multe dintre mansucrise au fost distruse.

Intrarea dinspre sat spre manastire se face prin “ La Porte d`Honneur”, cu o arhitectura exceptionala si un maiestuos turn cu clopot “Clocher de l`Eau-Benite” . Muzeul  Ochier, in palatul abatiei, include cea mai importanta expozitie de gravura romanica.
Splendida constructie a fost cea mai mare biserica din lume (656 feet, aproximativ 213 m) pana la constructia Bazilicii Saint Peter din Vatican. Manastirea a fost ridicata de calugari si a reprezentat  liderul  “Imperiului Monastic” in sec XII (10.000 de calugari) si “ Lumina Lumii” proclamata de papa Urban al II lea, in 1908. In secolul XVIII a fost construit un elegant pavilion dedicat vietii calugaresti.

 




Album foto

Moscheea Muhammad Ali, Citadela Cairo, Cairo Moscheea Suleyman Pasha, Citadela Cairo, Egipt Moscheea Taj Mahal, interior, India Porcelain Tower of Nanjing, China Stonehenge Sunset, Anglia Stonehenge- Rasarit Stonehenge, Anglia Stonehenge la apus- Solstitiul de vara Stonehenge, Wiltshire, Anglia Sunset over Stonehenge, Wiltshire, England Taj Mahal - viziune frontala, India Taj Mahal, Agra, India Templul Taj Mahal, Agra, India Templul Taj Mahal, viziune laterala, India Traseul de pe Marele Zid Chinezesc Moschee in interiorul Citadelei Cairo Marele Zid Chinezesc Leaning Tower of Pisa, Italia Biserica Intelepciunii Divine (Hagia Sophia), Istanbul, Turcia Cairo Citadel, Cairo, Egipt Catacombele Kom el Shoqafa, Alexandria, Egipt Cluny Abbey, Cluny, Franta Cluny Abbey, Franta Colosseum noaptea, Roma, Italia jpg Colosseum roman Colosseum, Roma, Italia Curcubeu peste Stonehenge Ely Abbey, Cambridge, Anglia Ely Abbey, Cambridgeshire, Anglia Great Wall of China Great Wall of China, Badaling, langa Beijing. Hagia Sophia Museum, Istanbul, Turcia Hagia Sophia Museum- interior, Istanbul, Turcia Tavanul unei cupole, Ely Cathedral in Cambridgeshire, Anglia
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.