Rafting sau Whitewater rafting este un sport de agrement ce consta in parcurgerea unui rau cu ape mai mult sau mai putin involburate, intr-o ambarcatiune gonflabila. In Romania raftingul se practica de 20 de ani, insa abia in ultimii ani a capatat mai multa amploare, odata cu dezvoltarea turismului rural. Pentru a practica acest sport aveti nevoie doar deputin spirit de aventura sau doar simpla nevoie de a rupe rutina vacantelor.
Echipament
Acestea sunt gonflabile si pot fi de mai multe tipuri - caiac gonflabil, canoe gonflabila, pluta gonflabila si catamaran gonflabil. Barcile (engl. raft) sunt confectionate din materiale cauciucate si viniluri in mai multe straturi, cu cateva camere independente. Au lungimea intre 3,5 si 6 metri, iar latimea intre 1,8 si 2,5 metri. Mai exista rafturi pentru o singura persoana, avand lungimea de 1,5 m. Pentru navigatie mai sunt folosite vasle obisnuite, care trebuie sa fie rezistente. Capacitatea barcilor este de 4 - 12 persoane.
Pe la noi s-au descoperit si alte tipuri de ambarcatiuni - pluta formata din aproximativ 600 de PET-uri, stranse in saci de rafie legati intre ei. Pare amuzant, dar este o varianta eficienta si ieftina.
Pentru apele de la clasa II in sus, casca de protectie si vesta gonflabila sunt obligatorii. Vesta trebuie sa fie suficient de groasa pentru a proteja coloana, dar sa nu incomodeze la vaslit. Sunt folosite hainele din neopren - chiar si sosete - care ofera protectie termica in apele reci. Un obiect foarte util este trusa inchisa etans, in care se lasa, telefoanele, camerele foto si alte obiecte care pot fi distruse de apa.
Scara Internationala a claselor de dificultate
Clasa I (usor) - Zonele turbulente de pe rau sunt foarte mici si navigarea nu necesita manevre deosebite. Nivel pricepere: niciunul.
Clasa II (mediu) - Turbulente de apa, cateva pietre, eventuale manevre. Nivel de pricepere: vaslit.
Clasa III (dificil) - Apa inspumata, valuri mici, posibil o cascada mica, insa fara pericol. Poate fi nevoie de manevre complexe. Nivel pricepere: vaslit nivel avansat.
Clasa IV (foarte dificil) - Apa involburata, valuri medii, posibil stanci, posibil o cascada considerabila, poate necesita manevre rapizi. Nivel pricepere: experienta in whitewater rafting.
Clasa V (extrem de dificil) - Apa involburata, valuri mari, posibil stanci mari si pericole, posibil o cascada mare, necesita manevre precise. Nivel pricepere: experienta considerabila in whitewater rafting.
Clasa VI (nenavigabil) - Raurile de clasa VI sunt considerate prea periculoase pentru a putea fi navigate in siguranta. Posibil ape deosebit de involburate, valuri uriase, pericole si stanci uriase, cascade periculoase al caror impact depaseste posibilitatile de protectie ale echipamentului. Parcurgerea unui astfel de traseu are foarte posibil ca rezultat accidente grave sau decese. Nivel pricepere: Parcurgerea cu succes a unui traseu clasa VI, fara accidente grave sau decese, este considerata o chestiune de "noroc chior" sau pricepere extraordinara.
Adrenalina la maxim
Unul dintre cele mai salbatice rauri pe care se poate practica rafting este Zambezi. Peisajul african va asigura prezenta crocodililor si a hipopotamilor, animale pe care cu greu le puteti vedea in drumetii pe uscat, dar care totodata ridica noi riscuri. Daca doriti sa evitati intalnirea cu animalele periculoase, un alt loc superb pentru rafting este Pacuare din Costa Rica - excursii printre vegetatia junglei si inot pe sub cascade.
Pentru turistii cu adevarat aventurosi, excursiile de rafting pe raul Karnali (clasa IV-V) din Nepal reprezinta o adevarata provocare. Doar ca sa ajungeti aici este o adevarata aventura. O alta locatie "salbatica" este raul Futaleufu din Parcul National chilean Los Alerces, ale carui ape inspumate atrag rafteri si cacacisti din lumea intreaga.
Siguranta
Raftingul poate deveni un sport periculos daca nu sunt respectate regulile de protectie de baza. La fel ca majoritatea sporturilor in natura, odata cu trecerea anilor si raftingul a devenit un sport mai sigur - echipamentul a devenit mai specializat si este mai calitativ. Unele pericole sunt independente insa de eforturile sportivilor si continua sa puna probleme - copaci cazuti, baraje, stanci ascutite sub apa si cascade periculoase.
Exista cateva reguli simple, pe care trebuie sa le cunoasca oricine doreste sa practice rafting. In primul rand, barca trebuie mentinuta tot timpul cu partea din fata (prova) inainte, in special in timpul parcurgerii unei cascade. De asemenea, nu trebuiesc evitate zonele cu apa foarte involburata - in acele zone avem siguranta ca apa este adanca si nu se afla obstacole ascunse sub apa. Vaslele trebuie sa fie foarte rezistente, deoarece rolul acestora la rafting este mai mult de a evita obstacole precum copaci si stanci si de a mentine orientarea barcii.
Europa Park reprezinta viziunea unui continent unit si in acelasi timp divers, oferindu-va mici excursii intr-un loc sau altul din ...
Slovenia incepe in fiecare an in mod activ - aici au loc mai multe competitii internationale si de cupa mondiala, ...
Directorul London 2012 Festival Ruth Mackenzie a lansat festivalul la Turnul Londrei, spunand ca marea provocare a fost ridicarea la nivelul ...
Puterea legislativa din Marea Britanie intentioneaza sa redenumeasca una dintre cele mai faimoase atractii ale Londrei - cunoscut de toata ...
Ras Ghamila este un platou lung, acoperit cu corali avand forma plata (Acropora cytherea) si corali moi. Reciful de la ...
Pelisor este "copia " ceva mai mica a castelului Peles. Construit cam in aceeasi perioada cu Castelul Peles (1889-1903), de regele ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat