In voiajul de o saptamina in republica Irlanda efectuat impreuna cu alti bunici de peste 66 de ani am rezervat o zi pentru tinutul Burren. Din Dublin pentru un drum dus-intors pina la Galway am platit 69 Euro pentru 4 persoane. Durata transportului dus sau intors a fost de 2,5 ore.
Din Galway am facut o excursie incintatoare de o zi la Cliffs of Moher şi tinutul Burren cu o companie de turism locala. Ghidul si soferul a fost aceeasi persoana, John, care ne-a dat informatii non-stop despre modul de viaţă al irlandezilor, al obiceiurilor lor, al istoricului locurilor si al limbii. Pretul excursiei a fost de 25 Euro/persoana inclusiv excursia de o zi in tinutul Connemara ( pret negociat la singe de seniorul intre seniori...).
Am avut opriri de-a lungul traseului pentru a vizita principalele atracţii: relieful carstic atit de spectaculos, peştera Aillwee, sinistrul Castel Dunguaire, satul Doolin cu casele cochete, salbatica intilnire dintre ocean si uscat- Cliffs of Moher si Burren Atlantic Coast Drive,, enigmaticele Poulnabrone Dolmen. Pasunile de un verde crud unde pasteau oile si vacile de rasa erau imprejmuite cu ingramadiri de pietre calcaroase, la fel gardurile de pe marginea soselei construite pe vremea cind ce erau masini ne gituiau drumul sinuos.
Cliffs of Moher este malul stincos si abrupt unde uscatul se intilneste cu apele oceanului Atlantic. Cu o inaltime maxima de 214 m abruptul deasupra Atlanticului se întinde pe o lungime de 8 km de-a lungul coastei în partea de vest a Irlandei. De pe aceste stinci intr-o zi clara se pot vedea Insulele Aran, sau munţii din Connemara.
Cliffs of Moher este printre cele mai vizitate atracţii naturale din Irlanda care surprinde inimile a circa un milion de vizitatori în fiecare an.
Amintiţi-vă ca aceasta este una dintre cele mai aglomerate atractii de pe insula Irlanda. Minuni ale naturii vă înconjoară la Cliffs of Moher. Fie că este vorba de stânci şi formaţiuni sculptate de timp, ocean şi vreme în forme fantastice, fie valurile oceanului care lovesc cu furie neincetat malul, fie multimea de plante, păsări şi alte animale sălbatice care locuiesc pe stânci şi mare, există o mulţime de minuni naturale de care sa te bucuri aici.
Deşi zona cautata de turisti este străjuită de un parapet continuu din piatra nu puţini sunt cei care îl sar pentru a face fotografii sau sa contemple hăul.
Din aceasta cauza multi si-au gasit sfirsitul in apele oceanului, iar unii sigur au facut-o intentionat!
... ceilalti 3 bunici...
Monument in memoria celor disparuti in ocean la Cliffs of Moher.
Cea mai inalta stinca din ocean (Branaunmore) la poalele Cliffs of Moher se afla sub Turnul lui O`Brien are 67 de metri inaltime. Această coloană de piatră a fost o dată o parte din uscat, dar eroziunile costiere au izolat stinca de continent. Alaturi de stinca puteti vedea o nava cu turisti care admira spectacolul de pe ocean.
Mai departe spre vest un număr de peşteri marine s-au format la poalele stâncilor.
Cliffs of Moher a fost folosita ca locaţie pentru multe filme de-a lungul anilor, lista este foarte lunga, amintesc doar citeva : Harry Potter , Tunurile din Navarone, Fiicele lui Ryan, The Mackintosh Man, The Princess Bride, etc...
In aceeasi masura aceste stinci inspira pe muzicieni si pe pictori...