Poem irlandez
In viaţă, sunt doar două lucruri pentru care trebuie să-ţi faci griji:
Dacă eşti sănătos sau eşti bolnav.
Dacă eşti sănătos,
N-ai de ce să-ţi faci griji.
Dar dacă eşti bolnav,
Sunt doar două lucruri pentru care trebuie să-ţi faci griji:
Dacă te faci bine,
Sau dacă mori.
Dacă te faci bine
N-ai de ce să-ţi faci griji.
Dacă mori,
Sunt doar două lucruri pentru care trebuie să-ţi faci griji:
Dacă ajungi în Rai sau în Iad.
Dacă ajungi în Rai,
N-ai de ce să-ţi faci griji.
Dacă ajungi în Iad...,
O să fii aşa de ocupat să dai mâna cu toţi prietenii tăi,
Că n-o să ai vreme să-ţi faci griji!
Aşa că: de ce să-ţi faci griji?
Pornind de la morala poemului irlandez, impreuna cu alti 3 bunici aflati in vacanta mare sau pensie am hotarit sa "cucerim" Islanda si Irlanda. Am facut aceste "expeditii" pornind de fiecare data din Londra. Am rezervat cite o saptamina pentru fiecare tara. Bilete de avion, cazari, bilete de autobuz sau taxi au fost achizitionate toate online, stand confortabil acasa intr-un fotoliu cu un laptop in fata. La fel documentarea s-a facut tot pe internet.
In Republica Irlanda ne-am propus sa vizitam capitala Dublin si Galway cu imprejurimile sale (pitorestile si spectaculoasele tinuturi Connemara si Burren obiective prezentate anterior).
In Dublin am avut parte de o cazare in buricul tirgului, cartierul Temple Bar.
Temple Bar este una dintre cele mai vechi vetre ale orasului Dublin . Dublin a fost născut în şi în jurul Temple Bar.
Poza cu William Temple si ultimul urmas dindinastie...
Când mergi pe jos în Temple Bar vei vedea o mulţime de cladiri si strazi cu diferite tipuri de arhitecturi. In orice moment există aproximativ cincizeci de organizaţii culturale cu sediul în Temple Bar, zeci de artişti amatori sau profesionişti şi mii de vizitatori!
Nu e de mirare ca Temple Bar este cartierul cultural din Dublin 365 de zile pe an (şi 366 într-un an bisect!)
Dar Temple Bar este mai cunoscut de turisti pentru viata de noapte ( chiar si de zi !) cu puburile sale cum ar fi Temple Bar, Oliver St.John Gogarty sau Auld Dubliner.
Poza pub Temple Bar
Pub-ul Oliver St.John Gogarty are si un hotel pentru toate buzunarele, noi am inchiriat un apartament super la un pret foarte bun la etajul 6. La parter si etajul 1 era pub-ul cu muzica irlandeza live. Astfel am avut prilejul sa cunoastem "pe viu" ritmul vietii din acest "templu". Noi am gustat din plin atit farmecul muzicii irlandeze live cit si berea Guinness. Am ramas placut surprins ca aceste baruri sunt "populate" cu clienti de toate virstele, toate natiile si, foarte curios, multe grupuri de femei neinsotite de barbati(aviz amatorilor, noi, cei 2 barbati din "grup" aveam paza dupa noi)!. Muzica irish live ii facea pe multi sa lase paharul cu bere pentru a incinge un dans irlandez indracit! Era o atmosfera civilizata de distractie !
Poza pub Oliver St.John Gogarty
Muzica irish live
In afara de Temple Bar doresc sa va sugerez, exemplu de business de succes in turism, alte 2 obiective care tin de traditia irlandeza: Guinness Storehouse ( muzeul berii Guinness ) cel mai cunoscut brand irlandez si muzeul whiskey-ului Jameson Distillery.
Cladirea Guinness Storehouse este conceputa pe o suprafaţă de şapte etaje în jurul unui atrium în formă de halbă de bere şi include muzeul cu toate fazele de producere a rivnitei licori, un magazin de vânzare cu amănuntul, spaţiu expoziţional, săli funcţionale, un restaurant şi două baruri.
Fondatorul fabricii de bere Guinness este Arthur Guinness, "prezent" şi el la parterul clădirii. Turul include si o halbă de bere rece Guinness şi nu există nicăieri placere mai mare de a o savura, chiar daca este greu de gasit o masa libera, decât în Barul Gravity la cel de al 7-le etaj al clădirii. Acest bar circular are o fereastră de 360 de grade şi oferă o vedere spectaculoasă asupra orasului Dublin. Berea si panorama asupra Dublinului fac taxa de intrare suportabila.
Poza la bar etaj 7
Amplasat în inima oraşului Dublin, o vizită la Old Jameson Distillery este mai mult decât o plimbare, este o experienţă interesantă. Vizitatorii retraiesc povestea lui John Jameson & Son prin istoria, atmosfera şi mai presus de toate prin papilele lor gustative. Ghidul te conduce pe traseul pe care apa, orzul si drojdia se transforma in mult apreciata licoare prin zdrobire, fermentare, distilare şi maturare.
După tur, toţi vizitatorii sunt recompensati doar cu o gura de whisky Jameson. Voluntari norocoşi sunt selectati pentru a participa la o comparaţie intre diverse marci de whisky. Toti dau cistigator pe Jameson...