Venetia

Gourmet - venetian

In majoritatea retetelor culinare apar exoticele condimente orientale: ghimbirul, sofranul, cuminul, scortisoara si boabele de mustar. In bucataria ventiana sunt foarte populare pestele si fructele de mare, ceea ce este si usor de inteles avand in vedere geografia zonei. Dar cu cat ne indepartam de mare populare devin carnea - in special vanatul si cea de pasare, dar nu numai.


Printre cele mai cunoscute mancaruri se gaseste rata salbatica in sos de plante si sardele si, provenind din Austria in urma dominatiei ce a urmat congresului vienez, ficatul de vitel vienez servit cu "polenta" (sau mamaliga, inainte de a fi facuta din porumb era un terci din boabe de orz prajite, apoi macinate, amestecate adesea cu mei).


Mai populare decat macaroanele sunt in aceasta regiune "risotto". Acesta poate fi preparat cu cerneala sepiei si poarta denumirea de "risotto nero".


Venetia este renumita si pentru cultivarea legumelor, iar dintre cele mei apreciate mentionam salata rosie "ridicchio" din Treviso si sparanghelul alb din Basano del Grappa.ss

 

Mancaruri traditionale:


Lasagna venetiana

Se prepara din clatite, sos bolognez, smantana, cascaval ras.
Risotto alle seppie

Este un preparat exotic cu fructe de mare si orez. Sucul lasat de sepie este folosit pentru a gati orezul.
Baccala mantecato

Este o reteta specific venetiana, pe baza de cod, gatit in ulei de masline, si asezonat cu usturoi, patrunjel si un sos specific.

 

Pe langa "meniurile turistice" la pret promotional, Carnavalul de la Venetia presupune cunoasterea Cetatii Lagunare prin simturi, si cum districtul Cannaregio adaposteste "capitala gustului", restauratorii de aici au propus un meniu absolut senzational... care se numeste... chiar Sensation Menu. Acesta este spectaculos nu prin exotismul preparatelor, ci prin combinatie inedita a diferitelor ingrediente, prin compozitie si mod de pregatire - prezentare. Meniul debuteaza cu o serie de antipasti (antreuri), extrem de variate si exotice, apoi felul de mancare este compus din crevete marinat, urmat de dorada pregatita intr-o marinata cu portocala si ghimbir. Apoi anghila preparata cu brandy, a carei inghititura trebuie insotita obligatoriu cu o sorbitura din sezationalul vin Pinot Grigio. La sfarsitul mesei un pahar de grappa iti linistete organismul surprins de savoarea unei asa delicatese.


Dragostea o regasim peste in tot in acest oras al luminii, chiar si in modul de preparare al mancarurilor, mitul nasterii retetelor, ba mai mult motivul crearii lor pentru a proba iubirea. Este cazul inghetatei extraordinare, a "ciococolatei lui Casanova", ale carei efecte afrodisiace sunt adeseori sublimate (bomboanele de ciocolata traditonale venetiene se gasesc in magazinul Baci Perugina).
Pe la sfarsitul veacului al XI-lea, Ruggero il Normanno inventa o specialitate de branza pentru... a readuce surasul pe buzele sotiei sale, Adelaisa: un extract de planta asemanatoare sofranului, cu efecte antidepresive, "zafferano" adaugat in lapte inchegat.


O alta specialitate de branza nascuta din dorinta de a inspira candoare, romantism a fost creata in 1849 de Leonardo da Vinci, pentru a fi servita la banchetul de nunta al printului Giangaleazzo Sforza cu Isabela Aragon.


Intre alte mancaruri , o delicatesa specifica Valentine`s Day, inca din veacul al XVII-lea este un "dolce” pe baza de faina de porumb, faina de grau si migdale numita "Amor polenta con madorle"pe care o puteti gasi usor in patiseriile venetiene in aceasta perioada.



Ai fost aici?

Publica imagini sau impresii despre Gourmet - venetian. E simplu!
Crează un cont acum pe comunitatea Turistik!
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.