Lagarul de la Auschwitz (Oświęcim) Polonia
1 voturi
Autor:
FlaviusC, 23 Mai 2011
O experiență de:
Vizualizări: 4322
Cu ceva ani in urma am văzut , fiind în trecere prin OÅ›wiÄ™cim (Auschwitz) Polonia, celebrul lagăr de exterminare, folosit de către nemţi pentru uciderea a zeci de mii de evrei dar nu numai. M-am plimbat ceva mai bine de doua ore atat prin muzeu, care te întâmpină absolut grotesc, cu imagini apocaliptice despre istoria şi suferinţele celor care au fost ucişi în acel loc, cât şi prin lagăr, printre clădirile cenuşii, lipsite şi astăzi de viată sau speranţă. In muzeu este impresionant sa vezi laolaltă, istoria în imagini: poze cu oameni scheletici, abia ţinându-se pe picioare, uniforme naziste, sculpturi cadaverice, obiecte ale celor ce au fost închişi (există o pereche de papuci din lemn - încălţările purtate de către deţinuţi, uniformele acestora) etc. Te rup de realitate şi-ţi creează instantaneu imaginea acelor vremuri.
Din muzeu ai acces către lagărul propriu zis. Clădirile cenuşii din cărămidă, sârma ghimpată, cabana unde erau triaţi deţinuţii, camera de gazare (o singura astfel de camera era deschisa pentru vizitare) toate iţi descriu fără cuvinte istoria neagra şi urată a omenirii. Ce m-a impresionat extraordinar a fost un grup de evrei care s-au plimbat tot timpul prin lagăr cu un steag uriaş al Israelului ridicat cât mai sus, spre a fi văzut de toţi, încercând poate o răzbunare tardivă dar binevenită a istoriei vremurilor apuse.
Probabil ca toţi aţi citit sau măcar aţi auzit poveştile ce s-au scris despre lagărelor fasciste din cel de al II lea război mondial, dar imaginea apocaliptica a complexului de la Auschwitz nu poate descrie în totalitatea ororile ei, ci trebuie văzută cu proprii voştri ochi. Impresionant , unic şi tulburător.
rânduri de sârmă ghimpata
intrarea în lagăr
Zâmbet trimis!
Comentarii (1)
27 Mai 2011
Interesanta descriere... Ar fi fost si mai intersanta cu mai multe fotografii.
Oricum, din expunerea descrierii am "vizualizat" lagarul... :)
Felicitari.
Alte impresii din Oswiecim