Manastirea Sambata de Sus si Izvorul Parintelui Arsenie Boca sunt o destinatie absolut perfecta de primavara.
Cum primavara e anotimpul revenirii la viata a naturii ( dar sa fiu sinncer nu numai a naturii ci si a mea ... aici declarandu-ma un fan infocat al primaverii si verii .. hai poate si un septembrie daca nu tot cat mai tin acele temperaturi de peste 20 gr C si nu ploua), merita sa dai o fuga de o zi sau doua pana la poale de Fagaras, la Sambata de Sus. O vizita la Manastirea Brancoveanu sau o gura de apa de izvor rece si proaspata de la Izvorul Parintelui Arsenie Boca, din apropiere, o sa te faca sa uiti toate grijile; toata agitatia de zi cu zi o sa dispara ca prin minune.
Ca posibilitati de cazare ar fi nenumarate ... de exemplu eu am stat la Sibiu si am facut acest drum cu masina ... aproximativ 70 km deci cam o ora de mers, daca vreti sa stati chiar in zona respective atunci puteti opta pentru una din pensiunile din zona ( aici dezvoltandu-se foarte mult turismul).
Vegheata din departare de culmile Muntilor Fagarasului, de padurile care coboara pana aproape, manastirea te impresionaza prin linistea care domina spatiile largi si prin arhitectura aerisita in stil (cum oare altfel decat) brancovenesc. Totul este "la linie", nimic nu este lasat la intamplare..
Ctitorita de Constantin Brancoveanu, biserica manastirii a fost construita intre anii 1696-1704 pe locul unei mai vechi biserici de lemn, ce avea dublu hram (Adormirea Maicii Domnului şi Izvorul Tămăduirii). Astfel, ca raspuns la politica de catolicizare a Transilvaniei sub dominatie habsburgica, domnitorul Constantin Brancoveanu intemeiaza la Sambata de Sus o manastire ortodoxa, pentru a da marturie in timp despre unitatea de neam si credinta a romanilor de pe ambele versante ale Carpatilor.
Soarta celor mai multe biserici si manastiri din Transilvania, nu ocoleste nici manastirea de la poale de Fagaras. Dupa aproximativ 70 de ani de la decapitarea domnitorului Constantin Brancoveanu de catre turci in 1714, la ordinul Vienei, biserica si manastirea sunt distruse de generalul habsburgic Preiss. Mult mai tarziu, dupa 140 de ani in care biserica ramane in ruina, in 1926 incep lucrarile de restaurare, al doilea ctitor al manastirii fiind Mitropolitul Nicolae Balan. Biserica a fost sfintita dupa razboi, in timpul regelui Mihai I.
Manastirea Brancoveanu, e un loc unic, in care se transmite parca forta si energia pe care o inspira atat masivele culmi ale Fagarasului, cat si legatura acestor locuri cu cel care a fost Parintele Arsenie Boca. Nu o sa intram in detalii aici, insa trebuie sa mai spunem ceva. Am batut pana acum tara asta in lung si in lat, am urcat mai pe toti muntii mari pe care ii avem, am vazut o gramada de locuri mai mult sau mai putin incarcate spiritual din Romania. Dar aici e singurul loc de unde am plecat cu o liniste interioara, o liniste fara o sursa precisa. Si nu vorbim de Manastirea Brancoveanu ci de Izvorul Parintelui Arsenie Boca. Asa am inteles de ce, aproape de dimineata pana seara, oamenii vin cu bidoane de apa si stau la coada pentru a le umple de la izvor. Nu degeaba in piatra de langa izvor stau sapate urmatoarele cuvinte: "Cine va bea din apa pe care Eu i-o voi da, nu va mai inseta in veci, caci se va face in el izvor de apa curgatoare, pentru viata vesnica" (Ioan 4, 4).
Si mai e un lucru de care trebuie sa povestim. La iesirea din Manastirea Brancoveanu sa nu uitati sa va opriti si la crucea de marmura - monument ridicat in memoria luptatorilor anticomunisti din Muntii Fagarasului. E o cruce alba, inalta, mandra asa cum au fost si cei care au luptat pe crestele Fagarasului. Pentru ca toate lucrurile se leaga, atat Manastirea din Sambata de Sus, cat si numele Parintelui Arsenie Boca se leaga de rezistenta anticomunista din Fagaras, mai precis de Grupul Carpatin Fagarasan, condus de Ioan Gavrila Ogoranu, care a rezistat in muntii Fagarasului maibine de 10 ani. E un loc in care face bine sa te gandesti la grijile zilnice si la toate nemultumirile pe care le ai... toate o sa ti se para nimicuri daca le pui in balanta si stai sa te gandesti la mana de oameni care au resistat si au luptat ierni la rand pe crestele si prin padurile Fagarasului. In fiecare an, in prima duminica dupa sarbatoarea Sfantului Ilie (20 iulie) aici are loc comemorarea eroilor Rezistentei anticomuniste din Tara Făgărasului.