Asezata pe una din colinele impadurite ale Iasului, tronand eleganta si solitara, Manastirea Cetatuia este genu de obiectiv pe care iti sare in ochi si te face sa te intrebi: "Ce-o fi acolo?".
Este unul din cele mai importante obiective turistice din Iasi, dar trebuie sa marturisesc cu rusine ca, desi sunt in Iasi de aproximativ 12 ani, abia acum mi-am facut timp sa o vizitez.
Este o manastire de calugari construita prin 1600-1700 in timpul lui Gheorghe Duca.
Din exterior are un aspect de cetate, cu ziduri inalte si masive, probabil avand si rol de aparare pe vremea aceea.
Ce te impresioneaza insa este interiorul. Cum intri pe poarta in incinta te invaluie un sentiment de liniste si o stare de beatitudine. Locul acela pare rupt de realitate.
Am fost intr-o dupaamiaza frumoasa de sambata, iar soarele scalda linistit curtea interioara, foarte curata si bine intretinuta. Inafara de un grup mic de tineri si un calugar ratacind pe aleie, nu mai era nimeni. Dinspre biserica din centrul curtii se auzea, nici tare, nici incet, si foarte clar, muzica unui cor bisericesc (nu canta nimeni acolo, era prin boxe din pacate). Cred ca a fost cea mai frumoasa muzica teologica pe care am ascultat-o vreodata. Nu sunt credincios, nu frecventez biserici decat ocazional, iar cand aud Trinitas la radio schimb repede postul. Dar acea muzica, curata si linistitoare, si evidentiata de linistea din jur, nu are cum sa nu te impresioneze.
Am vizitat interiorul bisericii, apoi am urcat pe zid pana la turnul clopotnita.
Biserica (numita Biserica Sf. Apostoli Petru si Pavel), situata in centrul curtii, nu este foarte mare, dar interiorul este interesant, cu peretii negriciosi si scorojiti de vreme. Nu ma pricep la arhitectura, cu atat mai putin sa descriu arhitectura unei biserici, dar, din cate am observat, ca si particularitate, pronaos-ul este separat de naos de un zid gros prin care treci printr-o usa cu bolta (in general, la alte biserici, cele doua incinte fac corp comun).
Clopotnita nu este nici ea foarte inalta, dar iti ofera o vedere peste ziduri si o panorama frumoasa spre cartierele Tudor si Tatarasi.
Un calugar ne-a intrerupt contemplarea. Trebuia sa bata toaca si sa traga clopotele. Nu il deranja prezenta noastra, dar am preferat sa plecam de acolo (clopotele alea mari, batand, langa urechea mea...).
Inafara de cele doua, am citit acum(din pacate) ca mai erau locuri de vizitat: Casa Domneasca, Corpul cu chilii si Sala Gotica. Poate data viitoare...
La plecare, am mai dat o tura prin exteriorul zidurilor si am admirat panorama spre cartierele Nicolina si CUG.
Calugarii au si priopria lor productie de vin imbuteliat, alb si rosu. Mi-am luat cate o sticla de fiecare. Pana acum l-am testat pe ala alb, dar nu m-a impresionat.
Ca sa ajungi la manastirea Cetatuia nu e foarte complicat: de pe bulevardul ce uneste Nicolina cu Soseaua Socola (reper de la Selgros spre Siraj), dupa ce ai trecut podul, inainte de a incepe randul de blocuri, faci la dreapta pe un drum secundar. Urci vreo 400 metri pe un drum serpuitor prin padure. Si ai ajuns!
In concluzie, Manastirea Cetatuia este un obiectiv turistic gratuit, cu acces usor, si care, parerea mea, ar trebui vizitat...macar de ieseni!