Nu, inca nu, inca n-am sa va povestesc despre coridele spaniole, nici despre cuceririle transfrontaliere acoperite cu aur de douazeci si patru de carate ale lui Cortez si Pizzaro, nici despre festivalul de la Pamplona sau despre batalii cu rosii coapte, ci despre o ciudatenie minerala a peninsulei iberice.
Ci despre un loc in care pana si "pietrele au prins grai", un loc in care, nu doar regnul animal si vegetal ci chiar si cel mineral, are personalitate.
In provincia Castellon, la 100 si ceva de kilometri nord de Valencia, pe malul Mediteranei, se afla in orasul Oropesa, avand in prim plan, un frumos parc tematic
, ...pietrele. Da, da, niste roci anonime, niste pietroaie greoaie si fara noima, pe care nimeni, in alta parte a lumii n-ar da doi bani, sunt vedetele de necontestat ale acestui parc de distractii, situat in jurul catorva hoteluri piramidale, asemanatoare cu cele din complexul Belvedere din Olimp, de la marea noastra. Hotelul "princeps" al aceste asezari balneare, se numeste Marina d'Or
. Spaniolii, un popor inconjurat si inspirat de multe frumuseti ale naturii dar si ale arhitecturii, au reusit sa cladeasca de-a lungul secolelor, din banalele graunte de siliciu , nu numai frumoase castele de nisip, ci, iata, din cateva zeci de bolovani diformi, care parca mai mult incurca omenirea decat o ajuta, au construit adevarate parcuri de distractii.
Ei, dar nu e totul numai piatra in acest parc ce se intinde pe 12.000 de metri patrati...mai gasesti pe-aici si un carusel, o linie de "mocanita" care trece pe sub pantalonii unui Pinocchio gigant, o discoteca asezata pe-o petala de nufar urias, un tobogan acvatic, dar, esenta parcului, ramane totusi, piatra. In acest parc, radacinile palmierilor sunt incojurate de spartura de cremene si alte multe pietricele, bancile pe care te odihnesti sunt construite din blocuri de piatra sculptate si acoperite cu mozaic colorat iar podurile de piatra ce inca nu s-au daramat, traverseaza pe-aici niste mici canale pline cu apa, marginite de siruri de bolovani pictati, pe langa care se zbenguie pesti multicolori. Exista si cateva gradini de cactusi si multe flori care prefera vecinatatea dura a rocilo
r, asezate in interiorul unor rondouri din piatra. Podurile de piatra sunt acoperite si ele cu acoperisuri de piatra, ce constituie excelente puncte de observatie pentru cei ce vor sa aiba o privire generala asupra parcului. Gaseti pe-aici si blocuri masive si verticale de granit, unde poti sa devii un adevarat catarator montan, inarmat cu pitoane si cordeline.
Aleile sunt, bine-nteles si ele, pietruite si incadreaza cateva spatii verzi, unde gasesti figuri geomorfe modelate in tuia
. Gasesti asadar, broscute, ratuste, fantani arteziene sau cactusi din... tufe de tuia. Gasesti si grote de piatra din care izvorasc...cascade. Te poti plimba pe-o alee printre doua fantani arteziene linistite, dar care, dintr-o data incep sa ia amploare si-ai sa vezi cum jeturile de apa trec deasupra capului tau, iar tu te vei trezi dintr-o data intr-un tunel acvatic... Acest spectacol artezian spontan mi-aduce aminte de feericele concerte muzicale insotite de jocuri arteziene dirijate de computere din parcurile Barcelonei, pe muzica formatiei Queen... va mai aduceti aminte de Fredy Mercury si-a lui..."Barcelona, Barcelona"? ...Chiar si valurile marii din vecinatatea parcului, ce, in acest loc se preling pe o plaje ingusta, fara valoare, dar deasupra careia se vad in schimb niste apusuri de soare superbe, pot fi admirate de pe niste terase cocotate pe cateva roci imense, protejate de garduri de sarma...
Sa va zic ca in aceasta gradina "mica mititica" era un fel de rezervatie naturala in miniature??? Dada cititi bine nu va frecati la ochi ... plimbandu-ne pe aleile gardinei am avut surpriza sa vedem nici mai mult nici mai utin decat gaste, lebede negre, pesti .. crap chinezesc, fazani, boscute testoase si o colivie imensa cu tot felul de rase de papagali.
Nu neaparat investitiile masive si luxul atrag turistii ci si unele idei simple. Exista amatori pentru orice fel de atractie, chiar si pentru niste bolovani de duzina, daca stim in ce pozitie sa-i asezam si cum sa "le dam viata".
Daca mai ma gandesc ca pentru amuzamentul celor mici si nu numai al lor seara pe aleile compexului unde am stat se organiza un fel de festival cu tot felul de care alegorice impanzite de luminite care mai de care colorate si mai frumoase
... insotite de printi si printese care dadeau viata si farmec "povestii"
sincer mi se zbarleste si acum pielea pe mine datorita faptului ca unii stiu sa faca bani peste bani cu litoralul lor iar noi avand atatea plaje sa nu mai vorbim de Delta Dunarii si cu ce ne-a mai inzestrat Dumnezeu nu reusim sa facem nimic. SPECIFIC NOUA
Si, fara sa vreau, gandul imi zboara spre casa...la piticii nostri rosii de lut de la Barsanesti pe care-i intalnesti mai nou prin curtile multor pensiuni turistice ce incep sa semene intre ele... oare aceste aranjamente de piatra, pe care mama-natura ni le ofera gratis, nu ar fi mai de efect?
Natura ne da solutii la orice intrebare, important e s-o privim cu atentie, sa ne gasim timp ca sa stam de vorba cu ea si sa stim unde si cand sa-i cautam raspunsurile.
A copia elementele naturii, nu e interzis, au facut-o multi artisti de valoare, cu multe secole inaintea noastra. A copia natura, nu costa bani dar poate in schimb sa-i aduca multi bani celui ce reuseste sa si-o aduca cat mai aproape de casa lui si mai ales, de inima lui.
Si ca sa concluzionez complexul Marina D'or caci asa l-as putea numi intr-un final este sensational din punctul meu de vedere caci cel care l-a construit a avut cap ... si nu o zic doar ca sa fac randuri in plus de postare ci pentru ca mi se pare ca totul a fost gandit la cel mai mic detaliu. Avem 3 hoteluri: unu de 3*, unu de 4* si unu de 5* adica din punctual meu de vedere poti sa gasesti preturi cam pentru toate buzunarele si inca vreo 6 blocuri de locuinte ( sincer ieftine rau .. in cel care am stat eu cu prietenii cu care am mers se pare ca era estimate la vreo jumatate de million de euro avand 4 camere) ... dar si asta ma face sa ma gandesc ca cel care a gandit proiectul s-a orientat sa faca bani si din vanzarea apartamentelor sau inchirierea lor in regim hotelier. De asemenea acelasi propietar din cate am inteles se gandise sa faca si o partie de schi deoarece in spatele compexului ( la o anumita distanta darn u foarte mare ) incepe un deal ... frumoasa idée nu?? Avand in vedere ca vara arata brodul masinii si cate 38 grade. Asta da fita a propietarului .. doar ca incepand criza se pare ca s-a limitat DOAR la costructia celor 3 hoteluri si celor 6 blocuri. Dar daca partia de schii nu s-a mai realizat ca deh la 38 de grade sa te dai cu schiurile investesti cativa banuti macar au aparut terenuri de tennis, squash, baschet si handbal.
Una peste asta statiunea Oropesa del Mar dar mai ales complexul Marina D'or mi s-au parut senzationale fara nimic de reprosat iar faptul ca sareai din bloc (hotel) direct pe plaja nu mai are sens sa discut mai departe.
Dar cea mai buna concluzie este chiar numele compexului ... ales pana si acesta cu mult cap.