Gratuit tot timpul anului si cu un numar imens de exponate (peste 67 milioane), Muzeul de istorie naturala din Londra este unul dintre cele mai impresionante muzee pe care am avut privilegiul sa le vizitez.
Cozi intortocheate de turisti, lungi de sute de metri, ar putea sa te descurajeze. Dar nu e cazul! Acestea merg f. repede, iar acest muzeu, credeti-ma, e unul pentru care se merita sa stai la coada.
De la exterior muzeul are alura unui palat gotic, iar sala centrala, ce ti se deschide imediat ce treci de impozanta intrare, poate concura cu interiorul oricarei catedrale. Arhitectura, tavanul, peretii, totul e magnific, iar in mijloc troneaza scheletul unuia dintre cele mai mari animale ce a exista vreodata, un dinozaur de 26 m.
Dupa ce ti-ai asigurat o poza cu gigantica vedeta si ai admirat acest frumos hol central iti faci curaj pentru a patrunde in una din cele 4 zone ale muzeului.
Zona albastra
Este probabil cea mai populara galerie a acestui muzeu pentru ca ea va prezinta dinozaurii. Veti urca pe o punte suspendata pentru a putea admira, de o parte si de alta acesteia, numeroasele si dinamicele (unele chiar animate) exponate osoase. Apoi cobori la planul inferior, pe sub acele schelete, unde numaroase totemuri si ecrane tactile iti stau la dispozitie pentru a te informa.
Un alt punct de atractie e o impresionanta macheta animata a lui Tyranosaurus Rex, una dintre personalitatile erei de mult trecute. Efecte speciale incearca sa te introduca in atmosfera.
La finalul acestei zone, intr-o alta galerie ampla, o balena albastra domina interiorul. In raport cu ea elefantul e minuscul.
Ok, m-a convins, zona albastra apartine celor mari!
Zona verde
Teritoriul celor verzi... O sectiune printr-o tulpina de Sequoia iti arata cat de mare e cel mai mare copac din lume. Insa nu totul este mare aici. Am pierdut mult timp admirand o colonie de furnici.
Inchise intr-un interior de sticla acestea isi vedeau de treburile lor zilnice. Poti vedea cum clasa muncitoare circula grabita pe un trunchi de copac, taind bucati mari de frunze si apoi carandu-le neobosite inapoi in cuib. Altele, furnicile soldati, cu clesti inspaimantatori, nu fac altceva decat sa le pazeasca pe celelalte. Este o lume deosebit de organizata in care fiecare are rolul lui bine stabilit.
Zona rosie
Rosu vine probabil de la interiorul incandescent al pamantului si de la lava vulcanilor a caror dinamica ti se explica aici.
Scari rulante te duc la etajul superior, trecand prin centrul pamantului.
Exista aici un simulator de cutremur, dar care e mai putin spectaculos decat te-ai astepta. Peste tot sunt filme despre cutremure si vulcani si zone de informare.
Zona portocalie
Aici e centrul Darwin - locul unde primesti informatii despre stiinta vietii. Urci cu un lift intr-un cocon imens (cam cat 5 etaje de imens).
De sus, din interiorul acestuia, un coridor porneste lin, in spirala, catre baza acestuia. Din loc in loc sunt exponate si zone de informare computerizate.
Pentru a va face o idee asupra ceea ce gasiti aici, va prezint un cuprins a galeriilor din Natural History Museum:
Orange Zone
- Centrul Darwin - Coconul
- Studioul Attenborough
- Gradina salbatica
- Constructii in spirit zoologic
Blue Zone
- Dinozauri
- Pesti, anfibieni, reptile
- Anatomie umana
- Imaginile naturii
- Jerwood Gallery (temporar)
- Animale marine
- Mamifere
Green Zone
- Uriasul Sequoia
- Copaci
- Primate
- Pasari
- Animale taratoare
- Ecologie
- Fosile de reptile marine
- Centrul de investigatii
- Minerale
- Meteoriti
- Locul oamenilor in evolutie
- Centrale electrice
Red Zone
- Laboratorul pamantului
- Pamantul in prezent si viitor
- Bogatiile pamantului
- De la inceputuri
- Impresii de durata
- Forta din interior
- Vulcanii
Cand vizitezi acest muzeu singura restrictie pe care o simti e timpul. Nu te obliga nimeni sa te grabesti, dar din pacate, ca turist, sunt si alte locuri minunate in Londra care te asteapta sa le descoperi.
Un astfel de muzeu se cerceteaza o viata...
Plimbandu-ma pe culoarele magnificului muzeu nu am putut sa nu ma gandesc la Romania si sa-mi stapanesc un suras amar. Nu eu trebuia sa fiu aici!
Imaginati-va micii londonezi, organizati in grupuri si coordonati de profesori, facand periodic ora de stiinte ale naturii aici!
Pentru copii, acesta e un loc care te invita la cercetare si contemplare a naturii... si la studiu. Te face sa vrei sa cunosti lucruri, sa le intelegi, sa stii cat mai multe.
O abordare diferita fata de manualul nostru de Botanica. Nu?
Cate oportunitati au ei...sau, mai bine spus, cat de putine avem noi...