Figueres, orasul lui Dali, este la nord de Girona si Barcelona. Poti ajunge aici cu trenul din Barcelona.
Principala atractie turistica, daca nu unica, o reprezinta Muzeul Salvador Dali, unde gasesti o mare parte din lucrarile acestuia.
Pentru ca au trecut cam 7 luni de la vizita si nu mi-am facut temele la timp am cam uitat. Dar am sa incerc totusi sa va povestesc cate ceva...
Noi am inchiriat o masina din Barcelona. Daca nu vreti sa o faceti pe net , din timp , o puteti face cand ajungeti in aeroport. In terminalul A si B sunt ghisee ale companiilor de inchiriat - cred ca cel mai dinspre nord are mai multe . Noi am luat de la Solmar si am fost foarte incantati , mai ales ca in loc de Opelul Zafira pe care l-am platit am primit la aceeasi bani un Citroen Picasso cu cutie automata , super nou si super frumos. Era de 7 persoane , dar am circulat si 8 . Aveti grija in Spania soferii nu au voie sa fumeze la volan...asa ca fumatori abtineti-va! In plus, cei de la Solmar au un alt principiu - daca aduci rezervorul plin , primesti banii de plin inapoi- 70 sau 80 euro. Si este o benzinarie langa aeroport .
In prima zi am fost la Fantanile Magice din Piata Spaniei - MINUNAT, in a doua zi am fost la Girona, Figures si Cadaques - PITORESC si DEOSEBIT - , in a treia zi la Portaventura - DISTRACTIE - si in a patra zi la Monserat - MARETIE. Cartierul general era in Calella, o statiune de pensionari. Daca ar fi sa merg din nou as alege fara nici o retinere Blanes.
Desi planurile erau draconice , cu treziri si plecari la 6 dimineata... grupul nosru nu a reusit sa isi sincronizeze toti membri asa ca, in general, ne luam startul dupa ora 9. In excursia la Figueres, am trecut , dupa o ratare a iesirii datorate blocarii temporare a GPS-ului , prin Girona. Un oras superb din pozele prietenilor mei, cu stradute inguste , vechi , un canal ce traverseaza orasul si o catedrala frumoasa si foarte mare. Eu am cedat tentatiilor unor magazine si , cu rusine, recunosc ca nu am vazut nimic. Acum imi pare rau...atunci eram deja satula de vizitat , deoarece tocmai trecusem prin focurile de 3 zile de Barcelona la maxim.
Din Girona am plecat in continuare spre Figueres. Am ajuns , am intrat direct in oras , pe bulevardul principal, si am parcat inainte de strada care, spre dreapta, ducea la Muzeul Dali. Il recunoasteti , pe partea dreapta, in planul secund , dupa catifeaua rosie - asa pare - in care este imbracata cladirea.
Am pornit usor pe jos catre Muzeu nerabdatori si plini de entuziasm. Citisem cate ceva pe net si eram intr-un fel curioasa sa vad muzeul lui Salvador . O personalitate cel putin ciudata, un om pe cat de
talentat pe atat de megaloman. Dali , nascut in zodia Taurului - dar cine stie ce ascedent avea...- la Figueres in 1904, a fost un pictor suprarealist, care a reusit sa ajunga la un succes foarte mare , international, in timpul vietii sale. A fost in acelasi grup de artisti impreuna cu Picasso si Miro la Paris, insa a reusit sa ii enerveze pe toti si sa ii determine sa il excluda din grupul de suprarealisti. Acest lucru l-a indreptatit sa se considere singurul artist suprarealist. Stilul sau il caracteriza ca fiind rezultatul unei metode paranoico-critice. Adica ceva de genul ideile mele paranoice determinate de inconstient duc la un delir care este rationalizat - criticat - si devine astfel o opera.
A folosit tehnicile utilizate de Renastere insa in forme anormale. Creaza astfel picturi largi , de mari dimensiuni, cu multe elemente, irational combinate si deformate intentionat.
A iubit-o foarte mult pe sotia sa Gala - pe care i-a furat-o prietenului sau , poetul Paul Eluard - pe care o regasim in multe din operele sale., ea fiindu-i muza. In New York atinge atat culmea succesului ca si cea a megalomaniei. Se spune ca se autoapela Divinul cand vorbea despre el si ca obisnuia la plimbare sa agite un clopotel pentru a atrage privirile celor din jur. Pur si simplu nu suporta ideea de a trece neobservat de cineva.
Dupa moartea sotiei sale , picteaza ultimul tablou si, in urma unui accident in care a suferit arsuri, se retrage la Figueres , in Teatrul -Muzeu, unde moare in 1989, la 85 de ani.
Muzeul Dali din Figueres este parca rupt din alta lume, nu degeaba este cel mai mare " obiect " suprarealist din lume. Deschis in anul 1974 in locul fostului teatru din Figueres - Dali a mentinut in curtea inerioara barnele arse ale vechiului teatru - Muzeul detine cea mai mare parte a operelor artistului , de pe tot parcursul vietii lui artistice.
Cele mai importante opere de aici sunt |:
Port Alguer (1924), The Girl from Figueres (1926), The Spectre of Sex Appeal (1932), Soft Self-Portrait with Fried Bacon (1941), Poetry of America - The Cosmic Athletes (1943), Galarina (1944-45), Basket of Bread (1945), Napoleon's Nose Transformed into a Pregnant Woman Strolling Her Shadow with Melancholic amongst Original Ruins (1945), Atomic Leda (1949), Apotheosis of the Dollar (1965), Galatea of the Spheres (1952) and Dawn, Noon, Afternoon and Evening (1979).
Pe langa acestea mai sunt si operele create special de Dali pentru Muzeul teatru :Mae West Room, the Wind Palace Room, the Monument to Francesc Pujols and the Rainy Cadillac.
Desi, mie nu mi-au placut multe dintre creatiile sale, prietenii mei au fost fascinanti si impresionati , ceea ce inseamna ca, poate, nu am reusit eu sa inteleg ceea ce am vazut. Cu toata dezamagirea mea - aveam asteptari mult mult mai mari - nu regret nici o secunda vizita de aici si recunosc ca este o experienta unica .
Exteriorul cladirii
este superb, ca o casa dintr-o poveste suprarealista : imbracat in rosu cu decoratiuni in forma de paini lipite pe ziduri si oua mari deasupra - simbolurile ferilitatii. De asemenea in jurul cladirii si in curtea interioara a acesteia o multime de statuete - niste manechine aurii in diverse pozitii care iti ureaza bine ai venit!
Intrarea in Muzeu te introduce intr-o curte interrioara de mici dimensiuni extrem de ciudata. Este in forma rotunda, in mijloc se afla un Cadillac , deasupra caruia se afla o statuie mare a unei zeite si apoi o coloana mare de anvelope cu o barca pe care el i-a facut-o cadou Galei in varf. Pe margini sunt statuete aurii. In Cadillac sunt niste personaje suprarealiste si daca introduci 1 euro va incepe ploaia..doar in masina: Rainy Cadillac . Foarte ciudat!
Apoi intr-o sala mare sub cupola cladirii este pictura reprezentativa a lui Dali : Gala Nude Watching the Sea which, at a Distance of 20 meters, Turns Into the Portrait of Abraham Lincoln ( Gala dezbracata privind marea care , la o distanta de 20 m se transforma in portretul lui Abraham Lincoln ) . Toata lumea se foieste inainte inapoi , fascianata si de dimensiunea tabloului. Pe tavan alte picturi.
Urmeaza sala Mae West : O canapea sunt buzele, doua tablouri ochii si un semineu nasul. Ca toata camera sa se transforme in imaginea lui Mae West trebuie sa te urci pe o scara si sa te uiti printr-o lupa. Fun again!
Multe sertarele in statuetele lui care cica ar simboliza secretele sau gandurile fiecaruia.
Multe , multe chestii ciudate . De ex de uitai printr-o gaurica mica intr-un perete si dincolo de zid era amenajata o camaruta ca un fel de fragment din paradis..cu mult verde, lumina verde si brusc un ursulet de plus intr-un colt cazut.
Sa nu uitam de Wind Palace Room o camera in care pe tavan sunt pictati cei doi - Gala si Dali - vazuti ca niste uriasi aflati deasupra lumii. Oare ce sa mai insemne si asta ? :)
Si mule ale nazdravenii ....opere de arta cu lingurite, rezistente de la aparate electrice, cutii..peste tot erau fel de fel de dispozitive , toti isi incrucisau ochii , se foiau , se intorceau , erau incaperi intunecate in care era doar un tablou foarte luminat....o joaca de oameni mari.
Recunosc ca nu am inteles mai nimic si regret ca nu am platit un ghid care sa imi explice ce a vrut omul asta sa exprime.
La iesire mergei si vizitati Bijuteriile Dali - sunt incluse in pretul de 11 euro - si sunt imediat langa Muzeu. Intrebati acolo. La iesirea de la bijuterii ajungeti la un magazin cu souveniruri, carti, albume.
Nu am terminat , dar mi-e foarte somn...voi reveni sa va scriu si ce reprezinta pozele.