In centrul orasului Tivoli, in apropierea Pietei Garibaldi , este Vila d`Este. Pe lista UNSCO este una din cele 46 de atractii istorice si artistice ale Italiei., iar pe site-ul travelsplendid este a 5-a la categoria "cele mai frumoase gradini din lume".
Am avut fericirea sa ajung acolo, intr-o frumoasa zi de primavara, cand natura revenea cu forte noi la viata, cand totul era verde: un verde crud si frumos mirositor. Gradinile sunt unele din cele mai frumoase gradini renascentiste din Europa.
Vila d`Este este unul din palatele celebre ale Italiei, avand una din cele mai frumoase gradini si multe fantani spectaculoase. A fost construit in sec. XVI, de Cardinalul Ippolito d`Este, fiul Lucreziei Borgia şi Alfonso d`Este. Din familie de inalte fete bisericesti ( bunicul materen a fost Papa Alexandru al VI-lea ) priceputi in aramjamente la inalt nivel, cardinalul a avut si gusturi alese si posibilitati materiale nemarginite pentru a realiza acest superb palat. A fost numit guvernator al orasului Tivoli de catre Papa Iulius al III-lea si arhitectul Piro Ligorio a fost mana sa drepata si consilierul de incredere in realizarea acestui proiect.
Palatul a fost construit plecand de la o manastire existenta acolo, inconjurata de vaste terenuri ( 4,5 ha. ) pe care papa a confiscat-o calugarilor benedicti si a daruit-o cardinalului.
Palatul este o constructie masiva, cu trei etaje si cu loje care ies in lateral si terase la primele doua niveluri. Fatada primului nivel este decorata cu Fantana Leda. Leda este un personaj mitologic sub formă de lebădă, de care s-a îndrăgostit Zeus.
Am intrat in palat si cum este firesc, prima incapere in care am pasit a fost o sala centrala. Este inalta, boltita si tavanul este o mare opera de arta. Frescelede pe tavan, cu scene in general religioase sunt incadrate intr-o multime de tablouri. Interiorul vilei imbina mai multe stiluri decorative si asta se vede inca de la parter in Sala de Primire. Prin folosirea diferitelor materiale ( marmura, matase ) alaturi de fresca: sau prin realizarea de ferestre si usi false ( fresce) s-a reusit marirea camerelor prin efectele optice spectaculoase. Frescele din prima sala evoca infiintarea orasului.
Din aceasta prima sala am intrat in Vechile Apartamente ale cardinalului. La primul nivel, cu vedere spre gradina si legate de camerele oaspetilor sunt ; Sala Tronului si apartamentul cardinalului. Apartamentul cardinalului are: o anticamera, birou, o camera pentru pictura , patru dormitoare si alte camere pentru haine si incaltaminte ( in total 10 incaperi ) . Ippolito d`Este a avut parte de o multime de artisti , pictori sculptori si decoratori, care au facut adevarate minuni in resedinta sa. De o
parte si de alta a salii de la intrare, se ajunge in stanga si in dreapta in incaperi cu diverse destinatii. Acolo este biblioteca si un al apartament mai mic, al cardinalului. Nu exista mobilier in camere, dar frescele de pe pereti si de pe tavan, fac vizita interesanta. Din sala centrala si se poate iesi pe o terasa cu vedere la linia pricipala a gradinii. Multe sali au nume si sunt decorate in functie de personajul central : Sala lui Hercule, Sala Bibliei ( cu Moise si Noe personaje centrale ) .Vila are si noua sali se receptii ( sau de banchete - ce daca proprietar era un cardinal ) .
Gradinile, caci sunt mai multe , sunt realizate de o parte si de alta a unei aleii centrale, peste care se intersecteaza alte cinci aleii care formeaza gradini. In total 500 de fantani, jocuri de apa, mici lacuri si rauri artificiale , inobileaza aceste gradini. Toate sunt alimentate cu apa din raul Ariene care alimenteaza si un mare rezervor din gradini.
Gradinile sunt unele din cele mai frumoase gradini renascentiste din Europa. Personal dupa ce am fost incantata de ce am vazut acolo, pot spune ca este un teatru in aer liber, in care decorurile sunt copacii , arbustii, gardul viu si statuiele iar actorii sunt reprezentati de apa costumata in cele mai variate si superbe fantani. In fiecare anotimp , natura schimba decorul prin inflorirea deiverselor specii de plante si prin schimbarea culorii frunzelor copacilor. Norii sau Soarele contribuie si ei la desavarsirea spectacolului, prin umbrele sau razele cu care mangaie intreg ansamblul.
La realizarea gradinilor s-a depus un efort imens. In primul rand a trebuit sa se tina cont din punct de vedere peisagistic de dealurile ce inconjoara palatul. Se dorea ca nu doar o multitudine de flori arbori si arbusti de toate soiurile sa infrumuseteze grdinile, ci si multe, foarte multe fantini, grote, nimfe, fantani muzicale si cascade in miniatura, sa fie incadrate in peisaj. Apoi dupa ce dorintele au fost puse pe hartie, a trebuit sa se gaseasca solutii tehnice, de inginerie hidraulica, cu care sa fie puse in practica ideile. Cand pentru unele probleme nu gaseau solutii, au apelat si la un inginer francez, expert in sisteme hidraulice. In final, cand toate aspectele au fost rezolvate, Cardinalul d`Este a mai vrut si multe opere de arta. Aici, in mare parte s-a trecut la mutarea unora ( citeste " furtul lor " ) de la vecini; adica de la antica Vila Hadrian care se afla la mica distanta. Nimeni si nimic nu l-a impiedicat pe cardinal sa faca acest lucru , pentru " un scop atat de nobil".
Cum gradinile sunt marea atractie a palatului am inceput si eu plimberea prin ele. Axul central al gradinii este marcat in partea superioara
de Fantana lui Neptun care se continua cu trei bazine de apa dreptunghiulara ce formeaza marea alee principala.
Dupa un colt , cum s-ar spune, am descoperit Fantana Ovala. Dintr-un bazin oval, ca o imensa cupa de sampanie, apa se revarsa pe marginea lui intr-o perdea densa de apa. Bazinul din care curge apa, este fixat pe un zid la baza caruia este un alt bazin de apa in care cade apa celui de sus. In zid, sunt cateva mici grote si in fiecare exista cate o micuta fantana arteziana iar in peretele zidului sunt alte gauri prin care tasneste apa. Deasupra Fantanii Ovale sunt trei statui ce simbolizeaza cele trei rauri din Tivoli: Aniene, Erculaneo, Albuneo.
Apoi am traversat Aleea celor 100 de Fantani . Este o alee superba, pavata cu mozaic, flancata pe o latura cu copaci si pe una cu un zid in trei trepte , cu tot atatea jghiaburi , din care din metru in metru pe toate cele trei niveluri, apa iese prin mici fantani arteziene in forma de capete de berbeci, de crini, melci, barcute sau vulturi. Cele trei niveluri pe care este amenajata fantana reprezinta raurile Ercolaneo Albuneo si Aniene din Tivoli
Acest zid in trepte este plin de vegetatie, si efectul dat de fantani este minunat; nu va puteti imagina sunetul obtinut de la o suta de micute fantani...
La capatul acestei alei este Fantana Rometta care simbolizeaza orasul Roma in miniatura cu statuia lui Remus si Romulus si cu lupoaica.
Fantana Dragonilor are in centru bazinului patru dragoni inaripati din care tasneste apa. In jurul bazinului sunt vaze de piatra din care desigur curge apa.
Am continuat plimbarea prin gradini fara nici o tinta. Era o mare placere sa ratacesc pur si simplu pe alei si sa descopar la intamplare noi si noi frumuseti. Pe unele de ghiceam dupa sunetul apei, pe altele dupa frumusetea florilor. De fiecare data cand admiram cate o fantana imi spuneam in gand ca "este cea mai frumoasa"....asta pana o descoperem pe urmatoarea.
O fantana care mie mi-a placut mult este Fantana cu Orga. Desi la prima vedere seamana cu un templu budist, iar eu personal nu prea am vazut legatura cu crestinismul, mi-a placut oricum. Ea functioneaza din doua in doua ore si am avut norocul sa o aud cantand. Eram la baza ei cand a inceput recitalul de 4 minute. Aproape ca am alergat pana la ea, am urcat pe o rampa laterala si am ajuns in fata ei. Prietena mea a ajuns si ea la timp incat sa filmeze cea mai mare parte a concertului. M-am bucurat enorm - vom avea o aminteire frumoasa cu aceste locuri. Despre Fantana cu Orga filosoful francez Michel de Montagne a spus candva: " Muzica fantanii este o muzica adevarata, creata natural..facuta de apa care navaleste cu violenta in pestera si care agita aerul, fiind fortata sa iasa prin tuburile unei orgi."
Exista si o sala de proiectie, dar nu am asistat la nimic acolo: era prea frumos afara ca eu sa stau inchisa undeva si sa vizionez un film.
De placerea colindatului printre fantani, pe aleile inflorite, sau prin labirintul de gard viu, am pierdut notiunea timpului. Cand ne-am dat seama cat este de tarziu, ne-am indreptat cate iesire, unde ne astepat o ghida, cu un zambet cam fortat...eram ultimii rataciti prin gradini.
Tentatiile au fost mari. Sunt multe, foarte multe fantani: practic sunt una langa alta...sunt 500 de fantani intr-o o superba risipa de arta, de flori si copaci, de iaba si susur de apa.
Un lucru este sigur pentru mine: acestea sunt cele mai frumoase gradini pe care le-am vazut. Pe un perimetru relativ restrans, am admirat atat de multe fantani, statui , flori si copaci, cate ar putea decora un oras intreg.
.
Pret bilet intrare = 8 Euro
Villa d`Este - Piazza Trento, 1, 00019 Tivoli