Si cum terminaseram de vizitat obiectivele turistice trecute pe listuta de "trebuie vazut" .. ne mai ramasese nebifat tocmai pastravaria Alex.
Probabil va veti intreba de ce ! Pai pentru simplu motiv ca mergand in Maramures pe la sfarsit de septembrie chiar inceput de octombrie, vremea nefiind prea prietenoasa, am colindat in lung si lat, cat am putut si cat am fost lasati de micile reprize de ploaie si cand se punea pe "˜'udat'' mai trageam cate o repriza de vizitat muzee si altele de genul acesta.
Si cum reusisem sa bifam totul a venit in cele din urma, dupa cum va spuneam, si randul Pastravariei Alex. Lihniti de foame si cu chef de a mai savura si in alte parti, altele decat fusesem in cele 2 zile anterioare sa mancam, ne-am urcat repejor in masina si din Sighetul Marmatiei am luat directia pastravariei.
Dupa circa jumatate de ora si cam 30 km am ajuns la mult ravnita pastravarie unde ne-a intampinat o parcare larga destul de goala.... avand in vedere ca era 1 octombrie nici nu poti cere altceva, dar cum am coborat din auto, hop ne-a taiat rasuflarea peisajul superb cu acea cascada minunata.
Va jur ca ne-am simtit ca intr-un colt de rai si dupa cele cateva instantanee ne-am adus aminte si motivul pentru care ajunsesem in zona si anume mancarea.
Va recomand sa mancati painea pe care v-o ofera
... stiu ca ingrasa dar merita tot efortul de a o da jos dupa ... pur si simplu aveai impresia ca mananci un cozonac dar nu asa de dulce, smantana oferita la ciorbita era asa de groasa ca aveai impresia ca e mai mult unt, parerea mea ca si gustul il avea mai mult de unt decat de smantana, mancarea DELICIOASA si la niste preturi destul de convenabile.
Asa, ca si calatorul obosit, dupa o pauza de 30-40 de minute pe terasa de deasupra apei, cu burta plina si racorit de briza lacului, priveam nostalgic la amenajarile din jur, la moara de apa ce actioneaza moara unde se produce faina, local, la botul calului.
Poate ca asa se poate explica si gustul nemaintalnit pana acum al acelei paini.
Daca am dori sa fim carcotasi ( dar nu este cazul) intr-adevar servirea nu este una de 4 sau 5 stele dar nici nu ne doream si nici nu voiam sa vedem asa ceva.
In Maramures farmecul unui pastravarii, restaurant sau ce o mai fi el acolo este MANCAREA ... ceri o portie si zici ca ti se aduce toata oala de mancare. Unde mai pui si ca este o mancare excelenta, uitati de problema ingrasarii ca sigur nu va intoarceti acasa cu aceleasi kilograme.
nu pot incheia totusi fara sa vorbesc de toate detaliile din lemn ale pastravariei incepand de la foisoarele de lemn
, mobilierul de restaurant din bustean de brad sau mesele de berarie cu banci din trunchi de stejar intreg , totul e de-a locului, cioplit de mana, cu ştilu' din mare, apoi cu barda, dalta si ciocanu"˜ la fineţe.
intr-adevar MARAMURES e patria sculpturii in lemn care merge catre perfectiune din punctul meu de vedere.