Pe urmele Beatles-ilor
În secolul al XIX-lea Liverpool era considerat al doilea port al Imperiului Britanic dupa Londra. Vechiul oras portuar Liverpool a fost inscris in anul 2004 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Printre obiectivele turistice din oraşul Liverpool putem enumera Catedrala Anglicana
si Catedrala Catolica,
parcul Sefton, docurile "Albert Docks"
si plaja din Crosby, faimoasele "lambbanana" (sculpturi iconice, in forma de banana cu cap de miel)
, Muzeul Maritim, Clubul de fotbal si stadionul Liverpool, Galeriile Tate si desigur obiective legate de cunoscuta trupă "The Beatles" În anul 2008 Liverpool a fost Capitala Culturala Europeana.
Pentru vizita în acest oraş noi am ales să mergem pe urmele Beatles-ilor. De fapt, numai o trecere prin paginile istoriei muzicale ar fi suficientă pentru a explica motivul pentru care Liverpool a fost "Capitală Culturală Europeană"în anul 2008. Şi alţi giganţi ai muzicii britanice - de pildă, Rolling Stones - şi-au început cariera în Cavern Club din strada Mathew. Chiar şi staruri americane, precum Chuck Berry, au cântat acolo. Ei bine, trupa "The Beatles" s-a "născut" in 1960 la Liverpool, orasul unde patru adolescenti talentati aveau sa schimbe pentru totdeauna muzica! John Lennon (vocal, chitara), Paul McCartney (vocal, chitara bas), George Harrison (chitara solo) si Ringo Starr (baterie), cu alte cuvinte, "The Beatles", reprezintă acum cel mai de seamă produs cultural si turistic al acestui oras englez. Melodii arhicunoscute, precum "Yellow Submarine", "Ob-La-Di, Ob-La-Da", "Hey, Jude" le apartin faimosilor englezi iar "Love Me Do" ne-a însoţit parcă de-a lungul călătoriei noastre, aşa că ar putea fi declarat, imnul acestui oraş.
Legendara trupa Beatles continua sa aduca bani orasului Liverpool, iar un studiu recent realizat de universitatile Liverpool si John Moores arata ca simpla existenta, in istoria orasului, a acestei trupe sustine circa 2.500 joburi anual.
Chiar dacă trupa s-a destramat in urmă cu 46 de ani, numai doi dintre membrii sai mai fiind in viată, Paul McCartney si Ringo Starr, economia locală continuă sa crească de pe urma Beatles, pe masură ce hiturile acesteia devin din ce in ce mai populare in tări mari precum Brazilia si China.
In plus, există si multe fan cluburi in Europa si SUA, organizandu-se periodic excursii in orasul de bastină al Beatles-ilor.
Impactul trupei asupra orasului nu este negat nici de primarul Liverpool-ului, Joe Anderson. "Toată lumea stie ca The Beatles a avut un mare impact asupra trecutului orasului, insa acum stim exact care e", a spus acesta, dând asigurări ca Liverpool-ul nu va uita de cei patru nici in viitor. Exista chiar planuri de a lega anumite zone din oras si mai tare de numele trupei, prin rebotezarea unor zone.
Experienţa de la Muzeul Beatles e impresionantă chiar daca nu eşti neaparat fan. Cu siguranţă e interesant sa mergi în locul unde au cântat pentru prima dată şi să intâlnesti la tot pasul semne ale trecerii lor pe acolo sau să vezi cum este marcată prin busturi, basoreliefuri, plăci gravate, sculpturi si o multime de alte lucruri preţuirea şi recunoştinţa urbei faţă de această trupă-fenomen. Iar acum vă invit pe străzile Liverpool-ului si la muzeul "The Beatles Story".
Prima oprire la un obiectiv legat de Beatles a fost pe Stanley Street la Statuia lui Eleanor Rigby personajul din cântecul cu acelaşi titlu, unde este şi o plăcuţă dedicată oamenilor singuri.
Desi cantecul nu era primul care aducea in discutie moartea si singuratatea, a fost printre primele melodii care au prezentat o atitudine atât de serioasă. În 2004, melodia s-a clasat pe locul 137 pe lista revistei "Rolling Stone" cu cele mai bune 500 cantece din toate timpurile.
Mi-a trezit interesul acest personaj şi abia la întoarcera acasă am aflat o mulţime de lucruri despre cum a fost scrisă piesa, contoversele iscate în jurul autorului versurilor sau despre existenţa cu adevarat a acestei Eleanor Rigby. Despre toate acestea în Ziare.com din 12 Ianuarie 2008.