Stiu ca majoritatea turistilor merg in Grecia in sezonul estival in special pentru plaja.
Noi am avut ocazia sa facem o mica excursie in Peninsula Halkidiki la inceputul lunii mai 2009 si ne-a placut foarte mult.
Dupa cum se stie, Peninsula Halkidiki are trei brate: Sithonia, Kassandra si Athos.
Am stat intr-un hotel in localitatea Ouranopolis (orasul ceresc), chiar la granita cu Muntele Athos.
Am postat o poza cu o harta a peninsulei, in care se vede exact locul unde este situat acest mic oras, pentru ca toata lumea atingea acel punct iar harta se decolorase in acel loc.
Este foarte frumos de mers primavera in aceste locuri intrucat totul este inverzit si inflorit.
Soarele nu apuca sa usuce vegetatia si totul pare foarte proaspat.
Ouranopolis este o mica localitate-port de vreo 100 de case, nu mai inalte de 2 etaje, cu acoperisuri rosii de tigla.
Principalul reper al localitatii este Turnul Bizantin, situat chiar pe malul marii. Acesta a fost construit in secolul XIV.
Turnul (care actualmente este muzeu) ofera posibilitatea admirarii privelistii minunate. Din Ouranopolis se poate vedea frumoasa insulita Amouliani care, din cate am inteles, este locuita.
Din Portul Ouranopolis pleaca zilnic numeroase ambarcatiuni catre Muntele Athos.
Se pot face excursii cu vaporul de-a lungul bratului Athos si se pot admira manastirile de pe partea vestica a muntelui (este o oportunitate pentru femei, stiut fiind faptul ca acestea nu au voie sa mearga pe Muntele Athos dar si pentru barbati intrucat nici acestia nu pot merge acolo decat daca obtin anumite aprobari). In plus, plimbarea cu vaporul pe mare este incantatoare.
De asemenea, se pot face excursii prin imprejurimi (sunt o multime de obiective turistice iar cei de la hotel ofera cu amabilitate detalii despre acestea) si chiar plimbari pe malul marii, chiar pana langa granita cu Muntele Athos.
Peisajul este superb.
Exista in acea zona si ruinele unei manastiri (cred ca se numeste Zygou), descoperita relativ recent insa drumul pana acolo trece prin livezi de maslini si prin spatele gradinilor localnicilor, avand in permanenta marea in partea dreapta.
Am mers pana la ruinele acelei manastiri pe drumul din sat iar la intoarcele ne-am alipit unui grup de turisti nemti care aveau ghid si care ne-au dus pe un traseu mult mai aproape de malul marii, prin poieni si pajisti pline de flori situate la o inaltime care asigura o priveliste superba spre mare.
Desi apa marii nu este sufficient de calda pentru baie, in luna mai se poate face foarte bine plaja pe malul marii, plajele fiind destul de bine amenajate inca din mai.
Povesti si imagini din calatoriile mele am postat si aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.com/