Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu
Exteriorul casei este dominat de terasa de lemn care se intinde pe toata lungimea etajului, imprimandu-i un aer cald si intim si amintind de foisoarele caselor taranesti romanesti.
Intrand in hol, te surprinde caldura atmosferei – care te va insoti pe parcursul intregii case. Scara de lemn te imbie spre etaj.
Sub casa scarii este amenajat un colt exotic format din lucrari de factura orientala, colectionate de pictor in Istanbul in 1873: covoare, arme, vase, masute si cutii pentru pastrarea diferitelor obiecte de pret, vesminte, papucei, o narghilea. Asezarea obiectelor este asemenea celei prezentate de artist intr-un tablou surprinzator, plasat de muzeografi in acest spatiu. Este vorba despre pictura plasata pe peretele din stanga al holului. Jumatate din compozitie este figurata foarte detaliat, in stilul picturii academiste a secolului al XIX – lea, cealalta jumatate fiind abia schitata. Lucrarea se vrea un gest de fronda la adresa celor care il acuzau ca nu stie a picta cum pictau contemporanii lui. A demonstrat prin aceasta ca stiinta dea desena o avea, dar scopul lui era altul, nu acela de a picta minutios, ci acela de a sugera numai ceea ce-si propusese.
Acest colt cu obiecte orientale este recreat pentru a sugera o camera.
Inchis pe trei parti de „pereti”, acesta se prezinta ca un spatiu decorativ si aglomerat de forme geometrice. Deja in acest prim intrand ghicim dimensiunile intregii case si ale celorlalte incaperi. Totul este la dimensiuni umane, incalzit de lemnul prezent nu numai la scara, dar si in lambriul peretilor. Inaltimea holului de intrare este diminuata de scara care ofera accesul la etaj.
Biblioteca artistului este ocupata acum de piese de mobilier modeste, asa cum ii placea lui sa fie totul, frumos si modest, nobletea si eleganta stilului fiind sesizabile mai ales in simfoniile de culori pe care le crea. In corpul de biblioteca de afla diverse volume, de la cele despre antichitatea greaca si latina pana la literatura franceza a secolelor XVI – XVIII.
Portrete ale membrilor familiei, pastorasi si taranci, ca si peisajele grigoresciene cu care suntem obisnuiti troneaza pe peretii acestei incaperi.
Alte obiective turistice și atracții în Campina