Muzeul Tarii Oasului
Infiintat in 1966, muzeul detine colectii de etnografie din zona Tarii Oasului: mobilier, ceramica, port popular, textile, obiecte de uz gospodaresc si unelte.
Dupa un an de la Revolutia din `89, s-au pus bazele unor colectii noi, cum sunt cele de arta plastica, documente, fotografii si s-a amenajat o galerie de arta.
Muzeul in aer liber este asezat in centrul Negrestiului, intr-un spatiu mic, dar pitoresc si sugestiv pentru relieful intregii zone. Principalele monumente sunt: biserica de lemn din satul Lechinta (prima jumatate a secolului al XVII-lea), casele din Racsa, Camarzana, Moiseni si Negresti (secolele XVIII - XIX), care, impreuna cu constructiile-anexa, formeaza gospodarii.
De mare interes pentru vizitatori este sectorul viu, functional, format deocamdata dintr-o moara de apa, o piua, doua valtori si un atelier de fierarie.
Din 1994 a devenit renumita pentru ceramica de Vama; se produce numai in muzeul din Negresti, iar din vara anului 2001, tot in muzeu functioneaza un atelier-scoala de ceramica. Atelierul a fost amenajat intr-o splendida casa de la inceputul secolului XX - casa Contra din Vama -, iar dotarea complexa - sase roti de olar, doua cuptoare de ars, malaxor, mobilier - este rezulatul unui proiect finantat din fonduri Phare.
Se afla in lucru un han traditional, o palincie si un atelier de gube.