Cimitirul Vesel are la origini o legenda. Se spune ca altitudinea vesela in fata mortii este un obicei al dacilor, deoarece ei credeau ca exista viata vesnica; moartea fiind vazuta doar ca o trecere spre o alta lume.
Acest obiectiv turistic dateaza de la mijlocul anilor ’30, fiind creatia artistului popular Stan Ioan Patras (sculptor, pictor si poet).
Stilul caracteristic al cimitirului Vesel este dat de sute de cruci din lemn inscriptionate, in decursul a 50 de ani ai artistului Stan Ioan Patras. Dupa moartea artistului, opera a fost continuata de Dumitru Pop Tincu, ucenicul sau.
Cum arata o cruce? De ce este deosebita?
Artistul a folosit lemnul de stejar, pe care l-a inscriptionat manual (dupa ce a fost taiat si uscat). In partea superioara a fiecarei cruci exista un basorelief cu o scena a respectivului decedat.
Scenele prezenatate sunt in general simple, unele chiar naive.
Unele prezinta femei care torc lana, care tes covoare sau care fac paine.
Barbatii au care reprezentare, una din activitatile agricole: taie lemne, ara pamanatul, lucreaza lemnul, canta sau paste oile.
Dupa ce este sculptata crucea va fi pictata, cu un fundal albastru, numit “Albastru de Sapanta”. Scenele sunt realizate cu culori precum: galben, alb si verde.
Pe fiecare cruce exista o poezie scurta; cateva rime simple.
Versurile sunt scrise la persoana I, adresate persoanelor celor care au ramas in viata.
De asemenea, aceste cruci prezinta desene foarte sugestive. Atat Patras cat si Tincu au reusit sa “refaca” un sat intreg, redand oamenilor o noua viata.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat