Rapa Rosie
Rapa Rosie este situata la 3 km nord de orasul Sebes, cu acces de pe soseaua Sebes-Daia Romana. Una dintre cele mai interesante monumente ale naturii, este inalta de 125 m si cu latime de circa 800 m. Se intinde pe malul drept al paraului Secas. Culoarea sa rosie provine de la oxizii de fier, Rapa Rosie seamana cu o gigantica orga, tot aici sunt numeroase specii de plante rare.
Depozitele detritice de la Rapa Rosie sunt constituite dintr-o alternanta de argile rosii, gresii cenusii si rosii, gresii albe friabile, marne rosii – caramizii, marne calcaroase albe.
Acestea sunt formatiuni usor friabile in care siroirea insotita de procesele de sufoziune, tasare si prabusiri au sculptat bogatia de forme care fac din Rapa Rosie un monument de o rara frumusete peisagistica. Pe abruptul Rapei Rosii solul este spalat, apar la zi argile, gresii, conglomerate. Deasupra acestuia predomina cernoziomul levigat, putin roscat. De o parte si de alta a Rapei Rosii se intalnesc solurile brune de padure si regosolurile.
In 1950, Rapa Rosie a fost declarata monument al naturii, datorita frumusetii si unicitatii.
Pseudorendzinele sunt adeseori asociate cu regosoluri formate pe roci carbonatice moi (marne, marne argiloase, argile marnoase). In lunca Secasului Mare s-au format soluri aluviale cu umezire freatica permanenta.
Hidrografia este reprezentata de raul Secasul Mare cu o lungime de 42 km si o suprafata a bazinului de 581 km2, dar care are un debit redus din cauza cantitatii de precipitatii foarte reduse, ce cade in Podisul Secaselor. Existenta Rapei Rosii este legata de eroziunea regresiva a unui torent, afluent dreapta al Secasului Mare.
Cum se ajunge la Rapa Rosie?
La Rapa Rosie se ajunge de pe soseaua Deva-Sebes, insa pentru a ajunge la destinatie aveti nevoie de indicatiile localnicilor.
Rapa Rosie poate fi vazuta imediat cum ati iesit din orasul Sebes. Distanta dintre oras si Rapa Rosie este de 3 km de mers pe jos.
Alte obiective turistice și atracții în Sebes