Muzeul Carpatilor Rasariteni
La scurt timp dupa schimbarea regimului politic din Romania in 1989, in contextul liberalizarii vietii politice si civile, pe teritoriul judetelor Harghita si Covasna, in care majoritatea locuitorilor sunt de etnie maghiara (75% in jud. Covasna si 84% in jud. Harghita) puterea administrativa si politica a fost preluata de Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania.
In aceste imprejurari s-au produs schimbari importante in organizarea si politica muzeala in aceste doua judete. Muzeele din aceste judete au redevenit Muzee Secuiesti, care si-au indreptat eforturile eminamente spre istoria, cultura si civilizatia maghiara. Doua teme au fost practic excluse din preocuparile acestor muzee: arheologia dacica si romana; istoria, cultura si civilizatia romaneasca.
Aceste masuri au trezit nemultumirea societatii civile romanesti din zona care, sprijinita de prefectii celor doua judete, de Episcopia Ortodoxa a Covasnei si Harghitei, de conducerea de atunci a Muzeului National de Istorie a Transilvaniei si Ministerului Culturii, in perioada 1993-1996 a facut nenumarate demersuri la guvernul Romaniei pentru organizarea in zona a unui muzeu in subordinea Ministerului Culturii.
Intre timp, in anul 1995, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei a infiintat la Sfantu Gheorghe o mica sectie de arheologie. La 27 noiembrie 1996, Guvernul Romaniei a emis o Hotarare de Guvern privind infiintarea Muzeului Carpatilor Rasariteni. La scurt timp dupa publicarea acestei hotarari s-a schimbat guvernul.
Noul Guvern, din care faceau parte si reprezentantii UDMR, nu a aplicat prevederile acestei Hotarari de Guvern, ca o forma intermedieara de existenta a institutiei luand fiinta "Filiala Carpatilor Rasariteni a Muzeului National de Istorie a Transilvaniei"; abia in ianuarie 1999, in urma unei vizite la Sfantu Gheorghe a ministrului culturii de atunci, Ion Caramitru, sectia din Sfantu Gheorghe a Muzeului National de Istorie a Transilvaniei a fost transformata intr-un muzeu de sine statator, in subordinea Ministerului Culturii - "Muzeul Carpatilor Rasariteni".
Pana in anul 2003 muzeul nu a avut spatii proprii si a functionat in spatii inchiriate. La prefectura jud. Covasna, pe o suprafata de 50 mp., au fost amenajate doua birouri de lucru, iar depozitul a fost organizat la subsolul unei cladiri (100 mp).
In anul 2003, Muzeul a primit printr-o hotarare de guvern o cladire in municipiul Sfantu Gheorghe cu o suprafata de cca. 400 mp.(actualul sediu, in curs de renovare!), iar in acelasi an (2003), Episcopia ortodoxa a Harghitei si Covasnei a pus la dispozitia muzeului, cu un contract de chirie modesta (1$ pe 1 mp) un spatiu de 250 mp. In acest din urma spatiu, a fost infiintata filiala din Harghita a muzeului, sub numele de Muzeul Oltului si Muresului Superior.
Hotararea de Guvern din 1996 stipula ca patrimoniul muzeului va fi constituit din achizitii si donatii, din preluarea unor obiecte de la alte muzee din zona si din propriile cercetari.
Din diverse motive, inclusiv din cele ce tin de cadrul legal, dar si din cauza faptului ca muzeul nu dispune de suficiente spatii de depozitare a patrimoniului, Muzeul Carpatilor Rasariteni nu a preluat de la nici un muzeu nici un obiect muzeal.
Tot patrimoniul de care in prezent dispune muzeul (cca. 13.000 de unitati) provine din propriile cercetari - in principal obiecte arheologice, din achizitii si donatii. Prin achizitii si donatii muzeul a obtinut casa scriitorului Romulus Cioflec in satul Araci, o moara, un gabanas, diverse alte obiecte etnografice, mobilier si obiecte ce au apartinut scriitorului Romulus Cioflec, icoane, carti religioase, obiecte privind istoria locala.
Alte obiective turistice și atracții în Sfantul Gheorghe